Tuulilasi

Bensiiniä öljyssä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Totesin tuossa öljyjä tarkistaessani selvän bensiinin hajun tikun päässä. Lisäksi öljymäärän saattoi nähdä hieman “nousseen” edellisestä tarkistuksesta.

Lisäksi tippa irtosi tikun päästä helposti, ikäänkuin öljy olisi “ohentunut”.

Mitenkä ihmeessä moottoriöljyn sekaan voi joutua bensiiniä?? Voiko vaikuttaa näin talvisaikaan jos esim. ajaa lyhyempiä ajosuoritteita eikä kone kerkiä normaalilämpöön joka kerta? Entäpä moottorilämmittimen käyttö (ns. säteilytyyppinen)?

Voisiko esim. ajoittain kovemmalla moottoritieajolla kunnon kierroksin saada öljyn puhtaammaksi?

Tulee vain mieleen ajatus, että tuohan vaikuttaa jo öljyn voiteluominaisuuksíin eli kone ei varmastikaan tykkää moisesta cocktailista? Uskaltaako tuolla enää ajaakaan… tietty öljynvaihtoon mentävä viivana.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun kylmä moottori käynnistetään, osa bensiinistä tiivistyy sylinterien seinämiin ja valuu niitä pitkin männänrenkaiden ohi öljypohjaan. Tämä oli hyvinkin yleinen ilmiö aikanaan kupla-Volkkareissa, kun automaattirikastin oli säädetty väärin eli liian tiukalle. Se bensan tiivistymisvaihe ei välttämättä rajoitu pelkkään käynnistyshetkeen, vaan sitä voi jatkua useampiakin sekunteja. Kun kunnollinen palaminen alkaa ja lämpötila nousee, bensa höyrystyy niin hyvin, että se palaa kunnolla.

Bensiini ohentaa voiteluöljyä tehokkaasti, joten havainto tipan irtoamisesta on oikea. Bensiini kuitenkin höyrystyy helposti, joten öljyn sekaan joutunut bensa katoaa sieltä nopeasti, kun moottorin lämpö saadaan nousemaan normaaliksi. Mitään muuta huoltoa moottori ei tämän takia yleensä tarvitse.

Ilmiö on muuttunut harvinaisemmaksi bensiinin suihkutuksen myötä. Jos bensaa kertyy öljyn sekaan kovin runsaaksi, kyseessä voi olla vika tai häiriö suihkutusjärjestelmässä. Kylmäkäynnistyksen helpottamiseksi suihkutusmäärää lisätään kylmällä säällä, ja jos tämä lisäys menee överiksi, silloin bensaa pääsee öljyn sekaan. Tämän yleensä tunnistaa moottorin tukkoisesta käynnistä ja myös mustasta savusta, kun bensiiniä menee sisään niin paljon, ettei kaiken palamiseen riitä ilmaa.

Julkaistu: 5.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.