Tuulilasi

Volkswagen sähköistää koko mallistonsa

Volkswagen-konserni ilmoitti syyskuussa käynnistävänsä autoteollisuuden kattavimman sähköistämishankkeen, Roadmap E:n. Nyt VW kertoo sähköistävänsä koko automallistonsa viimeistään vuoteen 2030 mennessä.
Kuvat Volkswagen Press

Siihen mennessä kaikkien merkkien jokaisesta noin 300 automallista on tarjolla vähintään yksi sähkökäyttöinen versio. Näin Volkswagenista tuli ensimmäinen suuri liikennepalvelujen tarjoaja, joka on antanut päivämäärän koko mallistonsa sähköistämiseen. Konserni tulee tarvitsemaan vuosittain yli 150 gigawattituntia akkukapasiteettia vuoteen 2025 mennessä pelkästään omiin sähköautoihinsa. Tämä vastaa vähintään neljän jättimäisen akkutehtaan tuotantoa. Saavuttaakseen tämän tarpeen yhtiö aloittaa yhden alan suurimmista hankintavolyymin kilpailutuksista, arvoltaan yli 50 miljardia euroa.

”Meillä on sanoma ja aiomme myös toteuttaa sen. Tämä ei ole mikään epämääräinen aikomus, vaan vahva sitoutuminen, joka tästä päivästä alkaen tulee olemaan suorituskykymme mittari”, sanoi Volkswagen-konsernin pääjohtaja Matthias Müller Frankfurtin kansainvälisen autonäyttelyn konserni-illassa.

”Autoteollisuuden muutosta ei voi pysäyttää ja me johdamme tätä muutosta”, Müller jatkaa.

Volkswagen on jo vahvistanut sähköisen liikkumisen keskeiseksi painopistealueekseen kesäkuussa 2016 julkistetussa ”TOGETHER – Strategia 2025” -ohjelmassa ja asettanut tavoitteekseen olla maailmanlaajuisesti numero yksi sähköisessä liikkumisessa vuoteen 2025 mennessä.

Yhtiö arvioi, että noin joka neljäs konsernin ajoneuvoista — jopa kolme miljoonaa autoa vuodessa markkinoiden kehityksestä riippuen — voi olla täysin sähkökäyttöisiä vuonna 2025.  

Tämän vuoden Frankfurtin autonäyttelyssä Volkswagen käynnisti Roadmap E:n seuraavan vaiheen tuotekehitysprojektin, jolla nopeutetaan konsernin ajoneuvovalikoiman sähköistämistä. Konsernin eri merkit tuovat markkinoille vuoteen 2025 mennessä yli 80 uutta sähköistettyä malliversiota – 50 täyssähköautoa ja 30 ladattavaa plug-in-hybridiä. Määrä kasvaa harppauksittain seuraavien vuosien ajan kaikissa ajoneuvoluokissa, kunnes jokaisesta konsernin noin 300 mallista on saatavilla vähintään yksi sähkökäyttöinen versio vuoteen 2030 mennessä.

”Roadmap E aloittaa uuden kappaleen konsernin historiassa ja sähköisen liikkumisen lopullisen läpimurron. Sen jälkeen on asiakkaiden päätettävissä, kuinka nopeasti se saavuttaa laajan hyväksynnän”,Müller kertoi.

Investointeja sähköisen liikkumisen lisäämiseksi

Roadmap E:hen liittyvät myös lisäinvestoinnit sähköiseen liikkumiseen. Vuoteen 2030 mennessä konserni investoi yli 20 miljardia euroa sähköisen liikkumisen teollistamiseen: autoihin, jotka perustuvat kahteen täysin uuteen sähköautoille suunnitelluille alustaratkaisuille, tuotantolaitosten päivittämiseen sekä työvoiman koulutukseen, latausinfrastruktuuriin, myyntiverkostoon sekä viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, akkuteknologiaan ja -tuotantoon.

Akkuteknologiaa varten Volkswagenilla on monivaiheinen keskipitkän ja pitkän tähtäimen strategia. Ensimmäiseksi keskitetään Salzgitterissä sijaitsevaan huippuyksikköön konsernin akkukennojen ja moduulien kehitys, hankinta- ja laadunvarmistustoiminnot. Sinne perustetaan myös Volkswagen-konsernin ensimmäinen pilottilinja tuotannon tietotaidon keräämiseen. Vuoteen 2025 mennessä konserni tarvitsee vuosittain yli 150 gigawattituntia litiumioniakkukapasiteettia pelkästään omaan tuotantoonsa.

Valtavan akkutarpeen täyttämiseksi on käynnistetty tarjouskilpailu pitkäaikaisten strategisten kumppanien löytämiseksi Kiinasta, Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Hankintaprojekti on yksi autoteollisuuden historian suurimmista, arvoltaan yli 50 miljardia euroa, ja kattaa pelkästään konsernin omat sähköautojen MEB-rakenteelle perustuvat volyymimallit. Se täyttää konsernin tarpeet sähköisen liikkumisen ensimmäisessä aallossa. Tämän lisäksi Volkswagen valmistautuu jo seuraavaan aaltoon: solid state -akkuihin (kiinteä elektrolyytti). Konserni suunnittelee tuovansa tämän tulevaisuuden teknologian markkinoille yhteistyössä kumppaneidensa kanssa.

”Meidän näkökulmastamme liikenteen ja energianlähteiden muutos kuuluvat erottamattomasti yhteen. Kattavan latausinfrastruktuurin luominen nopeasti kaupunkeihin ja moottoriteiden varsille on ratkaisevan tärkeää. Euroopassa, ja etenkin Saksan autoteollisuudessa, on tehtävä paljon enemmän, koska vasta silloin asiakkaiden luottamus voi kasvaa. Vasta silloin kiinnostus sähköautoihin nousee ja ne voivat saavuttaa merkittävän markkina-aseman. Olen vakuuttunut, että tämä onnistuu jos poliitikot, energia-ala ja autovalmistajat toimivat yhteistyössä”, Müller korostaa.

Perinteiset polttomoottorit toimivat siltana sähköiseen aikakauteen

Julkistaessaan nopeutetun sähköistämishankkeensa ottaa Volkswagen-konserni samanaikaisesti kantaa myös maltillisen järjestelmämuutoksen puolesta: tämän päivän polttomoottori on välttämätön silta siirtymässä kohti päästötöntä aikaa.

”Toistaiseksi tarjoamme koko voimalinjavalikoiman perinteisestä täysin sähköiseen, jotta voimme tarjota kestävän ja kohtuuhintaisen liikkumisen kaikille. Emme toimi mielivaltaisesti, vaan kuuntelemme tässä järjen ääntä", sanoi Müller.

Riippumattomat tutkimukset osoittavat, että Volkswagen-konsernin nykyiset polttomoottorit kuuluvat alan puhtaimpiin ja tehokkaimpiin. Viimeisimmät Euro 6 -dieselmoottorit suoriutuvat keskimääräistä paremmin uuden WLTP-syklin mukaisissa todellisissa käyttöolosuhteissa. Volkswagen investoi myös perinteisten moottoreiden jatkuvaan parantamiseen tulevina vuosina. Esimerkiksi SCR-katalysaattori tulee vakioksi konsernin jokaiseen uuteen dieselmoottoriin. Kaikki uudet bensiinimoottorit varustetaan hiukkassuodattimella. Seuraavan sukupolven moottoreiden odotetaan tuovan vielä merkittäviä parannuksia kulutukseen ja päästöihin vuodesta 2019 alkaen. Lisäksi konserni työskentelee sen eteen, että uusiutuvista energialähteistä saataisiin tuotettua synteettistä polttoainetta, mikä muuttaisi polttomoottorit hiilidioksidineutraaleiksi voimanlähteiksi. Konserni laajentaa merkittävästi myös kaasukäyttöisten autojen valikoimaa ja Audi on kärjessä polttokennoteknologian jalostamisessa markkinoille.

(Lähde: Volkswagen)

Julkaistu: 24.10.2017
Kommentoi »