Apu

Viina oli tuhota Eino Grönin perhe-elämän: "Olen ollut yhteensä 62 vuotta raittiina"

Viina oli tuhota Eino Grönin perhe-elämän: "Olen ollut yhteensä 62 vuotta raittiina"
– Minä olin vahva ja urheilullinen, sain juoda paljon, jotta tuntui, Eino Grön muistelee kosteita vuosiaan.
Kuvat Meeri Utti

Vuosikymmenten takana ovat ne ajat, jolloin viina oli tuhota Eino Grönin, 80, perhe-elämän.

– Juhliminen ja alkoholi kuuluivat siihen aikaan, 60- ja 70-luvun meininkiin. Silloin saatettiin olla yökerhossa pikkutunneille ja sitten seitsemältä aamulla mentiin töihin.

Eino viihtyi esimerkiksi Olavi Virran ja Kaj Lindin porukoissa.

– Näin samalla Virran ja Laila Kinnusen tragediat. Heille viina toi lopullisen tuomion. Se oli surullista katseltavaa. Olan kohtalo kosketti erityisesti, koska olin hänelle läheinen, Eino sanoo.

– Muistan, kuinka tapasimme ensimmäisen kerran ja saunoimme Helsingin Munkkiniemessä 1959. Minä olin kaksikymppinen, Virta yli nelikymppinen tähti ja idolini. Silloin ei edes saunakaljaa juotu, vaan puhuttiin elämästä ja musiikista ja kaikesta sen väliltä.

Juominen häiritsi perhe-elämää

Grönin manttelinperijäkseen nimennyt Olavi Virta menehtyi vuonna 1972 vain 57-vuotiaana.

– Ei sekään minua vielä herätellyt. Myönnän kyllä, että viinankäyttöni häiritsi perhe-elämääni. Erostakin puhuttiin. Poikamme Ari oli syntynyt 1962, joten hän oli pieni lapsi silloin, kun minulla meni koviten.

– Alkoholiin tulee riippuvuus. Minä olin vahva ja urheilullinen, sain juoda paljon, jotta tuntui.

Viinankäyttö pingotti laulajan pinnan kireälle.

– Sitä ajautui helposti sanasotiin ja riitoihin. En ollut kuitenkaan väkivaltainen tai tapellut nyrkein.

Grön raitistui vuonna 1977. Tarkka päivä on 27.8. Sen Eino muistaa ikuisesti. Tukena oli ystävä, mestarisanoittaja Juha ”Watt” Vainio, jonka alkoholiongelma oli ollut paljon pahempi kuin Einolla.

– Tajusin, että jos Juha pystyy sulkemaan korkin, niin pystyn minäkin. Sain Juhan avulla AA-kerhosta apua, ja Juha tuki muutenkin. Sen jälkeen ei ole tehnyt kertaakaan mieli!

– 42 vuotta tulee täyteen. Täytyy muistaa, että olin vasta 20-vuotias, kun maistoin ensimmäisen kerran alkoholia. Olen siis ollut yhteensä 62 vuotta raittiina, Eino Grön sanoo.

Julkaistu: 1.2.2019
1 kommentti