Pandemia jatkuu ja virusmuunnoksia tulee lisää – jos köyhissä maissa ei saada rokotettua ihmisiä, myös rikkaat maat kärsivät
Puheenaiheet
Pandemia jatkuu ja virusmuunnoksia tulee lisää – jos köyhissä maissa ei saada rokotettua ihmisiä, myös rikkaat maat kärsivät
– Korkean tulotason maat ovat jakaneet enemmän koronarokotteen kolmatta annosta kuin matalan tulotason maat yhteensä edes ensimmäistä, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja Linda Konate.

Niin kauan kun koronavirus voi jatkaa muuntautumista, se on meille huono asia. Kaikille maailmassa olisi hyötyä siitä, että pandemiasta päästäisiin eroon nopeammin, sanoo Linda Konate, Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja.

Nyt Euroopassa huolta herättävä ­omikronmuunnos tunnistettiin ensimmäistä kertaa virallisesti marraskuussa Etelä-Afrikassa. Suomessa ensimmäinen omikronmuunoksen aiheuttama tartunta varmistettiin marraskuun lopulla ­otetusta testistä.

Lääkeyhtiöt Moderna ja Pfizer ovat ­kertoneet aloittaneensa uuden korona­rokotteen kehittämisen omikronmuunnosta vastaan. Edelleen maailmalla liikkuu myös aiempia viruksen muunnoksia.

– Olemme jo nähneet, että sillä ei ole väliä, missä uusi virusmuunnos syntyy. Se leviää nopeasti ympäri maailmaa. Konate sanoo

Hän muistuttaa maailmanlaajuisen yhteistyön merkityksestä.

– Korkean tulotason maat ovat jakaneet enemmän koronarokotteen kolmatta annosta kuin matalan tulotason maat yhteensä edes ensimmäistä. Tiedämme, että jo ensimmäinen ja toinen annos tuo hyvän suojan virusta vastaan. Matalan tulotason maissa ensimmäisen rokotteen on saanut viisi prosenttia väestöstä. Se ei kata edes riskiryhmäläisiä.

Suomi on vastustanut patenttisuojan purkua

Maailman terveysjärjestö WHO perusti puolitoista vuotta sitten Covax-rokote­yhteistyön, jonka tavoitteena on saada matalan ja keskitason tulotason maiden riskiryhmäläiset rokotettua.

– Covaxin tavoitteena on saada jaettavaksi kaksi miljardia rokoteannosta ­vuoden 2021 loppuun mennessä. Se on nyt saanut noin 500 miljoonaa annosta.

Konaten mukaan rokotteiden tasa-­arvoisempi jakelu ei kuitenkaan vielä riitä.

– Tarvitsemme testausta, rokotteita ja lääkkeet hoitoon. Yksi keinoista olisi ­r­­ajallinen ja tilapäinen patenttivapaus.

Patenttivapautta on tukenut yli sata maata. Suomi on EU:n jäsenmaana ­vastustanut patenttisuojan purkua.

Kommentoi »