
Kysymys:
Olen 19-vuotias nainen ja parisuhteessa. Minulla on kondyloomia eli siis HPV-virus. Parisuhteeni seksielämä on lopahtanut, koska pelkään, että olen tartuttanut viruksen myös mieheeni ja mieheni voisi tartuttaa sen esimerkiksi suuhuni. Jos tautia ei voi hoitaa, niin pitäisikö se vain unohtaa?
Vastaus:
Kyllä pitäisi! HPV-infektio on erittäin yleinen, sillä kolme neljästä saa sen elämänsä aikana. Se on yleisin 20–25 ikävuoden tienoilla. HPV ei ole oikeastaan tauti vaan riskitekijä. Sillä on suuri paranemistaipumus.
Ilman HPV-infektiota ei synny kohdunkaulan syöpää, joka kehittyy esiasteiden kautta. Esiasteita seurataan ja tarvittaessa hoidetaan. Näkyvät kondyloomat pyritään hoitamaan, jos ne eivät häviä itsestään.
HPV-rokote estää tehokkaasti HPV-infektiot. Se otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2013 11–12-vuotiaille tytöille ja nyttemmin myös pojille (naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pekka Nieminen).
HPV-infektion keskimääräinen kesto 13–23-vuotiailla naisilla on 8 kuukautta, ja jopa 90 prosenttia paranee 2–3 vuodessa. Papa-kokeessa todetuista HPV:hen viittaavista muutoksista keskimäärin 85–91 prosenttia paranee 36–54 kuukauden seurannassa ilman hoitoa.
Pitkittynyt infektio suurentaa esiasteiden mahdollisuutta. Voit pitää HPV:n sillä tavalla mielessäsi, että käyt vuosittain ehkäisyneuvolassa kontrollissa. Pelko pois ja jatka vahvasti elämistä parisuhteessasi!
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.