Tuulilasi

Alumiinivanne vääntynyt, rengas ei pidä ilmaa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni yksi takarengas tyhjeni viime kesänä pari kertaa mystisesti kesken ajon. Mitään vuotoa ei löytynyt. Kun renkaan täytti ilmalla, ilma pysyi sisällä – ja pysyy tälläkin hetkellä, kun kesärenkaat ovat säilytyksessä ulkovarastossa. Renkaat asentanut liike otti pyörän tutkittavakseen ja totesi, että kyseinen vanne on iskeytynyt ajossa johonkin, ehkä kuoppaan tai katukivetykseen, ja vääntynyt sen verran, että tietyssä asennossa rengas saattaa päästää ilmaa pihalle kumin reunasta.

Vanteissa on sisäkumittomat renkaat (255/40R19). Ajoin viime kesänä kyseisillä vanteilla yli 20 000 km, Keski-Euroopan reissulla jopa kahtasataa, eikä mitään ongelmia ollut pitkään aikaan. En myöskään muista kolhineeni pyöriä koviin töyssyihin. Sitten yhtäkkiä tapahtui renkaan tyhjeneminen parin viikon sisällä kaksi kertaa.

Vaiva on kiusallinen: voi olla, että renkaalle ei tapahdu mitään, mutta voi myös olla että aamulla töihin lähtiessäni yksi rengas saattaa olla löysä tai tyhjänä. Vanteet ovat jo aika vanhaa mallia, autokin lähes kymmenen vuoden ikäinen. Millaista ratkaisua suosittelet? Kannattaisiko yrittää löytää jostain samanlainen uusi vanne? Vai voiko sisäkumittomaan renkaaseen asentaa sisäkumin siltä varalta, että rengas yllättäen tyhjentyisi? En raaskisi ostaa kokonaan uutta vannesarjaa, koska vanteet ovat tosi hienot ja kalliit ja potentiaalinen tyhjentymisen vaara koskee vain yhtä pyörää. Auton renkaat ovat ihan uudet, asennettu syyskuussa 2013. Onko sillä muuten merkitystä mahdollisen tyhjenemisen kanssa, asentaako renkaan eteen vai taakse?

Näytä vastaus

Vastaus:

En missään tapauksessa laittaisi sisärengasta tuollaisten renkaiden sisään. Ne sopivat käytettäväksi vanhanaikaisempien eli korkeaprofiilisempien renkaiden kanssa.

Laitapa Googleen hakusanaksi vannekorjaus ja käy vastauksia läpi. Kevytmetallivanteiden korjaamiseen erikoistuneilla yrityksillä on varmaan tarjolla hyvä ratkaisu tuohon ongelmaasi.

Turvallisuuden kannalta on parempi, jos tyhjenevä rengas on edessä, takaa ulkokaarteen puolelta tyhjenevä rengas voi aiheuttaa aika pahan vaaratilanteen. Eturenkaan tyhjeneminen sitäpaitsi yleensä tuntuu aikaisemmin ohjauksen vetämisenä.

Julkaistu: 10.12.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.