Apu

Kun Loviisan ja Olkiluodon vanhat reaktorit suljetaan, ydinjäte ei ole ainoa ongelma – Mihin radioaktiivinen purkujäte?

Kun Loviisan ja Olkiluodon vanhat reaktorit suljetaan, ydinjäte ei ole ainoa ongelma – Mihin radioaktiivinen purkujäte?
Espoon Otaniemen pienen tutkimusreaktorin purkamisesta Suomi saa arvokasta kokemusta, jolle on käyttöä, kun Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloiden nykyiset reaktorit poistetaan käytöstä.
Julkaistu: 9.9.2020

Suomen ensimmäinen ydinreaktori oli tutkimusreaktori FiR 1, jonka presidentti Urho Kekkonen juhlallisesti käynnisti Espoon Otaniemessä vuonna 1962.

Vuosien aikana reaktori on auttanut niin kuukivien tutkimuksessa, kullan etsinnässä kuin syöpähoidoissa sekä ydinenergia-asiantuntijoiden koulutuksessa.

VTT sammutti 250 kilowatin reaktorin vuonna 2015. Vaikka kyseessä on pieni tutkimusreaktori, sen purkaminen on iso operaatio.

Reaktorin jäljiltä jää käytettyä ydinpolttoainetta ja radioaktiivista purkujätettä.

Otaniemen voimala oiva harjoittelukappale

FiR 1:n käytetty polttoaine on tarkoitus palauttaa lähtöpaikkaansa Yhdysvaltoihin Idahon ydintutkimuskeskukseen.

Matkaan on kuitenkin tullut mutkia, kun Idahon osavaltio on paikallisen kiistan johdosta kieltänyt vanhan ydinpolttoaineen kuljetukset alueellaan.

Amerikan matkaa odotettaessa polttoaine saatetaan välivarastoida Loviisan voimalaitokselle. Tavoitteena on, että reaktori saadaan purettua vuoteen 2023 mennessä.

Suomi saa tutkimusreaktorin purkamisesta arvokasta kokemusta, jolle on käyttöä, kun Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloiden nykyiset reaktorit poistetaan käytöstä.

Loviisan kahden reaktorin käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030. Olkiluoto 1 ja 2 -reaktoreilla on käyttölupa vuoteen 2038.

Loppusijoituspaikkaa rakennetaan Eurajoelle

Voimaloiden käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikkaa rakennetaan parhaillaan Eurajoen Olkiluotoon.

Polttoainesauvat on tarkoitus pakata kaasutiiviisiin kupari-valurautakapseleihin, jotka ympäröidään betoniittisavella. Ne säilötään tunneleihin 400–450 metrin syvyyteen. Kapselien on tarkoitus säilyä tiiviinä vähintään 100 000 vuotta.

Samalla kun Eurajoella valmistaudutaan ydinjätteen loppusijoitukseen, sinne rakennetaan uutta ydinreaktoria.

Olkiluoto 3 alkaa tuottaa sähköä helmikuussa 2022. Sen teho on peräti 1 600 megawattia, kun Olkiluoto 1:n ja 2:n yhteisteho on 1 780 megawattia. Ydinvoimalla tuotetaan 35 prosenttia Suomen sähköstä.

Kommentoi »