Terveys ja hyvinvointi
Pelkään, että eturauhassyöpäni uusiutuu – Mistä saisin tukea jaksamiseeni? Koen yksinäisyyttä ja elän jatkuvassa pelossa
26.9.2023
 |
Apu Terveys

Kysymys:

Olen saanut eturauhassyöpään hoitoa, ja se on tehonnut hyvin. Koen kuitenkin yksinäisyyttä ja elän jatkuvasti pelossa, että sairaus uusiutuu. Onko minun mahdollista saada jostain tukea omaan jaksamiseeni?

Vastaus:

Ikävä kuulla sairastumisestasi, mutta hienoa, että hoidot ovat tehonneet hyvin. Vakava sairastuminen on aina kriisi, ja joskus tunteet ja asian käsittely alkavat vasta jonkin ajan kuluttua sairastumisesta tai vieläkin myöhemmin. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa kohdata sairauden aiheuttama kriisi. Jokainen meistä kohtaa ja käsittelee asiat omalla ainutkertaisella tavallaan.

On hyvä, että kysyt tukea itsellesi. Yleensä tällaisessa tilanteessa auttaa mahdollisuus keskustella turvallisten ja tukea antavien ammattilaisten sekä läheisten ja ystävien kanssa.

Syöpäjärjestöjen puoleen kannattaa kääntyä, jos kaipaat keskustelutukea ammattilaisen kanssa, vertaistukea tai kuntoutuskursseja. Voit olla yhteydessä valtakunnalliseen neuvontapalveluumme. Annamme tietoa ja tukea syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen sairauden eri vaiheissa.

Psykiatrista sairaanhoitajaa tai psykologikäyntiä voit tiedustella työterveyshuollosta tai omalta terveysasemalta. Myös yksityiset lääkäriasemat tarjoavat näitä palveluja.

Syöpäjärjestöt

Kysymyksiin vastasivat psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä ja neuvontahoitaja Miia Sjöblom Syöpäjärjestöistä.

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Syöpäjärjestöt tuottaa ja tarjoaa tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä. Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja 6 valtakunnallista potilasjärjestöä sekä oma tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.