Tuulilasi

Auton osto ulkomailla ja tuonti Suomeen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoveroviidakossa olen yrittänyt rämpiä, tuntuu aika sekavalle. Tilanne yksinkertaisuudessaan seuraava. Vaimon sisko on muuttanut Brysseliin Eu-hommiin neljäksi vuodeksi (ei omista korttia eikä siis aio ostaa itselleen autoa). Nyt tullut ajatuksiin jospa saisimme ostettua auton Brysselin sukulaisten kautta edullisemmin.

Minkälaisia vero/karanteeni asioita tilanteeseen liittyy? Onko tilanne ihan sama kuin käytetyn auton ostossa muutenkin ulkomailta. Kuinka kauan auton ensimmäisen omistajan Brysselissä on autoa pidettävä ennenkuin saa sen myydä ilman veroseuraamuksia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämä asia ei ole missään suhteessa sekava. Surffaa netissä osoitteeseen www.finlex.fi, valitse sieltä kohta ajantasainen lainsäädäntö ja kirjoita hakuruutuun sana autoverolaki. Voit myös päästä samaan tulokseen klikkaamalla tästä.

Tutustu pykäliin 25 ja 27. Niistä käy selvästi ilmi, että tuo suunnittelemasi rikos (veronkierto) ei onnistu laillisesti. Tuontiauton pitää olla ollut tuojan käytössä ulkomailla vähintään kuusi kuukautta. Maahantuonnin jälkeen autoa ei saa antaa edes lainaksi muille kuin tuojan oman perheen jäsenille. Tämä rajoitus on voimassa kolme vuotta auton hankkimisesta ja vähintään vuoden auton maahantuonnista.

Perheeseen ei lasketa esimerkiksi homo- tai lesbopariskunnan toista osapuolta, ei liioin sisaren perhettä. Muistettava on myös vaatimus siitä, että auton on pitänyt olla käytössä. Sillä siis on pitänyt ajaa, ja tämä edellyttää paikallisten rekisteröinti- ja vakuutus- ym. maksujen maksamista. Auton mittarissakin pitää olla riittävästi kilometrejä, kun se tuodaan tulliin autoveron määräämistä varten.

Aivan varmasti tätäkin lainkohtaa on kierretty ja kierretään jatkossakin. Siihen liittyy kuitenkin kiinnijäämisen ja rangaistuksen riski kuten muihinkin lakien rikkomuksiin.

Julkaistu: 24.7.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.