Tuulilasi

Auton ilmastointilaite

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on 4-vuotias auto, jossa on manuaallinen ilmastointi laite. Mittasin, tuloilman lämpötilan, kojelaudan keskisuuttimista, ja mittari näytti lukemaa +10C. ilmastointi maksimi kylmyydessä. Iholle, kyllä tuntuu, virtaus kylmältä. Nyt, kysyisin, mikähän lämpötila lukema tulisi olla kunnossa olevan ilmastointi laitteen osalta. Olen käyttänyt ilmastointia päällä, myös talvis aikaan, muutaman kerran kuukaudessa, lämpimässä tallissa. Ilmastointi laitetta, ei ole vielä varsinaisesti huollettu. Kylmä ainettahan normaalistikin, järjestelmästä haihtuu.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun lähtökohta on, ettei ilmastoinnin höyrystin- eli jäähdytyskenno saa mennä pakkasen puolelle, tuo 10 astetta tuntuu hyvin normaalilta. Eihän se kenno pääse mitenkään kaiken läpi virtaavan ilman kanssa tekemisiin, osa ilmamolekyyleistä pääsee livahtamaan kennon läpi koskettamatta kylmiä pintoja. Jos kenno menee miinusasteille, ilman jäähtyessä tiivistyvä vesi jäätyy kennon intaan, eikä aikaakaan kun kenno menee umpijäähän eikä päästä ilmaa lävitseen.

Kylmäainetta karkaa aina pikkuhiljaa. Ilmastointilaitteen käyttö silloin tällöin, vaikkei sitä tarvittaisikaan, auttaa voitelemaan kompressorin tiivisteitä, mikä pidentää niiden ikää. Kompressori ei kytkeydypäälle pakkasella, joten tuo tallissa käyttäminen on talvikaudella ainoa keino. Kovin pitkä käyttö ei ole tarpeen, pääasia että käyttöä tehdään useampia kertoja talvessa.

Julkaistu: 1.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.