
Suomalainen ruokalähettipalvelu Wolt myytiin viime viikolla seitsemällä miljardilla eurolla yhdysvaltalaiselle Doordash-yhtiölle. Kauppasumma on valtava. Jos sitä haluaa verrata vaikkapa valtion budjettiin, niin Woltin hinnalla maksettaisiin suomalaisten eläkkeet vuoden ajan ja rahaa jäisi vielä lukioiden ja ammatillisten koulujen pyörittämiseen.
Käteistä rahaa ei tosin kaupassa siirry, vaan Woltin omistajat saavat korvaukseksi Doordashin osakkeita. Omistus siirretään tiettävästi ensi vuoden alussa. Ensi vuonna Suomen pitäisi myös saada kaupasta veronsa, Woltin arvion mukaan noin 600 miljoonaa euroa.
Mistä ihmeestä ruokaa ravintoloista koteihin kuljettavassa firmassa maksetaan miljardeja? Se on vaikea käsittää, etenkin kaupunkien ulkopuolella, jossa Woltin palveluita ei voi edes käyttää.
Syy ei ole yhtiön voitollisuudessa. Wolt on tehnyt tappiota koko toimintansa ajan. Mutta niin on tehnyt melkein koko ajan myös sen ostanut Doordash.
Wolt ei omista ravintoloita, eivätkä lähetit ole sen työntekijöitä, vaan alihankkijoita – tästä tosin on kiistelty viime aikoina. Kyseessä on niin sanottu alustayhtiö, joka tarjoaa vain palvelun, joka yhdistää ravintolat, lähetit ja ruokaa tilaavat asiakkaat.
Mikä siis maksaa?
Investointi markkinaosuuteen ja tulevaisuuteen
Ruoantoimitusalalla keskenään kamppailevat yritykset kehittyvät kasvuun ja markkinoiden kahmimiseen. Sillä selitetään myös tappiollisuus: nyt vallataan markkinoita, voitto tehdään myöhemmin.
Doordashin hallussa on yli puolet Yhdysvaltain markkinoista. Wolt-kaupalla se sai kerralla haltuunsa Woltin jalansijan 23 maasta ja erityisesti Euroopan kiivaasti kilpailluilla ruokalähettimarkkinoilla.
Eikä sen tarvitse tapella Woltia vastaan. Wolt jatkaa osana Doordashia entisen nimensä ja logonsa alla. Ne sekä Woltin sovellus ovat olennainen osa arvokasta kauppaa, sillä Woltin asiakastyytyväisyys on poikkeuksellisen korkea. Maine maksaa, kuten myös tehokkaasti ravintolanoutoja läheteille jakava sovellus.
Ennen kaikkea kaupassa kovaa hintaa maksetaan siitä oletuksesta, että kaupan avulla Doordash nousee lähettipalvelujättiläiseksi, joka voi alkaa takoa kovaa tulosta valtaamillaan markkinoilla.
Siis tulevaisuudesta.
Juttua muokattu 15.11.2021 kello 11.35: korjattu ingressistä miljoonat miljardeiksi.