Apu

Kolmoishermosärky pudottaa polvilleen ja saa huutamaan – Tuntuu, että pääni on jonkun toisen – Onko lääkitykseni kunnossa? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 13.9.2020

Kysymys:

Miten lähtisit lääkitsemään kolmoishermosärkyä? Minulla on sellainen, joka pudottaa polvilleen huutoitkulle. Nyt lääkityksenä on Trileptal 1 800 mg/vrk, tilapäisesti 2 400 mg/vrk. Se nyt jotenkin auttaa, mutta... Tuntuu, että pääni on jonkun toisen ja ”mää en muista mittää” ja heitättää kuin humalaista. En ole huomannut, että kukaan olisi tästä taudista kysellyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kerrannaiset herättävät huomiota: kaksoset, kolmoset ja joskus jopa neloset. Raamatusta muistamme Kaksoisvirranmaan Mesopotamian (välissä, virrat – Eufrat- ja Tigris-joet). Tenniksessä Grand Slamiin sisällytetään kauden aikana voitot Australian, Ranskan ja Yhdysvaltain avoimissa tennisturnauksissa kuorrutettuna vielä Wimbledonin voitolla. Toki parhaiten tunnemme Grand Slamin Juice Leskisen yhtyeenä, jonka hän nimesi parhaaksi kokoonpanokseen.

Tavoitan edelleen anatomian kurssilta muistisäännön 12:ta aivohermoa varten (latinankieliset hermojen nimet). Se kuuluu: Onneksi Ollilla oli tarpeeksi tikkuviinaa antaakseen flunssan vaivaamalle Gretalle vielä aikamoisen hörpyn.

Viides aivohermoista eli kolmoishermo eli nervus trigeminus (tikkuviina), on niistä kaikkein suurin. Sen kolme haaraa ovat silmähermo n.ophthalmicus, yläleukahermo n. maxillaris ja alaleukahermo n. mandibularis. Kolmoishermo vastaa siis kasvojen alueen tuntohermotuksesta.

Kolmoishermosärky eli trigeminusneuralgia on tämän hermon kiputila. Se ilmenee kohtauksittaisena, sähköiskutyyppisenä kipuna toisella puolella kasvoja yhden tai kahden hermohaaran alueella.

Kipu voi invalidisoida

Särky vaivaa yleensä useammin naisia kuin miehiä. Se ilmaantuu useimmiten keski-iässä, mutta sitä voi esiintyä kaikenikäisillä. Oire tulee vuosittain yhdelle 10 000 ihmistä kohden (Sari Atula).

Suurin osa kiputiloista paikantuu ylä- tai alaleuan alueille. Otsan seudun vaiva on harvinaisempi. Kipu provosoituu tyypillisesti kasvojen ihon koskettelusta, hampaiden pesusta, syömisestä ja puhumisestakin. Kasvoille puhaltava kylmä tuuli ja viima on usein myrkkyä.

Kipu tulee lyhyinä tikutteluina tai sähköiskutyyppisinä vihlaisuina, jotka voivat kestää muutamista sekunneista kahteen minuuttiin. Särky voi pahimmillaan invalidisoida kohdettaan melkoisesti. Kipuvaihe saattaa jatkua yhdestä päivästä useisiin kuukausiin ollakseen välillä poissa pitkiäkin aikoja.

Aiheuttaja usein tuntematon

Vaivan aiheuttajaa ei useimmiten tiedetä. Tyypillisen muodon syynä katsotaan olevan aivorungon alueella epätavallisesti kulkevan valtimon, joka painaa kolmoishermoa. Epätyypillisessä tapauksessa kolmoishermo on vaurioitunut esimerkiksi vyöruusun, MS-taudin, kasvovamman tai hammastoimenpiteen seurauksena.

Kolmoishermosärkyä hoidetaan lääkkeillä, joista karbamatsepiini on ensisijainen. Jos siitä tulee haittoja (väsymys, pökkyräinen olo, huimaus), käytetään vaihtoehtona hieman paremmin siedettyä okskarbatsepiiniä, joka sinullakin on.

Karbamatsepiinin aloitusannos on 100 mg x 2 ja okskarbatsepiinin 150 mg x 2. Tavanomaiset maksimiannokset ovat 1 200 ja 1 800 mg/vrk, joten lääkemääräsi on tapissa.

Kokemasi toistaitoisuus menee lääkkeen piikkiin. Tapauksessasi on syytä kokeilla annoksen pienentämistä liittämällä rinnalle esimerkiksi lamotrigiini tai pregabaliini. Muitakin kyllä on.

Suosittelen piipahtamista asiaan vihkiytyneen neurologin pakeilla. Hän voi tarpeenvaraisesti konsultoida neurokirurgia, ellei vaivaasi saada muuten kuriin. Kyllä konsti löytyy – ainakin tähän asti on löytynyt.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.