Tuulilasi

Ajotietokoneen tarkkuus bensankulutus mittauksissa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Sehän on selvää että ajotietokone ei anna tarkkaa kulutuslukemaa. Itsellä ainakin on näyttänyt lähemmäs puoli litraa liian optimistisia lukemia. Mutta ovatko ajotietokoneen lukemat samassa autossa keskenään vertailukelpoisia vai onko useamman desin mittauspoikkeamat tyypillisiä? Entä vaikuttaako bensalaatu mittaustulokseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ajotietokoneen näyttämät kulutuslukemat perustuvat polttonesteen syöttöjärjestelmän antamaan määrätietoon sekä tietoon ajomatkasta, jonka senkin antaa auton oma elektroniikka. Yleensä matkatieto on sama kuin matka- ja nopeusmittarissa. Matkassa siis on virhettä yleensä pari-kolme prosenttia. Polttonesteen määrämittaus perustuu siihen, miten pitkään suuttimet ovat avoinna.

Kumpikin näistä tiedoista on asetettu tehtaalla, eikä niihin ole järjestetty kalibrointimahdollisuutta, vaikka se ei olisi kovin vaikeaa. En tiedä, voidaanko näitä näyttöjä kalibroida edes korjaamotesterillä.

Matkamittauksen virhe muuttuu renkaiden kuluessa tai asennettaessa eri kokoiset renkaat. Eri valmistajien saman kokoisissa renkaissakin on vierintäkehän pituudessa jonkin verran eroa. Käytännössä kuitenkin samoilla renkailla matkavirhe säilyy likimain samana, muutos on hyvin pieni, sillä viiden millimetrin kuluminen muuttaa normaalikokoisen renkaan vierintäkehän pituutta vajaan prosentin verran.

Virhe polttonesteen määrän mittaamisessa sen sijaan pysyy käytännössä aina samana. Bensaa menee suuttimista lävitse jokseenkin vakiomäärä aikayksikköä kohti. Näin ollen jos kulutus mitataan samoilla renkailla, virhe säilyy samana. Virheen voi määritellä tankkaamalla auton aivan piripintaan ja nollaamalla kulutusnäytön. Kun autolla on ajettu pari säiliöllistä, tehdään uusi piripintatankkaus ja lasketaan käytetyn bensamäärän ja ajetun matkan perusteella todellinen keskikulutus. Sitten vain määritellään korjauskerroin, jolla mittarin näyttämä kulutus saadaan muunnetuksi oikeaksi.

Matkamittarin virhe saadaan selville vertaamalla mittariin kertynyttä kilometrimäärää tunnettuun todelliseen kilometrimäärään. Valitettavasti maanteiden varsilla ei enää ole kilometripylväitä, niiden avulla tarkistaminen sujui helposti.

Julkaistu: 15.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.