Apu

Pääseekö kaverin koronapassilla ravintolaan? Apu testasi: "Hetkinen, tässähän on nyt joku pielessä"

Pääseekö kaverin koronapassilla ravintolaan? Apu testasi: "Hetkinen, tässähän on nyt joku pielessä"
− Ikäjakauma on 60:stä 18 vuoteen, eli ei se ole pelkästään nuorisoporukat. Alussa kun koronapassit tulivat, joka toinen yritti sisään väärällä passilla. Nyt se on alkanut rauhoittua, mutta edelleen tulee se kymmenkunta illassa, helsinkiläinen ovimies kertoo.
Julkaistu: 30.11.2021

Koronapassin vaatiminen asiakkailta antaa ravintoloille mahdollisuuden välttää koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi asetetut tiukemmat anniskelurajoitukset.

Mutta tarkistetaanko ravintoloissa koronapassien lisäksi myös se, että passi kuuluu sen esittäneelle henkilölle? Apu selvitti tätä perjantaina 26.11. kiertämällä kymmenen satunnaisesti valittua anniskeluravintolaa Helsingin keskustassa.

”Nämä nimet eivät nyt täsmää”

Perjantai-illan baarikierros alkaa Kaisaniemestä Olutravintola Kaislasta. Jo ravintolan oveen kiinnitetty lappu kertoo, että ilman koronapassia ei sisään ole asiaa.

Astun sisään, ja oven takana odottava järjestyksenvalvoja pyytää nähdä koronapassin ja henkilöllisyystodistuksen. Tiedän pelin olevan pelattu, mutta näytän hallussani olevan toisen henkilön koronapassin järjestyksenvalvojan lukijalle ja kaivan taskustani oman ajokorttini.

− Nämä nimet eivät nyt täsmää, ovimies toteaa.

Selitän tilanteen ja näytän myös oman koronapassini. Järjestyksenvalvoja ei halua antaa varsinaista haastattelua, mutta kertoo toisen ihmisen koronapassilla sisään yrittäjiä tulevan vastaan jonkin verran. Myös yrityksiä väärentää koronapassi on tullut vastaan.

Samaan aikaan sisään on tulossa nuori pariskunta. Koronapassit ovat kummallakin kunnossa, mutta toisella heistä varsinaisen passin voimassaolo on mennyt umpeen. Tästä syystä sisäänpääsy jää haaveeksi.

Seuraavaksi kokeilen viereistä Sori Taproomia. Ovella ei näy mitään mainintaa koronapassista, mutta syy selviää tiskillä. Sorissa koronapasseja kysytään ensimmäistä päivää, kun perjantaina ilmoitettujen uusien rajoitusten mukaan ilman koronapasseja anniskelu on sunnuntaista 28.11. alkaen sallittua vain kello 9–17. Vaikka käytäntö on uusi, tässäkin ravintolassa on selvää, että koronapassin lisäksi tarkistetaan myös henkilöllisyys.

Matka jatkuu Molly Malone’s -ravintolaan. Myöskään perinteikkääseen irkkubaariin ei ole asiaa ilman koronapassia ja henkkareita. Ovella passit ja henkkarit tarkastava järjestyksenvalvoja ei halua kommentoida asiaa sen suuremmin, mutta kertoo toisen henkilön koronapassilla sisäänpyrkijöiden määrän vähentyneen alkuajoista. Sana henkkarivaatimuksista siis ilmeisesti kiertää kaduilla.

Onko henkilöllisyyttä syytä epäillä?

Mikonkadulla On the Rocksiin on turha yrittää ilman koronapassin vahvistavia henkkareita. Myös viereisessä Henry’s Pubissa koronapassin seuraksi pyydetään heti henkkarit. Kymmenen ravintolan kierros on puolivälissä, mutta alkaa vaikuttaa siltä, että ilman omaa koronapassia on turha pyrkiä mihinkään anniskeluravintolaan.

Kokeilen kuitenkin Mikonkadun Public Corneriin. Koronapassin lukulaite väläyttää vihreää valoa ja järjestyksenvalvoja toivottaa minut tervetulleeksi sisään. Ajokortti saa jäädä toimettomana taskuun.

Tiedustelen koronapassikäytäntöjä tiskin takana päivystävältä ravintolahenkilökunnalta. Varsinaista haastattelua he eivät anna, mutta kertovat että ohjeistus on tarkistaa henkilöllisyys vain, jos koronapassin esittäjän henkilöllisyyttä on syytä epäillä. Public Corner on HOK-Elannon ravintoloita, joten ohjeistusta on tiedusteltava sieltä.

"Ja kiitos... ei kun"

Matka jatkuu Kaivokadulle. Baarikärpäsen edustalla kiemurtelevaan pitkään ja vasta hiljattain täysi-ikäistyneistä koostuvalta vaikuttavaan jonoon emme kuvaajan kanssa liity, vaan jatkamme matkaa Bar Pinoon. Tässä HOK-Elannon ravintolassa tulee illan toinen ”onnistuminen”, kun sisäänpääsy heltiää pelkällä toisen henkilön koronapassilla.

Mannerheimintien ja Kalevankadun kulmassa Old Irish Pubin kirkkaat valot huutavat kutsuvina. Hetken aikaa vaikuttaa siltä, että pelkkä koronapassi riittäisi tällä kertaa. Pienen tauon jälkeen ovimies pyytää kuitenkin vielä henkkarit. Seuraa vielä pienen lipsahduksen mahdollisuus, joka kuitenkin valuu nopeasti hukkaan.

− Ja kiitos… Ei kun hetkinen. Tässähän on nyt joku pielessä, järjestyksenvalvoja toteaa.

Selitän tilanteen ja näytän oman koronapassini. Jatkan matkaa vieressä sijaitsevaan Olutravintola Willi Wäinöön. Sielläkin koronapassi ja sen seuraksi henkilöllisyystodistus pyydetään jo lämmitetyllä terassilla. Tiedustelen järjestyksenvalvojalta, tuleeko toisen henkilön koronapassilla sisäänpyrkijöitä vastaan muitakin kuin minä.

− Ei näitä henkkareita turhaan kysellä, hän huikkaa vastaukseksi.

Jäljellä on vielä yksi paikka, joksi valikoituu Stone’s Keskuskadulla. Ja kappas, vielä yhden kerran sisäänpääsy heltiää pelkkää koronapassia näyttämällä. Yhteistä kahden edellisen kerran kanssa on se, että myös Stone’s on HOK-Elannon ravintola.

”Me emme kysy sitä aina kaikissa tapauksissa automaattisesti vaan vain silloin, jos on perusteltu epäily, että käytetään jonkun muun koronapassia.”

Satu Rytkönen, ravintolatoimialan aluejohtaja, HOK-Elanto

Viranomaisten ohjeistusten mukaan mennään

HOK-Elanto tiedotti perjantaina laajentavansa koronapassin käyttöä niin, että koronapassia kysytään kaikissa sen ravintoloissa koko aukio-oloajan ajan.

HOK-Elannon ravintolatoimialan aluejohtaja Satu Rytkönen kertoo Avulle, että yhtiön ohjeistuksessa koronapassit tarkastetaan ennen kuin asiakas pääsee käyttämään ravintolan palveluita. Henkilöllisyys tarkistetaan, mikäli järjestyksenvalvojalle tai muulle henkilökunnalle syntyy epäily, että koronapassi ei ole asiakkaan oma.

− Me emme kysy sitä aina kaikissa tapauksissa automaattisesti vaan vain silloin, jos on perusteltu epäily, että käytetään jonkun muun koronapassia, Satu Rytkönen toteaa.

Eikö voisi ajatella, että olisi järkevää tarkistaa saman tien henkilöllisyys kaikilta?

− Me mennään viranomaisten ohjeiden mukaan. Sieltä saadun ohjeen mukaan se menee nimenomaisesti näin, että jos meillä on epäily, niin silloin me voidaan se tehdä.

− Sovelluksessa näkyy asiakkaan nimi sen näyttäessä vihreää. Jos siinä on esimerkiksi toisen sukupuolen nimi, silloin on varmasti perusteltu syy kysyä henkilöllisyyttä, Rytkönen kertoo esimerkkinä.

Ensimmäisenä testattu Olutravintola Kaisla on myös HOK-Elannon ravintola. Siellä henkilöpaperit kysyttiin kaikilta koronapassin tarkastamisen yhteydessä.

− Ohje on se, että kun on perusteltu epäilys. Meillä on todella hyvät ja ammattitaitoiset järjestyksenvalvojat ja luotetaan heidän näkemykseensä. Se voi olla, että siellä yömyöhään sitä kysytään vähän tiuhemmin kuin jossain muussa ajassa. Haluan korostaa sitä, että tässä yhteydessä voi olla kaksi syytä kysyä asiakkaan henkilöllisyyttä. Varmistaa koronapassin omistajuutta ja sitten myöskin asiakkaan riittävää ikää, kun puhutaan anniskeluravintoloista.

Viimeinen kuppila perjantai-illan kierroksella oli Stone’s, jonne sisäänpääsy onnistui pelkkää koronapassia näyttämällä.

Yrittäjiä riittää edelleen

Yksi perjantai-illan ravintolakierroksella tavatuista järjestyksenvalvojista kommentoi asiaa nimettömänä. Hänen mukaansa tyypillisenä perjantai- tai lauantai-iltana kaverin koronapassilla sisään yrittäviä on joka ilta seitsemästä kymmeneen.

Hänen henkilökohtainen ennätyksensä on 15. Ovimiesten keskinäisten keskustelujen perusteella nuorison suosimissa yökerhoissa jopa joka kymmenes asiakas voi yrittää sisään kaverin koronapassilla.

− Ikäjakauma on 60:stä 18 vuoteen, eli ei se ole pelkästään nuorisoporukat. Alussa kun koronapassit tulivat, joka toinen yritti sisään väärällä passilla. Nyt se on alkanut rauhoittua, mutta edelleen tulee se kymmenkunta illassa.

4 kommenttia