Tuulilasi

ABS-VALO

ABS-VALO

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä voi olla syynä ,kun auton abs-valo palaa koko ajan ?

Näytä vastaus

Vastaus:

ABS- eli jarrujen lukkiutumisenestojärjestelmässä on vika, ja se ei toimi. Jarrut lukkiutuvat, jos poljinta painetaan riittävän lujaa.

Vika on useimmiten jossakin pyörien pyörintänopeutta mittaavassa anturissa tai niiden johtoliitännöissä. Voi se toki olla jossain muuallakin. Järjestelmä testaa itse itsensä, ja jos se havaitsee virheen, merkkivalo syttyy, ja ABS-järjestelmä kytkeytyy pois toiminnasta.

ABS on pakollinen varuste, jos autossa on sellainen, eli sen pitää myös toimia. Auto ei ole katsastuskelpoinen, eli periaatteessa sitä ei saisi käyttää liikenteessä, jos ABS ei toimi. Toimimattomuudesta voi aiheutua vaaraa hätätilanteessa, koska jarrut saattavat lukkiutua. Tilanne voi olla pahempi kuin jos jjärjestelmää ei olisi lainkaan. ABS-jarruihin liittyy usein myös elektroninen jarruvoimien jako, ja jos sekään ei toimi, auton takapyörät voivat lukkiutua ennen etupyöriä. Tämä saattaa saada auton pyörähtämään jarrutuksessa, ja kylki edellä törmääminen on paljon pahempi juttu kuin keula edellä osuminen.

Julkaistu: 2.7.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.