Tuulilasi

Bensan palaminen tuottaa hiilidioksidia

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä syntyy CO2 -päästön lukuarvo, esim 180g/km? Esim auto kuluttaa bensiiniä n. 10 litraa/100km = kaiketi n. 0,1kg/km = 100g/km. Mistä tämä painon lisäys päästöihin tulee?

Palamiseen kuluva happi ei käsittääkseni muutu hiilidioksidiksi? Tämä on ainakin minulle uutta matematiikkaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Bensiinin ominaispaino on noin 0,735 kg/dm3, eli siis litra bensaa painaa tuon verran. Yhden bensalitran palaminen tuottaa 2350 grammaa hiilidioksidia. Jostakin siis tulee noin 1,6 kg lisää ainetta.

Käsityksesi siitä, että palamiseen käytetty happi ei muuttuisi hiilidioksidiksi, on väärä. Johan tuo käy ilmi kemiallisesta kaavasta CO2. Yksi hiiliatomi muodostaa yhdessä kahden happiatomin kanssa hillidioksidimolekyylin.

Bensiini muodostuu hiilivety-yhdisteistä, joissa siis on hiiltä © ja vetyä (H). Kun nämä palavat, muodostuu hiilidioksidia (CO2) ja vettä (H2O). Ilma sisältää happea n. 21 % ja typpeä n. 78 %. Osa tästä typestä muuttuu typen oksideiksi, joista käytetään yhteistä lyhennettä NOx, koska sidoksia on useammanlaisia, x:n paikalle voidaan laittaa erilaisia lukuja. Näihinkin yhdisteisiin happi tulee palamisilmasta.

Lisätietoa asiasta löytyy esimerkiksi Wikipediasta.

Julkaistu: 6.1.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.