”Ihmisillä on tarve kuulua johonkin” – Apu-tonni Miete ry:lle, joka vähentää mielenterveyskuntoutujien yksinäisyyttä
Puheenaiheet
”Ihmisillä on tarve kuulua johonkin” – Apu-tonni Miete ry:lle, joka vähentää mielenterveyskuntoutujien yksinäisyyttä
Miete ry pyrkii vähentämään mielenterveyskuntoutujien tuntemaa yksinäisyyttä aktiviteeteilla. Yhdistyksen toimintaa tuetaan Apu-tonnilla.
Julkaistu 6.9.2021
Apu

Siellä kotona, jos istuisi neljän seinän sisällä, niin tulisi äkkiä mökkihöperöksi. Tärkeä paikka tämä on kyllä. Tämä on sellainen toinen koti, missä minä viihdyn.

Päijät-Hämeen mielenterveystyön tuki Miete ry:n kotisivuilta löytyvä palaute kiteyttää hyvin yhdistyksen toiminnan perustarkoituksen: yksinäisyyden vähentämisen tarjoamalla mukavaa tekemistä, keskusteluseuraa ja yhdessäoloa. Kaikelle sille näyttää nyky-Suomessa olevan tarvetta yhä enemmän, etenkin korona-ajan jälkimainingeissa.

Miete ry:n toiminta on suunnattu alueellisesti Päijät- Hämeen mielenterveyskuntoutujille. Palveluita käyttävien taustat ovat hyvin erilaisia. Moni kärsii masennuksesta, loppuun palamisesta tai psyykkisten sairauksien aiheut­tamista ongelmista arjessa. Merkittävä osa on pudonnut pois työelämästä, ja perhesuhteet ovat saattaneet katketa. Se on tuonut yksinäisyyden tunteen.

– Ihmisillä on tarve kuulua johonkin yhteisöön. Monet kärsivät pahoin yksinäisyydestä ja oireilevat psyykkisesti. Osa on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle. Monilla asiakkaillamme perussyyt juontuvat psyykkisistä sairauksista. Meillä ei silti puhuta diagnooseista, Miete ry:n toiminnanjohtajana kolmetoista vuotta työskennellyt Riikka Salmi sanoo.

Ahdistus ja masennus on lisääntynyt

Korona-aikana yksinäisyys, ahdistuneisuus ja masentuneisuus on Salmen mukaan lisääntynyt.

– Pahaa oloa on enemmän. Moni paikka, jossa nämä ihmiset ovat tottuneet käymään, on joutunut pitämään ovensa kiinni.

Paljon mainostettu digiloikkakaan ei ole kaikilta onnistunut. Jos tietotekniikan hallinta on puutteellista tai tarvittavia laitteita ei ole käytettävissä, ihminen on saattanut jäädä kokonaan tärkeiden palveluiden ulkopuolelle. Mietteen toiminta vietiin verkkoon heti koronapandemian alkuvaiheessa, mutta kaikki eivät löytäneet palveluiden pariin.

– Nyt olemme onneksi pystyneet avaamaan ovet, ja ryhmätoiminta on käynnissä. Kun rajoitukset olivat päällä ja jouduimme pitämään toimitilojamme suljettuna, otimme vanhat konstit käyttöön ja soitimme ihmisille.

Monen asiakkaan elämää helpotti myös kotiin toimitettu ruokalähetys koronarajoitusten aikana, jolloin jäsentalolle ei päässyt lounaalle.

Tuula Uski, Jouni Kuikka, Jukka Suppula, luonto-ohjaaja Helena Heinonen, Minna Haimilahti ja toiminnanjohtaja Riikka Salmi ottivat osaa Miete ry:n ulkoilu­tapahtumaan Evolla. Yhdistyksen retkitaitoryhmä yöpyi yön teltoissa. Keväällä ryhmä kokoontui vain verkossa.

Kuntoutujat vertaisryhmien vetäjinä

Miete ry:n jäsentalo sijaitsee Lahden Hennalan kaupunginosassa, entisen kasarmialueen idyllisissä maisemissa. Yhdistyksen käytössä on 300-neliöinen tiilirakennus, josta löytyy riittävästi tilaa ryhmätoimintaan ja ravintolan pyörittämiseen. Jäsentalo on avoinna päivittäin. Lisäksi yhdistyksellä on epäsäännöllisemmin kahvilatoimintaa ympäristö­kunnissa.

Hennalan jäsentalolle tulevalla on runsaasti mahdollisuuksia ajanviettoon, sillä ryhmätoiminta on varsin monipuolista. Tarjolla on liikuntaa, biljardia, keskusteluryhmiä ja kädentaitoihin keskittyviä ryhmiä. Tänä kesänä jäsentalon tontilla kokoontui puutarharyhmä, joka harrasti lavaviljelyä.

Retkitaitoryhmän leiripaikkana oli Käenpesän laavukämppä Evon retkeilyalueella.

Useaa vertaisryhmää vetää kuntoutuja-asiakas itse. Yksi heistä on Minna Haimilahti. Hän on ollut mukana askarteluryhmän ohjaajana ja viihtynyt toiminnassa jo viisi vuotta.

– Heinolan terveyskeskuksen tiloissa toimi aikoinaan Mietteen kahvila, jossa järjestettiin keskusteluryhmiä. Joku ehdotti sitä minulle, ja menin katsomaan. Se oli ensimmäinen kosketukseni yhdistyksen toimintaan. Siitä lähtien olen ollut kohtalaisen aktiivisesti mukana.

Nyt 50-vuotias Haimilahti on ollut sivussa työelämästä vuodesta 2017 lähtien. Siihen asti hän työskenteli erityislasten parissa.

– Fyysinen kuntoni aiheutti sen, etten pystynyt tekemään töitä täysipäiväisesti. Tein niitä osa-aikaisesti, mutta siitä huolimatta tuli pitkiä sairauslomia. Työni oli haastavaa fyysisesti ja henkisesti. Yritin sinnitellä töissä liian pitkään. Oma luonto ei antanut periksi myöntää, että on ongelmia jaksamisessa, Haimilahti kertoo.

Lopulta jatkuvat poissaolot johtivat Haimilahden irtisanomiseen kaupungin palveluksesta.

– Siinä vaiheessa minulle ei keksitty mitään korvaavaa työtä. Se oli kova paikka. Vaikka tiesin, että työ koettelee jaksamistani, mietin, eikö minulle muka löydy mitään sellaista työtä, jota voisin tehdä ja jossa pärjäisin.

Fyysiset vaivat kuten nivelrikko johtivat lopulta osatyökyvyttömyyseläkkeeseen, mutta Haimilahti toivoo yhä pääsevänsä takaisin työelämään osa-aikaisesti.

– Irtisanomisen jälkeen meni vuosi sen hyväksymiseen. Haikailen työntekoa, mutta realiteetit eivät tällä hetkellä ole sen puolella.

Asiantuntija suositteli Haimilahdelle päiväaktiviteetin löytämistä työnteon tilalle, jotta arjesta ei tule henkisesti liian kuormittavaa. Mietteen toiminta on ollut tärkeässä roolissa arjen rutiinien palauttamisessa.

– Syrjään jääminen työelämästä on iso asia. Työ on mo- nelle iso osa arkielämää. Töiden loppuminen oli suurin syy siihen, että väsyin ja että henkiset ongelmat lisääntyivät.

Tärkeimmässä roolissa on ollut vertaistuki.

– Se, että on itse jollekin ihmiselle tukena ja toisaalta toiset, pidemmällä kuntoutumisessa olevat ovat samalla tukena minulle. Arjen toiminta on tärkeää.

Miete ry:n toiminnanjohtaja Riikka Salmi valmistaa croissantteja leiriläisille.

Suurimmat haasteet liittyvät rahoitukseen

Viime aikoina on uutisoitu Veikkauksen yt-neuvotteluista ja tyrehtyneistä rahahanoista. Korona-aikana veikkausvarat ovat vähentyneet, koska muun muassa pelipaikkoja on jouduttu sulkemaan. Se on vaikuttanut myös Mietteen toimintaan. Yhdistyksen rahoitus perustuu pitkälti veikkausvaroihin. Lahden kaupunki tukee toimintaa selvästi pienemmällä osuudella.

– Veikkauksen tulojen pienentyminen on näkynyt meillä niin, että Veikkauksen rahoittamille hankkeille on ollut selvästi aikaisempaa vaikeampaa saada jatkoa. Vakituinen rahoitusmuotomme ei ole onneksi pienentynyt, Riikka Salmi sanoo.

Yksi esimerkki rahoituksen tiukentumisesta on Mietteen vertaisverkkohanke ympäristökunnissa. Toimivaksi osoittautunut hanke ei saanut jatkorahoitusta, ja toiminta oli jo vaakalaudalla, kunnes rahoitus järjestyi muuta kautta.

Tällä hetkellä hanketta pystytään jatkamaan pienimuotoisesti. Myös Apu-tonni käytetään ympäristökuntien vertaistoiminnan pyörittämiseen.

– Tämän kaltaisessa toiminnassa suurimmat haasteet liittyvät aina rahoitukseen, etenkin silloin, kun rahoitus on epävarmaa. Tässä tilanteessa emme voi olla varmoja, tuleeko rahoitus jatkossa valtion kassasta. Siitä huolimatta pystymme tarjoamaan laadukasta ja mielekästä toimintaa, Salmi jatkaa.

Jouni Kuikka musisoi.

Vapaaehtoisten joukko elintärkeä

Mietteen palveluksessa on tällä hetkellä kuusi henkilöä. Merkittävänä apuna on iso vapaaehtoisten joukko, viitisenkymmentä henkilöä. Määrä on suuri, jos sitä vertaa monen muun vastaavaa toimintaa järjestävän yhdistyksen henkilökunnan määrään. Lisäksi toimintaan osallistuu työharjoittelua tekeviä opiskelijoita.

– Toki korona on rajoittanut vapaa­ehtoisten toimintamahdollisuuksia, mutta moni heistä on todella aktiivinen osa yhteisöä. Osaksi sen ansiosta pystymme tarjoamaan monipuolista toi­mintaa, Salmi kertoo.

Vapaaehtoisten osallistumista helpottaa se, että mielenterveyskuntoutuja voi osallistua esimerkiksi ryhmien vetämiseen. Pitkäaikaisimmat vapaaehtoiset ovat olleet toiminnassa yli 20 vuoden ajan.

– Ihmisten mielestä on tärkeää, että he voivat tehdä jotakin merkityksellistä. Moni korostaa sitä, miten tärkeää ihmiselle on, että häntä tarvitaan jossakin. Siitä tulee hyvä mieli. Monesti vapaaehtoiset sitoutuvat yhdistystoimintaan pop up -tyyppisesti, mutta meillä vapaaehtoiset ovat hyvin sitoutuneita.

– Kun ihmisen arjesta tulee mielekkäämpää ja yksinäisyys vähenee, se vaikuttaa kokonaisterveydentilaan ja ehkäisee ennalta psyykkisen sairauden uusiutumista, Salmi jatkaa.

Minna Haimilahdesta tuntuu, että asioiden kanssa yksin oleminen on helpottunut, kun arkena on ollut enemmän mielekästä tekemistä.

– Sillä on iso merkitys, että lähtee ihmisten ilmoille ja on toisten kanssa tekemisissä. Kun mieli on maassa, jää helposti vatvomaan asioita itsekseen, ja ajatukset pyörivät päässä pientä kehää samojen asioiden ympärillä. Helpottaa, kun tapaa muita ihmisiä ja tekee jotakin aktivoivaa. On parempi osallistua, vaikka ei olisi taitoa kaikkeen.

Näin pääset mukaan

  • Miete ry:n toimintaan pääsee mukaan tulemalla paikan päälle Hennalan jäsentalolle tai soittamalla etukäteen ja sopimalla tutustumisajan.
  • Miete ry:n kotisivuilta osoitteesta www.mietery.fi löytyvät yhdistyksen yhteystiedot ja viikko-ohjelma
Leiritulen äärellä aikaa viettävät Jouni Kuikka, Minna Haimilahti (selin), Tuula Uski ja Jukka Suppula.

Apu-tonni

  • Avun tehtävä on luoda ­yhteenkuuluvuutta ja ­uskoa tulevaisuuteen. Apu ei revi, riko eikä huuda. Vuonna 1933 työttömien auttamiseksi perustetulla Avulla on vahva sosiaalinen omatunto, olemme aina heikomman puolella. Avun tekijät ja lukijat ­uskovat, että Suomi on hyvien ihmisten maa.​

  • Tämän vuoksi Apu-lehti tukee joka kuukausi tuhannella eurolla hanketta tai yhteisöä, joka auttaa pyyteettömästi heikommassa asemassa olevia.

Kommentoi »