Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Olen allerginen soijalle – Mitä ruoka-aineita ja lisäaineita minun tulee välttää? Entä lesitiini ja E 322?

Kuvat Adobe Stock
12.1.2024 Apu Terveys
Kysymys

Olen allerginen soijalle. Mitä ruoka-aineita ja lisäaineita minun tulee välttää? Luin, että pakkausmerkinnöissä pitäisi olla merkintä emulgointiaine E 322 lesitiinin yhteydessä, jos se on soijasta tai kananmunasta peräisin. Jos pakkausmerkinnöissä ei ole tätä merkintää, onko lesitiini silloin jotain muuta alkuperää?

Vastaus
Vastaaja Katariina Ijäs

Soija kuuluu hernekasveihin. Se voi aiheuttaa allergiaoireita kahdella tavalla, joko varsinaisena soija-allergiana tai risti­allergiana. Esimerkiksi voimakkaasti koivun siitepölylle allergiset voivat saada ristiallergiaoireita soijasta.

Ristiallergia­oireet eivät ole hengenvaarallisia. Sen sijaan varsinainen soija-allergia voi aiheuttaa oireita lievistä vatsavaivoista aina anafylaksiaan eli äkilliseen, vakavaan ja henkeä uhkaavaa allergiseen yleisreaktioon. Soija-allergia pitääkin ottaa vakavasti. Uusilla allergian komponenttitutkimuksilla voidaan selvittää tarkemmin mahdollista anafylaksiariskiä.

Osa soija-­allergisista saa ristiallergia­oireita myös muista palkokasveista, sillä soijan proteiinit muistuttavat hieman muiden palkokasvien proteiinirakenteita. Muita palkokasveja ovat muun muassa herneet, pavut, linssit, maapähkinä ja makea lupiini.

Soija-allerginen saa tyypillisesti oireita soijasta valmistetuista tuotteista, kuten tofusta, soijakastikkeesta, soijarouheesta ja soijamaitopohjaisista valmisteista. Soijasta ja muista palkokasveista valmistetaan myös monia lisäaineita, joista käytetään usein termiä soijan johdannaiset. Niitä ovat esimerkiksi soijalesitiini (E322) sekä sakeuttamis- ja emulgointiaineet, jotka on tehty palkokasveista tai niiden siemenistä (E410, E412, E413, E414, E417).

Suurin osa soijalle allergisista pystyy käyttämään sen johdannaisia, vaikka muut soijatuotteet aiheuttaisivat oireita. Hyvin vakavasti allergiset voivat kuitenkin saada allergiaoireita myös soijan johdannaisista.

Elintarvikkeen tuoteselosteessa pitää olla maininta, jos jokin raaka-aineista sisältää soijaa tai esimerkiksi lesitiini tai lisäaine on soijapohjainen. Jos tuotteessa ei ole tällaista merkintää, raaka-aineen alkuperä on jokin muu, ja soija-allerginen voi käyttää tuotetta. Vakavasti allergisen pitää välttää myös tuotteita, joissa on merkintä ”saattaa sisältää soijaa”.

Allergia-, iho- ja astmaliitto

Kysymykseen vastasi allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, terveydenhoitaja (YAMK) Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Valtakunnallisen kansanterveys- ja potilasjärjestön tehtävänä on edistää allergisten, astmaatikkojen, eri ihotauteja sairastavien, vaikean palovamman kokeneiden sekä heidän läheistensä elämänlaatua ja yhteiskunnallisia oikeuksia.

Lue lisää: allergia.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt