Tuulilasi

Alumiinivanteen oikaisu

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tulipa täräytettyä vasen eturengas isoon ja terävään routakuoppaan ja soikeaksihan se vanne sitten meni. Rengasliikkeessä sanoivat, että voivat koittaa oikaista, mutta takuuta ei ole, että tulee kuntoon. Onko vanne enää turvallinen oikaisun jälkeen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Alumiiniseokset ovat sikäli ikäviä aineita, että niiden ominaisuuksista tuollaisen muokkaamisen jälkeen on aika hankala sanoa yhtään mitään. Aineen lujuus saattaa heiketä hyvinkin paljon. Saksalaisilla olisi tuohon kysymykseen yksi ja ehdoton vastaus: Ei.

Kaikesta huolimatta olisin itse valmis kokeilemaan oikaisemista, mikäli tarvittava muovaus ei ole kovin suuri. Sitten tarkastaisin uudelleen muotoillut kohdat todella tarkasti ison suurennuslasin kanssa. Jos aineessa näkyy vähänkin murtumajälkiä, niin jättäisin vanteen asentamatta.Uskoisin, että rengasliikkeellä on jonkin verran kokemusta asiasta, joten tuskin he ryhtyvätkään kovin pahoja mutkia suoriksi taivuttelemaan.

Jos jälkiä ei näy, voisin asentaa vanteen etupyörään. On aina pahempi juttu, jos takapyörä pettää, auto karkaa silloin helposti käsistä kylki edellä. Sitten ajelisin jonkin aikaa rauhallisesti ja ottaisin pyörän uudelleen tarkastukseen. Todennäköisesti mahdollinen murtuma alkaa vaikuttaa siten, että ilma alkaa paeta renkaasta.

Varminta ja turvallisinta kuitenkin on jättää alumiinivanne oikaisematta. Kieltämättä vaikkapa tuhannen euron vanteen heittäminen romukasaan on aika vaikea ratkaisu. Valinta on kuitenkin sinun tehtävä aivan itse.

Julkaistu: 28.5.2012