Apu

Veriarvot: Nivelreumani on oireeton mutta hemoglobiini vain 100–110 – Eikö sitä saisi mitenkään tuosta nousemaan? – Apu-klinikka

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu: 27.7.2022

Kysymys:

Olen 85-vuotias nainen. Poden nivelreumaa, joka on pysynyt oireettomana jo useita vuosia. Minua ihmetyttää hemoglobiinitasoni, joka on ollut vuosien ajan 100–110. Eikö sitä saisi mitenkään tuosta nousemaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Anemiassa veren hemoglobiinitaso (Hb) on sovittua matalampi. Raja on miehillä 137 ja naisilla 117 grammaa litrassa. Kyse on keskimääräisistä arvoista, joten tila voi osoittautua tutkimuksissa normaaliksi, vaikka arvot olisivat näiden alapuolella. Anemia johtuu joko veren punasolujen vähyydestä tai niiden sairaudesta.

Anemiassa lääkäri tarkistaa punasolujen koon (MCV). Pienet punasolut viittaavat rautavarastojen vajeeseen, joskaan normaali koko ei sulje sitä pois. Sudenkuopan muodostavat kaakkoisaasialaiset, joilla esiintyy yleisesti poikkeavia hemoglobiiniarvoja, mikä ilmenee pieninä punasoluina. Tällöin mahdollinen raudanpuute tarkistetaan mittaamalla rautavarastot. Verikokeista luotan eniten transferriinin saturaatioon, koska ferritiini voi kohota erilaisissa kudostuhoissa, esimerkiksi tulehdusten, kroonisten sairauksien, leikkausten ja traumojen sekä sydäninfarktin vuoksi. Toisaalta matalalle ferritiinille ei tunneta muuta syytä kuin rautavaje.

Suuret punasolut vievät ajatukset B12-vitamiinin tai foolihapon vajeeseen, alkoholin liikakäyttöön tai joskus kilpirauhasen vajaatoimintaan. B12-vitamiinin puute on suurisoluisista anemioista ylivoimaisesti yleisin. Foolihapon vaje liittyy puutteelliseen ravitsemukseen joskus vanhuksilla ja yleisemmin alkoholisteilla tai suoliston imeytymishäiriöissä. Puutokset selvitetään verikokeella. Määrään itse B12-vitamiinia vain niille, joilla totean vajeen. Hoidan tilanteen pistoksilla kolmen kuukauden välein. Ehkäisevä tablettihoito on perusteltua tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavilla, sillä B12-vitamiinia saadaan vain eläinkunnan tuotteista.

Matalan hemoglobiinin mahdolliset syyt

Anemian taustalla voi piillä myös punasolujen liiallinen hajoaminen eli hemolyysi, runsas tai krooninen verenhukka, luuydinsairaus tai krooninen tauti. Näiden tutkiminen edellyttää erityisveri­kokeita, luuydinnäytettä ja tähystystä.

Koska podet nivelreumaa, on mahdollista, että se aiheuttaa matalan hemoglobiinisi. Kroonisessa sairaudessa kudostuhoarvot yleensä kohoavat, jolloin myös maksan tuottaman hepsidiinihormonin eritys lisääntyy. Se estää raudan imeytymistä. Lisäksi luuytimen kyky tuottaa punasoluja voi olla häiriintynyt. Koskaan ei pidä silti tyytyä olettamaan, että kaltaisesi potilaan anemia selittyisi pelkästään pitkäaikaissairaudella. Kun laboratoriosta pyytää pienen verenkuvan, vastauksessa näkyvät samalla punasoluindeksit mukaan lukien niiden koko. Pelkästään siihen ei voi tuijottaa, joten ehdottomasti tulee määrittää transferriinin saturaatio ja B12-vitamiini luotettavasti.

Jos ikäiselläsi todetaan raudan vaje, se edellyttää aina mahdollisen vuotokohdan etsimistä ruoansulatuskanavasta ylävatsan ja paksusuolen tähystyksellä. Koska anemiasi on kuitenkin kestänyt jo vuosia ja mitään vatsavaivoja, kuten verta ulosteessa, hankaloitunutta suolen toimintaa tai vatsakipuja, ei ilmeisesti esiinny, voisi harkita myös suoraan rautaterapiaa. Se toteutetaan popsimalla apteekista ilman reseptiä saatavaa rautavalmistetta joka toinen aamu. Rauta imeytyy näin paremmin, kun jujutetaan hepsidiiniä. Mikäli transferriinin saturaatio ei korjaannu kahdessa kolmessa kuukaudessa, annetaan rautaa suoneen. Hoidon tulos kontrolloidaan kuuden viikon kuluttua, minkä jälkeen käydään seurannassa esimerkiksi kolmen kuukauden välein.

Jos puutoksia ei todeta, tyydytään vallitsevaan stabiiliin Hb-tasoon. On eri asia, jos Hb laskee yhä tai verisolukuvassa todetaan poikkeavuutta. Silloin tarkistetaan munuaisten toiminta, suljetaan pois hemolyysi, tehdään tähystykset ja otetaan tarvittaessa luuydinnäyte. Joskus pieni ulostetta värjäämätön huomaamaton verenvuoto ohutsuolesta (angiodysplasiat) voi selittää uusiutuvan raudanpuutteen. Asiaa selvitetään nielaisemalla kamera, ei kuitenkaan kännykkäkameraa.

Olen törmännyt niin vastaanotolla kuin hoivakodeissakin kasvavaan joukkoon ikäihmisiä, joiden kroonisesti matalaan hemoglobiiniin ei ole puututtu. On vain ajateltu, että se on heille luontaista. Hoidettavissa olevaa anemiaa potevat elävät käsijarru päällä. Erityisen haitallista se on sydämen vajaatoimintaa potevilla, joilla hemoglobiinin korjaaminen parantaa sydämen toimintaa. Suositan terveitäkin seniorikansalaisia käymään lääkärissä vuoden parin välein. Sydän pitää kuunnella, verenpaine mitata ja miehillä kopaista sormella eturauhasta. Muutama verikoekin on paikallaan. Niihin kuuluu aina pieni verenkuva, jonka löydöksen varaisesti voidaan tarkistaa rauta- ja B12-vitamiinivarannot.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.