Viron saariston helmet
Matkailu
Viron saariston helmet
Mitä jos lähtisitkin kesälomalla saarihyppelemään Viroon? Saarenmaalla, Hiidenmaalla ja Muhussa voi yöpyä kartanossa, ihailla majakkamaisemia ja ratsastaa rannoilla.

Viron saarilla perinteet ja nykyaika lyövät kättä. Kesäisen saaristokierroksen suunnittelu kannattaa aloittaa heti.

Muhun saarella sijaitsevaan Nami Namasteen tullaan rauhoittumaan.

Rauhallisin majapaikka

Nami Namaste, Muhu

Ei televisiota, ei radiota, ei lapsia, ei yleisölle avointa ravintolaa eikä yöpymistä muuten kuin ennakkovarauksella.

Sikke Sumarin Nami Namaste -majataloon tullaan olemaan rauhassa. Majatalo sijaitsee keskellä peltoja, kaukana kiireestä. Pihapiirissä on ruokokattoinen päätalo, vierastalo, aitta ja mökkejä sekä puusaunaksi muutettu sepänpaja. Portin vieressä seisoo pitsauuni.

Ruokailu on Nami Namastessa tärkeä asia. Yrtit, vihannekset ja juurekset saadaan omasta puutarhasta, eikä puolivalmisteita käytetä. Ruoka-aikoina kaikki vieraat kerääntyvät yhdessä pöydän ääreen. Majatalossa järjestetään myös kokkauskursseja.

Nami Namastessa voi majoittua kerralla vain 14 ihmistä, joten yöpaikka kannattaa varata hyvissä ajoin.

Simisten kylä, Muhun saaren eteläosa. Majoitus alkaen 75 e/yö/hlö (puolihoito). www.naminamaste.com

Kalakohvikissa voi syödä kalakeittoa mummolamiljöössä.
Sympaattisin perheyritys

Kalakohvik, Muhu

Pienen valkoisen mökin seinälle on nostettu kyltti, jossa komeilee hauki. Sisällä Kristjan Prii häärii asiakkaiden kanssa sillä välin, kun hänen äitinsä valmistaa keittiössä isän onkimaa kalaa.

Liivan kylän vanha kauppa on muutettu pieneksi ravintolaksi, jota perhe pyörittää kesäisin. Ruokalista on lyhyt, ja sitä muutetaan harvoin. Listalla on kalaruokia, esimerkiksi kalakeittoa ja -piirasta. Ruuat tehdään niin kuin perheen äiti on tottunut ne valmistamaan: ruoka on yksinkertaista eikä liian mausteista.

Mukavat sohvat ja värikkäät räsymatot luovat Kalakohvikiin kotoisaa tunnelmaa. Kun kaappikello lyö ja herkullinen kalakeitto höyryää lautasella, tuntuu kuin olisi mummolassa.

Liivan kylä, Muhun päätien varrella. Avoinna kesäkuusta elokuuhun kello 10–18. Ruuat alkaen noin 2 e. www.kalakohvik.ee

Abrukan saarella kannattaa liikkua pyörällä.
Mukavin pyöräretkireitti

Abrukan saari

Vuokraa pyörä Saarenmaalta Roomassaaren satamasta, astu sinivalkoiseen laivaan ja suuntaa kohti Abrukaa. Pieni laiva puksuttaa puolessa tunnissa sympaattiselle, vajaan yhdeksän neliökilometrin kokoiselle saarelle.

Perillä saat kartan sataman kahvilasta, mutta myös ilman karttaa pärjää hyvin, sillä Abrukalla on vain muutama tie. Kyyti sorateillä on pomppuista, mutta maisemat ovat sen arvoisia. Levähtämään on hyvä pysähtyä johonkin Abrukan kolmesta »majasta» eli kahvila- ja majoituspalveluita tarjoavasta talosta. Jos sattuu sadesää, peltojen varsilla on heinälatoja, joissa kuivatella.

Postilaiva takaisinpäin lähtee arkisin kuuden tunnin kuluttua, ja se onkin riittävä aika saaren tutkimiseen.

Postivene Roomassaaren satamasta.

Pädaste Manor tarjoaa luksusmajoitusta metsässä.
Ylellisin hotelli

Pädaste Manor, Muhu

Pädaste Manor tarjoaa ylellistä majoitusta epätodennäköisessä paikassa: keskellä metsää.

»Maaseutumatkailu ei ole Virossa kovin suosittua. Keksimme ainoastaan yhden keinon saada asiakkaita, ja se oli tarjota heille luksusta», hotellin toinen omistaja, hollantilainen Martin Breuer toteaa.

Hotellin päärakennus on kartano, jonka vanhimmat osat on rakennettu 1300-luvulla. Majoittua voi myös esimerkiksi entisessä vaunuvarastossa. Kaikki rakennukset on huolellisesti remontoitu, ja huoneissa uusi teknologia on sulautettu huomaamattomaksi osaksi kokonaisuutta: esimerkiksi televisio nousee sängyn jalkopäästä napinpainalluksella. Hotellissa on myös oma 16 hengen elokuvateatteri ja kylpylä, jossa tarjotaan perinteisiä muhulaisia hoitoja. Pädasten ravintola Alexander on äänestetty Viron parhaaksi.

Pädasten kylä. 2 hh alkaen noin 190 e/yö. www.padaste.ee

Innu Talussa välttää äänekkäät turistilaumat.
Paras piilopaikka

Innu talu, Abruka

Saarenmaan kupeessa sijaitseva Abrukan saari on pieni ja hiljainen. Saarella asuu vain kaksikymmentä ihmistä. Soratien varrella tulee ensin vastaan lammasfarmi ja sen jälkeen Innu talun majatalo.

Aiemmin kylän kouluna toimineessa Innu talun vinttihuoneessa on yöpymistilat kuudelle. Pihalla on lisäksi kaksi pientä, askeettista mökkiä, joissa on tilaa vain välttämättömimmälle: sängylle ja pöydälle. Pihakeittiö ja sauna ovat asiakkaiden käytössä.

Saarella voi nauttia maalaistunnelmasta, ja Innu Talun pihalta aukeava merimaisema on auringonlaskun aikaan erityisen hieno.

Abrukan pohjoisosassa. Yöpyminen noin 16 e/yö. abrukaturismitalu.blogspot.com

Romanttinen piilopaikka: Ekesparre Residence.
Romanttisin tunnelma

Ekesparre Residence, Saarenmaa

Pieni putiikkihotelli Kuressaaren linnan pihalla on kuin unelma. Paikka on rauhallinen, vaikka keskusta on aivan nurkan takana. Huoneet on sisustettu runsaan ylellisiksi, ja hotellin henkilökunta on hyvin ystävällistä.

Romanttisen viikonlopunvieton kruunaa aamulla ikkunasta avautuva näkymä: auringonnousussa kylpevä Kuressaaren linna.

Lossi 27, Kuressaari. 2 hh alkaen noin 100 e/yö. www.ekesparre.ee

Säären rannalla voi ihailla Saarenmaan upeita maisemia.
Upein maisema

Säären ranta, Saarenmaa

Kun ajaa aivan Saarenmaan lounaisosaan, Säären rantaan, löytää upeita, dramaattisia maisemia. Rannassa on iso majakka ja vanha, jo autio sotilastukikohta. Vieressä makaa muutamia ruosteisia laivanhylkyjä. Niemen kärjestä näkyy joka suunnassa pelkkää merta.

Säären rannan kivet ovat hioutuneet täydellisen sileiksi, ja aurinkoinen iltapäivä kuluukin nopeasti leipiä heitellessä ja ulappaa ihaillessa. Hiekkarannan puuttuminen ei haittaa.

Säären ranta on suosittu retkikohde. Aivan majakan vieressä on ravintola Sääre Paargu, joka on auki kesäisin.

Säären ranta on Saarenmaan lounaisosassa, ja sinne pääsee Orissaaresta bussilla numero 5902.

Rauhallisin uimapaikka

Karujärvi, Saarenmaa

Saarenmaalla on vain muutama hyvä uimaranta, sillä suurin osa rannoista on kaislikon tai kivikon peitossa. Karujärvi Campingin ranta on suosittu, mutta yleensä täynnä ihmisiä.

Jos haluaa uida rauhassa, on jatkettava Karujärven rantaa muutama sata metriä eteenpäin.

Kärsivällinen etsijä löytää metsän kätköistä pätkän autiota hiekkarantaa. Vieressä kulkee Kärlaan johtava tie, mutta liikennettä on vähän. Pienen järven vesi on kesällä taatusti lämmintä, ja mikä parasta, paikalla ei ole muita.

Saarenmaan länsiosassa. Aja Kärlaan johtavaa tietä ja käänny Karujärven Campingin jälkeen toisesta liittymästä vasemmalle.

Paras vesiurheiluranta

Kalanan ranta, Hiidenmaa

Kalana ei kuulu Hiidenmaan suosituimpiin rantoihin. Kuumanakin päivänä lepotuoleilla lojuu vain muutama auringonpalvoja, eikä vedessäkään ole paria ihmistä enempää.

Juuri rauhallisuutensa vuoksi Kalana onkin hyvä paikka ottaa tuntumaa uuteen lajiin. Kalanan pienissä aalloissa purjelautailu ei tunnu aloittelijastakaan pelottavalta.

Kokeneemman vesipedon kannattaa kuitenkin mennä suosiolla sinne, missä muutkin ovat: Kalanan pohjoispuolella sijaitsevaan Ristnaan, jossa aallot ovat isommat.

Kalanan rannassa sijaitsevasta kahvilasta voi vuokrata vesiurheiluvälineitä. Vuokrattavana on esimerkiksi vesisuksia, kajakkeja ja märkäpukuja.

Kalanan ranta sijaitsee Hiidenmaan länsirannikolla. Sinne pääsee esimerkiksi Kärdlasta bussilla numero 651.

Lümanda Söögimaja tarjoaa Saarenmaan perinneruokia.
Perinteisin ravintola

Lümanda Söögimaja, Saarenmaa

Pienessä Lümandan kylässä nököttää punainen puutalo, jonka edessä on kyltti: söögimaja, kievari.

Sisällä kokataan Saarenmaan länsiosien perinneruokia. Esimerkiksi perunamuusi savukinkkukastikkeella on alueen erikoisuus. Osa ruuista on niin paikallisia, ettei niitä tunneta edes saaren toisella puolella.

Tästä ravintolasta ei voi poistua nälkäisenä, sillä annokset ovat valtavia. Ruuat valmistetaan paikallisilta tuottajilta hankituista raaka-aineista, eikä ravintolassa käytetä lainkaan kaupasta ostettuja tuotteita. Maitokin haetaan läheiseltä maatilalta.

Leivän kanssa tarjotaan kurpitsaa, punajuurta ja maustekurkkua, ja jälkiruuaksi voi tilata perinteisen annoksen leipäkuutioita piimän kera.

Lümandan kylässä, kirkon vieressä. Pääruuat alkaen noin 2 euroa.

Vanalinnan hotellin kahvilassa kannattaa käydä kakulla.
Ihanimmat leivokset

Vanalinna café, Saarenmaa

Vanalinna cafén leivosvalikoima on Saarenmaan laajin, tarjolla on noin kahtakymmentä eri leivoslaatua. Kaikki ne leivotaan kahvilan yhteydessä olevassa leipomossa.

Paikan suosituin leivonnainen on marsipaanipohjarinkeli, jossa on mantelimarsipaanipohjan päällä rusinoita ja voikreemiä. Rinkeli ei ole liian makea, ja rusinan ja mantelimarsipaanin maut täydentävät hienosti toisiaan.

Valoisa ja tilava kahvila sijaitsee Vanalinnan hotellin yhteydessä.

Kauba 8, Kuressaari

Hiidenmaahan voi tutustua ratsain.
Jännittävin retki

Ristitee talu, Hiidenmaa

Ristitee talun ratsastustallin henkilökunta tuntee Hiidenmaan läpikotaisin. Konkareiden opastuksella aloittelijakin pääsee maisemiin, joihin ei autolla tai kävellen ole menemistä.

Ratsastusretki on jännittävä kokemus. Aluksi hevonen vetää suitsia ja yrittää haukata palan ratsastajan varpaista. Metsässä ratsu tuntuu tekevän tahallaan kiusaa menemällä niin läheltä puita, että oksat ovat raapia kasvoja ja puunrungot pohkeita.

Matkalla hevoset pysähtyvät peltoaukealle syömään, ja seuraksi ilmaantuu joukko lehmiä. Ne vilvoittelevat pienen lammikon luona välittämättä siitä, että yksi hevosista kirmaa lammikon läpi loiskuttaen mutavettä ympäriinsä.

Tallille palatessa hevoset alkavat jo tottua selässä istuvaan aloittelijaan, ja kyyti on hieman rauhallisempaa. Ehkä seuraavaksi voisi kokeilla Ristitee talun pisintä, kuuden päivän ratsastusretkeä.

Aja Vaemlan kylästä etelään päin. Esikylän kohdalla on tienviitta Ristitee talun tallille. Tunnin ratsastus noin 10 e, päiväretki 40 e.

Nam, Kalda Kohvikin pannukakkuja!
Rapeimmat pannukakut

Kalda Kohvik, Saarenmaa

Orissaaren satamassa on kaksikerroksinen punainen puutalo, jossa sijaitsee kahvila Kalda Kohvik. Sisään astuessa näkyy vain joukko pokeria pelaavia miehiä, mutta pian yksi heistä nousee ylös, ottaa tilauksen ja katoaa keittiöön.

Hetken päästä eteen kannetaan lautasellinen kuumia pannukakkuja. Vaaleat, pienet ja rapeat pannukakut on aseteltu kauniisti lautaselle. Kymmenen pannukakun pino on juuri sopiva, ja kaverina maistuu parhaiten vadelmahillo ja lasillinen maitoa. Yksinkertaiset maut toimivat.

Orissaaren satama, Sadama 8. Pannukakkuannos hillon kera noin 2 e. Bussien aikataulu: www.peatus.ee.

Hiidenmaan Museum Farmilla voi rentoutua savusaunassa.
Paras savusauna

Museum farm, Hiidenmaa

Paladen kylässä sijaitsevassa Soeran talomuseossa pääsee saunomaan savusaunaan – vaikka museon aukioloaikoina. Museon 120 vuotta vanhan savusaunan lämpiäminen kestää neljä tuntia, mutta siellä saunoessa menee helposti koko ilta.

Varaus kannattaa tehdä viimeistään kolme päivää etukäteen, ja halutessaan museosta voi tilata myös ruokaa. Hintaan sisältyy aina saunavihta.

Paladen kylä, Pühalepa. Saunominen maksaa noin 50 euroa/ryhmä. www.soeratalumuuseum.eu

Mummon reseptillä leivottu sipulipiirakka on Vaemlan villatehtaan kahvilan erikoisuus.

Maukkain taukopaikka

Vaemlan Villatehdas, Hiidenmaa

Vaemlan vanhan villatehtaan kahvilasta saa niin hyvää sipulipiirakkaa, että sitä kannattaa tulla syömään pitkänkin matkan takaa. Pieni sipulipiiras on koostumukseltaan kiinteä, eikä liian kostea. Maku on hivenen makea, ja curry tuo siihen sopivaa lisäpotkua.

Piirakan resepti on saatu paikalliselta mummolta. Perusresepti on pidetty samana kymmenen vuoden ajan, mutta siihen on tehty pieniä muutoksia vähitellen, kunnes on saavutettu oikea, taivaallinen maku.

Käinan kylä. Piiras noin 1 e. hiiuvill.ee

Kodikkain kalaravintola

Linnumäen puhkekeskus, Hiidenmaa

Jos haluaa tietää tarkalleen, mistä ravintolassa tarjoiltava kala on peräisin, se on kalastettava itse. Linnumäen puhkekeskuksen eli lomakeskuksen ravintolaan voi viedä itse kalastamansa kalan ja nähdä sen seuraavan kerran perattuna ja kokattuna lautasellaan. Ravintolan työntekijät myös vinkkaavat, mistä alueen parhaat kalapaikat löytää.

Jos kalaonni on huono, ravintolasta saa myös tilata kala-annoksia tavalliseen tapaan.

Sadama 15, Kärdla. Pääruuat alkaen noin 3 e. www.linnumae.ee

Pöiden 1200-luvulla rakennetulla kirkolla on synkkä historia.
Karmaisevin kirkko

Pöiden kirkko, Saarenmaa

Pöiden jättimäisen kivikirkon rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla, ja sen historiaan mahtuu monta synkkää vaihetta.

Vuonna 1343 virolaiset kapinoivat saksalaisen ritarikunnan hallintaa vastaan ja piirittivät kirkkoon sulkeutuneita saksalaissotilaita kahdeksan päivää. Piiritys päättyi, kun virolaiset lupasivat, etteivät hyökkäisi saksalaisten kimppuun miekoin. Kun saksalaiset viimein uskaltautuivat ulos, heidät kivitettiin kuoliaiksi.

Kesällä 1940 kirkon torni ja katto tuhoutuivat salaman iskusta, ja samana kesänä neuvostosotilaat käyttivät kirkon puisia penkkejä ja saarnastuolia polttopuinaan. Siitä muistuttaa pikaisesti tiilistä kyhätty rakennelma, joka toimittaa yhä saarnastuolin virkaa.

Kirkon seinillä on freskojen hahmotelmia, mutta oikeita maalauksia ei näy. Nurkat ovat täynnä hometta, ja tilassa on kammottava kaiku.

Vaikka kirkko on rapistunut, siellä järjestetään yhä jumalanpalveluksia.

Pöiden kylä, Saarenmaan koillisosa

Gahwa Kohvikista saa hyvää sacherkakkua.

Ihanin kakku

Gahwa kohvik, Hiidenmaa

Täällä on panostettu määrän sijasta laatuun. Pienen kahvilan valikoimaan kuuluu vain kaksi kakkua ja muutama leivos. Paikan päällä tehty sacherkakku on kuitenkin niin hyvää, ettei pieni valikoima haittaa. Ennen tarjoilua kakkuun lorautetaan vielä reilusti suklaakastiketta.

Põllu tn 3, Kärdla. Kakkupala noin 2 e. 

Sörun ranta on hiidenmaalaisten suosikkiuimapaikka.

Kaunein iltauintipaikka

Sörun ranta, Hiidenmaa

Parhaat uintipaikat löytää, kun seuraa paikallisia. Hiidenmaan eteläisimmästä kohdasta, Sörun satamasta lähtee tie kohti Hindua. Hetken päästä asvaltoitu tie muuttuu soratieksi, ja melkein alkaa jo kaduttaa. Vastaan tulee majakka, ja sitten tie päättyy. Puiden lomasta kurkistaa ilta-auringon valo, ja lopulta pilkahtaa myös ranta. Viimeinkin!

Rauhallisella, metsän suojaamalla hiekkarannalla kuuluu vain heinäsirkkojen siritys ja aaltojen liplatus. Merivesi on yllättävän lämmintä, eikä hiekkapohjalla lepää kuin muutama kivi.

Auringon laskiessa ei toivoisi olevansa missään muualla.

Sörun ranta sijaitsee Hiidenmaan saaren eteläosassa.

Kommentoi »