Wales – merimaisemaa ja linnanraunioita
Matkailu
Wales – merimaisemaa ja linnanraunioita
Eteläisessä Walesissa viihtyvät sekä lukutoukat että ulkoilmaihmiset. Siellä voi samoilla rantahietikoilla, nurminiityillä ja historiallisilla raunioilla sekä tehdä löytöjä kirjakaupoissa.
Julkaistu 17.8.2016

Chepstow’n linna seistä tapittaa joentörmällä. Jonakin toisena päivänä se saattaisi vaikuttaa uhkaavalta tai vähintään synkältä korkeine, harmaine kivimuureineen, torneineen ja pikkiriikkisine ikkunoineen. Aurinkoisena kevätaamuna se näyttää ainoastaan kutsuvalta.

Ennen muinoin muurien päältä vahdittiin vieressä lipuvan Wye-joen veneliikennettä sekä Walesin ja Englannin välistä rajaseutua. Nyt huomion vie linnan kupeessa kyhnöttävä pikkukaupunki, joka nukkuu sunnuntaina myöhään.

Helppo liikkua autolla

Chepstow on ensimmäinen etappimme matkalla eteläisessä Walesissä. Allamme on lentokentältä vuokrattu auto, ja edessä leppoisaa ajelua maaseudun halki kohti rannikkoa.

Täällä ajomatkat ovat lyhyitä. Tuskin on Chepstow jäänyt taa, kun niityllä, tien ja joen välissä, komeilevat Tintern Abbeyn rauniot. 1100–1500-luvuilla rakennetun kirkon ja luostarirakennelmien jäänteitä kehutaan Britannian romanttisimmaksi raunioksi.

Alueen charmi vetoaa edelleen. Luostarin lähiravintolat ovat tupaten täynnä. Lapsiperheet ovat levittäytyneet nurmikentälle piknikille, pelaamaan krokettia ja juoksemaan pallojen perässä.

Luostarikirkolta lähtevä maalaistie on koko matkamme kauneimpia osuuksia. Ihastelen maiseman vehreyttä, kun seurailemme Wye-joen mutkia. Molemmin puolin tietä nousevat rinteet kasvavat niittyä ja lehtimetsää. Ylitämme pieniä siltoja ja ohitamme lukemattomia Bed & Breakfast -majapaikkoja.

Lukutoukan paratiisi

Kuljemme joen kanssa yhtä matkaa aina Hay-on-Wyeen saakka. Britit tuntevat pikkukaupungin touko-kesäkuussa pidettävästä, suositusta kirjallisuus- ja kulttuurifestivaalista. Paikkakuntaa kutsutaan myös maailman käytettyjen kirjojen pääkaupungiksi.

Tittelin syy piilee keskustan herttaisiin taloihin perustetuissa puodeissa, jotka tuoksuvat ullakolle. Niissä myydään antiikkia, taidetta, historiallisia karttoja ja ennen kaikkea kirjoja.

Täältä voi löytää vaikka millaisia tarinoita, kunhan malttaa kierrellä ja penkoa. Osa kaupoista on keskittynyt johonkin teemaan, kuten Murder and Mayhem, jonka erikoisuutena ovat dekkarit ja kauhuromaanit.

Voisin muuttaa asumaan Richard Booth’s Bookshopiin. Kaupan perustaja aloitti Hay-on-Wyen käytettyjen kirjojen villityksen 1960-luvulla, ja valikoimat ovat ylivoimaiset. Kolmessa kerroksessa on sekä uusia että käytettyjä kirjoja, tunnelmallisesti natisevia lautalattioita, nojatuoleja ja kahvila, josta saa skonsseja ja muita herkkuja.

Upeat ja helppokulkuiset vaellusmaastot sopivat monentasoiselle kuntoilijalle.

Rantaelämää ja vaellusta

Aurinko on lämmittänyt kalliorinteiden suojaaman samettihietikon. Lapset roiskivat rantavedessä, naiset loikovat bikineissään ja ilma tuoksuu suolalle ja aurinkovoiteelle. Walesin lounaisosassa sijaitsevassa Tenbyssä nautitaan rantalomailusta täysin siemauksin, koleasta tuulesta piittaamatta.

Myöhäiskevään tunnelma sopii meille. Emme kohtaa talviunille käpertynyttä kylää, emme liioin riehakasta lomakohdetta täysine pubeineen, vaan jotain siltä väliltä.

Vuorovesi muuttaa maiseman tyystin neljästi vuorokaudessa. Laskuveden alkaessa meren alta paljastuu hetki hetkeltä uusi siivu hiekkaa. Lähisaarelle, jolle aiemmin piti uida, voi pari tuntia myöhemmin astella kuivin jaloin tutkimaan luolia. Satama tyhjenee vedestä ja purjeveneet köllähtävät upottavaan santaan.

Päivisin retkeilemme Tenbyn ympäristössä. Rannikko säväyttää tiilenpunaisilla ja liidunharmailla kalliojyrkänteillä, jotka antavat tilaa kauniille hiekkarannoille.

Harmaahylkeet tervehtivät

Iltapäivällä tutkimme St. Davidsin muurien rajaamia nähtävyyksiä: piispanlinnan raunioita, jäkälän laikuttamia hautakivia ja 1100-luvulta juontuvaa kolkonkaunista katedraalia, Walesin pyhintä paikkaa.

Monet kerrat samoilemme rannikkopoluilla, keltaisena kukkivien piikkipensaiden lomassa. Samalla kiikaroimme merta delfiinien ja hylkeiden toivossa.  Poikasia voi nähdä vain syksyllä, mutta täysikasvuisia hylkeitä on seudulla ympäri vuoden. Meri ja rantakalliot ovat kuitenkin typötyhjiä.

Viimeisenä aamuna ennen kotiinlähtöä meitä onnistaa. Nousemme Tenbyn satamasta kumiveneeseen, jolla pääsee aivan harmaahylkeiden kotisaaren kupeeseen.

Näemme merimetsoja, kirjavanokkaisen lunnin ja yhtäkkiä veden pinnalta pilkistäviä sileitä päitä, joita voisi luulla koiriksi. Välillä vilahtelee selkiä ja pyrstöeviä, kun hylkeet sukeltavat ruuan hakuun. Muutama viiksiniekka ui uteliaana lähelle venettä ja lähtee sitten omille teilleen.

Tiesitkö tämän Walesista?

1. Walesin ilmasto on merellinen ja sää vaihteleva. 2. Wales on yksi Yhdistyneet Kuningaskunnat muodostavasta neljästä maasta. Idässä naapurina on Englanti, muualla meri. 3. Asukkaita Walesissa on noin kolme miljoonaa. Pääkaupunki on Cardiff. 4. Matkailu on miellyttävintä touko-kesäkuussa ja syyskuussa. Heinä-elokuu on vilkasta huippusesonkia. 5. Miltei koko rannikko lähisaarineen on kansallispuistoa, ja patikkapolku mutkittelee 300 km:n mitalta merta seuraillen. 6. Helpointa on lentää Suomesta Lontooseen. Chepstowiin on Heathrow’n lentokentältä 170 km, Gatwickista 220 km. Autolla liikkuminen on vaivattominta, mutta seutua voi koluta myös bussilla ja junalla.

Toimittaja: Mira Jalomies

Kuvat: Peppe Mancuso

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 04/2015.

Kommentoi »