Terveys ja hyvinvointi
HPV-rokote annetaan nuorille, mutta kannattaako myös aikuisen ottaa se, jos seksielämä ei ole vielä alkanut?
Julkaistu 31.1.2023
Apu

Kysymys:

Miksi HPV-rokotetta ei anneta iästä riippumatta kaikille, jotka eivät ole vielä altistuneet HPV-virukselle eli aloittaneet seksielämää? Olen ymmärtänyt, että todennäköisyys saada HPV-virus ja siten myös kohdunkaulan syövän riski lisääntyy seksi­elämän alkaessa, mutta infektion spontaani paraneminen vähenee iän karttuessa. Heikentääkö ikä vasta-aineiden muodostumista HVP-rokotuksen jälkeen? Voiko rokotuksen ottaa, vaikka olisi saanut äskettäin korona- tai influenssarokotteen?

Vastaus:

Hyvin olet asioista perillä. Tärkeän asian äärellä olemme – tärkeämmän kuin nykyään ymmärretäänkään. Kohdun­kaulan syöpä oli sotien aikaan kolmanneksi yleisin syöpämme. Peräti 101-vuotiaaksi elänyt opettajani, professori Sakari Timonen oli syntymävuoteni (1954) aikoihin Rockefeller-stipendiaattina Yhdysvalloissa ja perehtyi Georgios Papanikolaoun kehittämään kohdunsuun irtosolunäytteeseen, joka tunnetaan hänen mukaansa klassisena papa-­kokeena. Sakarin johdolla Suomessa ­aloitettiin erittäin menestykselliset ­kohdunkaulan syövän seulonnat.

Nyt tiedämme, että tuon syövän takana ovat jotkin HPV-viruksen alatyypit. Niitä voidaan ehkäistä rokotuksella, joka voi estää myös osan emättimen, ulkosynnyttimien, pään, kaulan, peräaukon ja peniksen syövistä. Papa-kokeellakin on vielä paikkansa, vaikka HPV:ta voidaan tutkia myös suoralla kohdunkaulakanavasta otettavalla näytteellä.

Soitin Kuopion yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Sari Hämäläiselle. Hän allekirjoitti kaikki tietosi. HPV tarttuu pääsääntöisesti seksin välityksellä, jolloin riski alkaa. Infektion spontaani paraneminen vähenee iän myötä, ja ikä heikentää vasta-aineiden muodostumista rokotuksen jälkeen.

Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotus annetaan ilmaiseksi kaikille 10–12­-­­­­ vuotiaille. Mikään ei estä ottamasta sitä vanhempanakin ennen seksielämän aloittamista. Silloin rokotus on maksullinen, ja siihen tarvitaan resepti lääkäriltä. Mainitsemasi muut rokotukset eivät estä HPV-rokotuksen ottamista.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.