Välilevyn pullistuma vei lääkärin leikkauspöydälle – Kipu opetti jotain tärkeää potilaiden kohtaamisesta
Arpeni tarina
Välilevyn pullistuma vei lääkärin leikkauspöydälle – Kipu opetti jotain tärkeää potilaiden kohtaamisesta
Lääkärinä tajusin nopeasti, että kipu oli kaularankaperäinen. Ennen leikkausta jännitin, koska toimenpiteessä mennään niin aralle alueelle, hermojen lähelle. Kun hermojuuri on pinteessä, hermovaurion riski on aina olemassa, lääkäri Susanna Halonen kertoo.
Julkaistu 21.3.2023
Apu Terveys

Neljä vuotta sitten heräsin kovaan kipuun oikeassa hartiassa ja lapaluun seudussa. Se säteili sormiin saakka. Tavanomaisista särkylääkkeistä ei ollut apua.

Lääkärinä tajusin nopeasti, että kipu oli kaularankaperäinen. Hakeuduin hoitoon yliopistolliseen sairaalaan, jossa todettiin magneettitutkimuksessa kuudennen ja seitsemännen kaularankanikaman välinen pullistuma.

Selvää syytä sen syntymiseen ei tunneta, mutta siihen voi johtaa esimerkiksi rakenteellinen tai perinnöllinen alttius, pitkittynyt rasitus tai vamma.

Ennen leikkausta jännitin hieman, koska toimenpiteessä mennään niin aralle alueelle, hermojen lähelle. Kun hermojuuri on pinteessä, hermovaurion riski on aina olemassa.

Leikkaus sujui kuitenkin hyvin. Se oli yllättävän lyhyt, vain muutaman tunnin mittainen. Kotiuduin sairaalasta jo seuraavana päivänä.

Vaiva ja erityisesti kipu oli iso, mutta arpi on hyvin pieni ja huomaamaton. Ainoa fyysinen seuraus on ollut, että oikean käden ojennusvoima on hieman heikentynyt, mutta ilman leikkausta tilanne voisi olla pahempi. Tämä kokemukseni kivusta auttaa tietyllä tavalla myös arvioimaan potilaideni kipua.

Kommentoi »