Apu

Estävätkö marjat oikeasti virtsatievaivoja? – Takana ikävä tulehduskierre – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 16.11.2020

Kysymys:

Minulla on takana ikävä virtsatietulehduskierre. Tulehduksia tuli neljä vuoden aikana. Sain pidemmän antibioottikuurin, joka on nyt loppumassa. Onko karpaloista tai puolukasta oikeasti hyötyä virtsatietulehdusten ehkäisyyn?

Näytä vastaus

Vastaus:

On sanottu, että karpalo ja puolukka voisivat auttaa estämään virtsatieinfektioita. Karpalomehua on tutkittu melko paljon, mutta marjojen syömisen vaikutuksesta ei ole kunnollisia tutkimuksia.

Jos puolukkaa ja karpaloa haluaa syödä säännöllisesti vaikkapa kokeillakseen, pysyykö virtsatieinfektio loitolla, siitä vaan. Mitään annosta en osaa vaivaan suosittaa, mutta molemmat marjat sisältävät monia terveyttä edistäviä aineita. Kannattaa siis pyrkiä ihan reiluihin annoksiin.

Karpalomehulla on siis tehty paljon tutkimuksia. Mutta annas olla, osassa näissä on käynyt niin, että pelkkään vedenjuontiin verrattuna karpalomehu ei ole juuri vähentänyt virtsatieinfektioita. Tämä voi selittyä sillä, että karpalomehu ei todellakaan ole mikään ihmeaine. Toinen selitys on se, että lisääntynyt vedenjuonti itsessään vähentää virtsatieinfektioita. Itse asiassa näin juuri onkin.

Veden juominen vähentää virtsatieinfektioiden riskiä

Runsas vedenjuonti, noin 1,5 litraa päivässä tavanomaisen juomisen päälle, vähentää virtsatieinfektioiden riskiä. Mitä enemmän virtsarakko huuhtoutuu, sitä pienempi on sinne asettuvan infektion riski – huuhtelutoiminta pakottaa patogeenit ulos rakosta.

Veden juontia ei kuitenkaan yleensä kannata lisätä tolkuttomasti. Suositan vahvasti varomaan erittäin suuria, ainakin 3,5 litraa päivässä ylittäviä vesimääriä. Erityisesti ikääntyneillä tämä on tärkeää. Liika vesi ei ole hyväksi, jos käyttää useita lääkityksiä tai on munuaisten tai sydämen selvää vajaatoimintaa tai ongelmia veren liian vähäisen suolapitoisuuden (hyponatremian) kanssa.

Virtsan happamoituminen ja hapan ruoka

Hapan ruoka ei aina aiheuta virtsan happamoitumista, sitruuna on tästä esimerkki. Virtsan happamoittaminen ruokavaliolla voisi silti olla mahdollista ja jopa toimia. Olen nähnyt tiedelehdessä teorian aiheesta, mutta juttu ei ole kyllä vielä vahvalla pohjalla.

Virtsaa saa ”hapatettua” vähähiilihydraattisella ruokavaliolla tai syömällä viljoja, juustoa ja lihaa. Kasvikset, hedelmät ja marjat emäksisöivät virtsaa.

Ei ole kuitenkaan olemassa tutkimusnäyttöä siitä, että virtsaa happamoittavat ruokavalinnat auttaisivat virtsatieinfektioiden estossa. Silti perusterve ihminen voisi teoriassa kokeilla esimerkiksi terveellisiin rasvoihin painottuvaa vähähiilihydraattista ruokavaliota etenkin, jos ongelma hyvin vaikeahoitoinen ja pitkään jatkunut.

Kannattaisi kuitenkin keskustella asiasta lääkärin kanssa varmuuden vuoksi. Itse uskon silti enemmän veden virtsarakkoa huuhtovaan vaikutukseen.

Mieleeni tulee myös mahdollisuus, että verensokeri on kohonnut piilevän diabeteksen vuoksi. Tällöin virtsaan pääsee tarpeettoman paljon sokeria, mikä voi altistaa virtsatieinfektioille. Tällöin hoitona olisi luonnollisesti diabeteksen hoito.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.