Tuulilasi

Etupyörien laakereiden uusiminen 40 000 kilometrin jälkeen tulisi mennä takuuseen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Liekkö tyyppivika, mutta kun 2004 keväällä ostamani Daewoo Evandan .. ajettu alle 40 t. meni nyt heti takuuajan päätyttyä keväällä 2007 molemmat etupyörän laakerit.

Niihin on päässyt aivan selkeästi vesi, niin ruosteessa poistettut navat ovat..laakeri uusitaan vaihtamalla koko napa pyöränpultteineen.KYSYN . MITÄ SANOO KULUTTAJAN SUOJALAKI. (40 t ajettu)

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuollaisessa tapauksessa takuuajan päättymisellä ei ole mitään merkitystä. Ensinnäkin takuuvaatimus on esitettävä kohtuullisen ajan kuluessa siitä, kun vaurio on havaittu. Kysymys on käytännössä muutamista viikoista. Takuu siis ei katkea takuutodistuksessa ilmoitettuun päivään, kunhan vika vain on havaittu ennen takuun päättymistä.

Tärkeämpää kuitenkin on, että kyseisten laakerien rakenteessa on kiistatta ollut vikaa jo ostohetkellä. Ellei autoa ole ajettu uppeluksiin vesilammikkoon, laakereihin ei normaalisti pitäisi päästä vettä. Yleisen kokemuksen mukaan tällainen ei ole mitenkään tavanomaista muissa autoissa. Koska kyseessä on tuotteessa jo kaupantekohetkellä ollut virhe, myyjä on sen korjaamisesta vastuussa, eikä aikarajaa ole.

Mikäli merkkikorjaamo ei suostu hoitamaan asiaa tuotevastuun pohjalta, suosittelen ottamaan yhteyttä kotipaikkakuntanne kuluttajaneuvojaan.

Navan ja laakerin yhtenäisrakenne on korjausten kannalta hankala asia, mutta valmistustekniikan kannalta se on yksinkertaisempi ja siten edullisempi ratkaisu. Niinpä tällainen rakenne on nykyisin hyvin yleinen. Käyttäjälle olisi edullisempaa, jos laakereina käytettäisiin tavanomaisia vakiolaakereita, mutta silloin valmistaja jäisi ilman varaosamyynnin tuottoja.

Julkaistu: 2.5.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.