Mondo

Viisi elämystä Sardiniassa


Nämä kokemukset kannattaa ottaa osaksi saarikierrosta.
Kuvat All over press, Getty Images

1. Tee luontoretki

Sardinia on täynnä hienoja luontokohteita rannikon hiekkadyyneistä ja tippukiviluolista sisämaan vuoristoon ja aarniometsiin. Koko saaren kattava julkisen liikenteen verkosto mahdollistaa liikkumisen kylästä toiseen, ja pienistäkin vuoristo­kylistä löytyy Airbnb-­majoituksia. Yksi suosituimmista retkikohteista on Gorropun kanjoni. Jylhien kallioiden reunustama rotko on yksi Euroopan syvimmistä. Ghenna Silanasta alkaa runsaan neljän tunnin pituinen ja helpohko vaellusreitti, jonka varrella voi nähdä tuhat vuotta vanhoja puita, merisiilien fossiileita sekä villikissan ja harvinaisia kotkia. Huhut kertovat, että yön pimeydessä esiin voi ryömiä myös kamala hirviö, Sa mama de Gorropu.

Bosan kylässä kaikki talot on maalattu eri värisiksi.

2. Käy värien kylässä

Sardinian kylät ja kaupungit ilahduttavat värikkyydellään. Hyvä esimerkki on luoteisrannikolta löytyvä boheemi Bosa, jonka kaikki rinteeseen rakennetut talot on maalattu eri väreillä. Kapeiden mukulakivikujien yllä liehuu karnevaalikoristeita muistuttavia viirejä, ja asuntojen ulko-ovet on reunustettu kukka­istutuksin ja hedelmäpuin.

3. Ui autiopoukamassa

Sardinian rannat tekevät vaikutuksen siisteydellään. Kaupunkien ulkopuolella hiekkaan ei toisinaan saa pystyttää edes aurinkovarjoa, ja ihmiset vievät kiltisti roskat mukanaan. Costa Smeraldan luksusrannikon, nudistien suosiman Porto Ferron ja riisinjyvämäisestä hiekastaan tunnetun Is Arutasin vastapainoksi länsi­rannikolta löytyy autiopoukamia, joiden kristallin­kirkkaissa vesissä voi uida päätymättä yhdenkään turistin selfien taustalle. Cala dello Scoglio Rosson ympäristö on yksi näistä paratiiseista. Alueelta löytyy niin kivimuodostelmia kuin hiekkarantaakin. Paikalle johtaa vain kuoppainen hiekkatie, mutta käveleminen tai pyöräileminen on jokaisen valutetun hikipisaran arvoista.

4. Kiipeä kalliolle

Saaren itärannikolla sijaitsevasta Cala Gononesta löytyy lukuisia kiipeilyyn sopivia kalkki­kivikallioita. Vaikeus­taso ulottuu helposta La Poltro­nasta haastavaan Cala Lunaan, jonne pääsy vaatii 1,5 tunnin vaelluksen tai vene­taksin, ja jonka reittien ankkureista osa on merellisen sijainnin takia ruosteessa. Kevät ja syksy ovat parhaita kiipeilyajankohtia, mutta kuumana kesä­päivänä voi vilvoitella snorklailemalla ranta-aallokossa.

Sardinia tunnettaan herkullisista juustoistaan.

5. Syö paikallisherkkuja

Sardinia tunnetaan juustoistaan. Maailmankuulua pecorinoa löytyy eri kypsyi­senä ja ricottaa sekä tuoreena että savustettuna. Täältä on kotoisin myös kärpäsentoukkien kansoittama casu marzu, jonka kaupallisen tuotannon EU on kieltänyt. Juustolautasen kruunaa pyöreiksi lätyiksi paineltu, rapeaksi paistettu carasau-leipä ja saaren omista vermentino-rypäleistä valmistettu hedelmäinen valkoviini. Hyviä paikkoja paikallis­herkkujen maisteluun ovat kauppahallit. Algheron kaupungin hallissa on myynti­kojujen lisäksi paikallisten rakastama, kursailematon lounasravintola, jonka tiski notkuu kauden merenelävistä.

Julkaistu: 7.3.2019