Apu

Ylipainoon liittyvät geenit selittävät uniapneaa, joka on yleistynyt samalla kun suomalaisten painoindeksi on noussut

Ylipainoon liittyvät geenit selittävät uniapneaa, joka on yleistynyt samalla kun suomalaisten painoindeksi on noussut
Ylipainon osuus uniapnean riskitekijänä on osoitettu ensimmäistä kertaa toteen geneettisellä tasolla.
Julkaistu: 18.5.2021

Uniapneaa on nyt tutkittu geneettisellä tasolla. Viisi uniapnealle altistavaa geneettistä riskitekijää on tunnistettu ja niistä neljä on yhteydessä ylipainoon.

Uniapnea on suhteellisen vähän tutkittu sairaus, vaikka nykyään se on Suomessa jo kansansairaus. Keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa sairastaa aikuisväestöstä 17–30 prosenttia, mutta suurin osa tapauksista on yhä diagnosoimatta.

Nyt Helsingin yliopiston ja HUSin eli Helsingin yliopistollisen sairaalan tutkijoiden johtama kansainvälinen työryhmä julkaisi maailman ensimmäisen laajamittaisen uniapnean geenitutkimuksen.

– Tulokset vahvistavat ylipainon osuutta uniapnean riskitekijänä, joka osoitettiin toteen ensimmäistä kertaa geneettisellä tasolla. Löydökset osoittavat, että uniapnealla ja lihavuudella sekä tyypin 2 diabeteksella on osin yhteneväinen geneettinen alttius, kertoo aiheesta väitöskirjaa tekevä erikoishammaslääkäri Satu Strausz Helsingin yliopistosta ja HUSista.

Ylipaino nostaa uniapnean riskiä

Käytännössä uniapnean ja sen liitännäissairauksien riskiä nostaa ylipaino. Hyvä uutinen on, että ylipainoon liittyvät sairaudet ovat suurimmaksi osaksi ennaltaehkäistävissä.

– Uniapnea on yleistynyt samalla kun suomalaisten painoindeksi on noussut. Tulokset painottavat lihavuuden hoidon tärkeyttä myös osana uniapnean ennaltaehkäisyä ja hoitoa, Strausz sanoo.

Uniapneapotilaista 75 prosenttia on ylipainoisia. Rakenteellisista syistä uniapneaa sairastaa 25 prosenttia potilaista. Tällöin ylähengitysteiden rakenteet vaikuttavat hengitykseen niin, että uniapnean riski lisääntyy.

Tutkimus tehtiin yhdistämällä yli 200 000 suomalaisen genomitiedot terveysrekisteritietoihin osana FinnGen- hanketta. Tutkimusaineistossa oli yli 16 700 uniapneapotilasta. Tulokset varmennettiin hyödyntämällä kansainvälisiä aineistoja Viron, Ison-Britannian ja Skånen biopankeista.

Kommentoi »