Tuulilasi

Hybridiautojen akut

Hybridiautojen akut

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä on hybridiautojen akkujen käytöikä ja mitä niiden uusiminen maksaa?

Tietenkin käyttöikä vaihteelee käytön ja olosuhteiden mukaan , mutta noin yleisellä tasolla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Taitaa olla niin, että käytännössä hybridiautojen akkuja ei uusita. Niille on lupailtu periaatteessa kait kahdeksan vuoden takuuta. Vanhimmat Priukset ovat tuotakin vanhempia, ja niissäkin akut toimivat edelleen. Akkujen toimintaa valvotaan tehokkaasti hienolla elektroniikalla, jonka tarkoitus on nimenomaan pitää akut kunnossa mahdollisimman pitkään.

Priuksen akusto on NiMH-tyyppinen. Sen jännite on 273 volttia ja kapasiteetti 6,5 Ah. Akusto painaa 53 kg.  Amerikkalainen Consumer Reports testasi helmikuussa 2011 vuoden 2002.mallista, yli 200 000 mailia (320 000 km) ajettua Priusta ja vertasi sen kulutusta kymmenen vuotta aiemmin tekemäänsä Prius-testiin. Kymmenen vuotta sitten Uuden Priuksen kulutus oli ollut 5,79 l/100 km, kun paljon ajettuna vanha Prius kulutti 5,82 l/100 km, eli käytännössä kulutus oli sama. Lehti päätteli tästä, että akuston toimintakyky oli säilynyt käytännössä samana.

Amerikkalaistietojen mukaan akuston uusiminen merkkihuollossa maksaa jotakin 2200-2600 dollarin välillä, puretuista autoista akustoja saa jenkeissä jopa 500 dollarilla.  Suomessa ei taida purkuun menneitä Priuksia monta löytyä. Akustoja voidaan myös korjata asentamalla vanhoista akustoista purettuja toimivia kennoja vaurioituneiden tilalle. Tämä on kuitenkin vain ehdottomasti osaavien ammattilaisten työtä.

Julkaistu: 28.9.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.