Apu

Vappua ei ole peruttu – Teekkarin kotoiluvinkit: Näin valmistat vappualttarin ja seuraat Mantan lakitusta virtuaalisesti

Vappua ei ole peruttu – Teekkarin kotoiluvinkit: Näin valmistat vappualttarin ja seuraat Mantan lakitusta virtuaalisesti
Teekkari pukeutuu kotonakin haalariin ja laittaa lakin päähänsä keskiyöllä.
Julkaistu: 27.4.2020

Vuosi sitten Aalto-yliopiston opiskelija Christian Segercrantz oli järjestämässä joka- vappuista Havis Amandan eli Mantan lakitusta. Ennen h-hetkeä hän kiikkui nosturissa ja osallistui yli satavuotiaan patsaan pesemiseen.

Tänä vuonna teekkarin vappu kuluu sohvalla kotona.

– Katsomme tyttöystävän kanssa kuumimmat striimit, kuten vappuriehan julistuksen ja virtuaalisen Mantan lakituksen.

Haalarinkin Segercrantz aikoo pukea – ja lakin keskiyöllä kuten asiaan kuuluu.

Segercrantz opiskelee viidettä vuotta teknistä fysiikkaa ja systeemitieteitä. Hän kuuluu Aallon ylioppilaskunnan hallitukseen ja asuu Otaniemen teekkarikylässä.

– Kun ihmiset tajusivat, ettei vappua voi järjestää normaalisti, tunnelma oli vähän synkkä. Nyt, kun etävappu lähestyy, tunnelma on kohonnut.

Havis Amandan patsas Helsingin kauppatorilla suojataan vappujuhlioiden varalta.

Vappua vietetään tänä vuonna verkossa

Verkossa toteutetaan niin perinteiset ohjelmanumerot kuin monta uutta vapputapahtumaa. Vappupäivänä teekkarit järjestävät Otaniemen tovereilleen kotiovelle tilattavan silliksen eli vappubrunssin. Sitä nautiskellessa voi osallistua verkon välityksellä live-keikoille ja muihin ohjelmanumeroihin kuten bingoon.

Kuulostaa, no, melko rauhalliselta verrattuna perinteiseen Kaivopuiston meininkiin. Onko riehakas vappu mennyttä?

– Riehakkaaseen teekkarivappuun kuuluu myös riehakas bingo.

Jäyniä ei ole unohdettu. Hyvä jäynä on pila, joka ottaa kantaa yhteiskunnalliseen asiaan ja ilahduttaa niin tekijää kuin kohdetta.

– Innovaatioyliopisto kun ollaan, kyllä jäyniäkin pystytään innovoimaan.

Kotivapunviettäjille on hyvä vinkki: rakenna vappualttari. Kokoa siihen oma ylioppilaslakkisi tai teekkarilakkisi, serpentiiniä, vappulehti, simaa tai skumppaa ja munkkeja. Kuuntele opiskelijoiden vappuradioita. Toteuta kotona ne elämykset, jotka tekevät vapun.

Segercrantzin vappufiilis syntyy yhdessäolosta, yhteisten ponnistelujen onnistumisesta ja kevätsäästä. Niitä ei korona ole vienyt.

– Vaikka juhlan aihe on suuri, terveys on sitä tärkeämpi. Hyvänä vappuna kunnioitetaan korona-ajan säädöksiä. Tästä tulee rento ja terveellinen vappu, Segercrantz sanoo.

Tästä on kyse

Koronavirus uudistaa vappuperinteitä. Seuraa Mantan virtuaalista lakitusta 30.4 klo 17.45 osoitteessa helsinkikanava.fi.

Kommentoi »