Vaihtoehto hotellille: Näin vuokraat talon Euroopasta
Matkailu
Vaihtoehto hotellille: Näin vuokraat talon Euroopasta
Loma-asunnon vuokraaminen sopii eritoten isoille ryhmille, perheille ja kaveriporukoille.
5.10.2017
 |
Apu

Oman talon tai huoneiston rauhassa voi asua hotelliin verrattuna vähän rennommin, parhaimmillaan pääsee myös näkemään paikalliselämää ruohonjuuritasolla.   Suomalaiset vuokraavat asuntoja eniten Italiasta, Espanjasta, Ranskasta ja Thaimaasta. Eikä se ole sen vaikeampaa kuin hotellihuoneen varaaminen.

Jos hankit loma-asuntoa ensimmäisen kerran, istu alas ja mieti ensin. Katsele rauhassa vaihtoehtoja. Varaa riittävästi aikaa ja vertaile eri sivustoja hintoineen. 

Mihin haluat mennä? Kaupunkiin, rannalle, vuoristokylään, viinitilalle? Lomakohdetta valitessa ota huomioon myös muut matkalle lähtijät: huonojalkaista appiukkoa ei kannata viedä Alpeille kiipeämään 150 rappusta talolle. Tutustu ympäristöön myös matkailukohteena. Mitä tekemistä ja nähtävyyksiä se tarjoaa?

Lentojen lisäksi kannattaa myös tutkia, millainen matka lentokentältä   on vuokra-asunnolle. Pitkän lennon jälkeen ei ole kovin mukava istua saman tien yhtä pitkää automatkaa.

Mistä vuokrataloa voi etsiä?

Netin välityssivustoilla löytyy tuhansia asuntoja ympäri Eurooppaa. Suomenkielisiä vuokraussivustoja ovat esimerkiksi Rantapallo, Interhome ja Home Away, englanninkielisiä muun muassa Wimdu, Inter Chalet ja Holiday Lettings. Myös kaupunkien matkailusivuilla on usein linkkejä alueen asunnonvälityssivuihin.

Lukemalla aiempien vuokralaisten kirjoittamia arvioita kohteesta saa totuudenmukaisemman kuvan. Jos moitteita on paljon, siirry toisaalle. Muista kuitenkin, että ihmisten tykkäämiset ja odotukset ovat erilaisia. Samasta kohteesta/yrityksestä voi olla monta mielipidettä. 

Kysele tutuilta ja työkavereilta, onko näillä omia kokemuksia ja voivatko nämä suositella yritystä tai yksityistä loma-asunnon vuokraajaa. Jos kielitaito riittää, kannattaa katsella paikallisten kiinteistövälitysfirmojen sivuja. 

Netin välityssivustojen lisäksi on olemassa Airbnb, yhdysvaltalainen vuonna 2008 perustettu yritys ja internetsivusto, jonka yhdistää miljoonia majoittajia ja matkailijoita. Sivustolla on kolme miljoonaa kohdetta yli 190 maassa.

Airbnb-palvelussa yksityisihmiset vuokraavat omia kotejaan/ huoneitaan/ talojaan. Tarjontaa riittää aina kotisohvasta historiallisiin linnoihin. Negatiivisena puolena Airbnb ei sovi nopeaan, viime hetken varaamiseen, sillä kyseessä on välityspalvelu: vuokraaja vastaa vuokrauspyyntöön 24 tunnin kuluessa. Sillä ei ole myöskään laatunormeja ja sivuston asiakaspalvelu on saanut miinuspisteitä. 

Paljonko talon vuokraaminen maksaa? 

Taloja on joka makuun ja kaikissa hintaluokissa. Vuokrataso vaihtelee maittain ja alueittain. Niin kuin kotimaan vuokramökeissä, myös Euroopassa sesongin ulkopuolella hintataso voi olla kymmeniä prosentteja alhaisempi. 

Useissa Euroopan maissa paikalliset viettävät oman lomansa elokuussa, jolloin suosituimmat kohteet voivat olla ruuhkaisia. 

Loma-asunnon vuokraaminen on edullisinta, kun kustannuksia on jakamassa isompi seurue. 

Mahdolliset varaus- tai muut etukäteismaksut kannattaa aina maksaa luottokortilla, jolloin ongelmatilanteissa rahat voi saada takaisin. Etenkin Airbnb-systeemissä on tärkeää, että kaiken maksun pitää tapahtua vain ja ainoastaan virallisesti Airbnb:n kautta. Näin välttyy huijareilta.

Vuokralainen on vastuussa omista ja matkakumppaniensa aiheuttamista vahingoista samalla tavalla kuin hotelleissakin. Kannattaa siis varmistaa, että matkavakuutus on kunnossa ja se kattaa mahdolliset vahingot. Loma-asunnolle aiheutetut vahingot voidaan pidättää takuusummasta.

Kohteet vuokrataan usein lauantaista lauantaihin -aikataululla, mutta tarjolla on myös runsaasti yökohtaisesti hinnoiteltua majoitusta. Tarkista vuokra-ajat ennen lentojen varaamista. Mummon ja lasten kanssa ei ole kivaa yöpyä lentokentällä, jos talon vuokra-aika loppuu lauantaina ja lento kotimaahan on vasta sunnuntaina.

Joissain Euroopan maissa on otettu käyttöön turistivero, joka kuuluu joskus vuokrahuoneiston tai -kiinteistön hintaan, joskus ei. Tapa vaihtelee maittain. Hotelleissa se maksetaan yleensä uloskirjautumisen yhteydessä.  Turistiveron suuruus vaihtelee paikkakunnittain (alkaen noin yksi euro/päivä/henkilö). European Tour Operators Association ETOA on listannut sivuilleen maita, jotka perivät kyseistä veroa.

Talon vuokraaminen Toscanan pikkukylästä tuo ihan toisenlaisen kokemuksen kuin hotelliasuminen tai pakettimatkailu. Maaseudulla tai keskustan ulkopuolella sijaitseviin taloihin majoittuminen vaatii yleensä vuokra-auton. Budjettiin pitää lisätä siis myös liikkuminen: riittääkö budjetti lentojen lisäksi autovuokraan ja bensoihin? Joskus esimerkiksi uima-altaan käytöstä peritään oma hintansa.

Huvilalomailu vaatii myös enemmän omatoimisuutta kuin pakettimatkalaisen valmiit ateriat ja päiväohjelmat retkineen. Siivooja ja huonepalvelu puuttuvat.

Miten tunnistan huijarin?

Onko tarjous liian hyvä? Yksityishenkilö tajoaa vuokralle erittäin halpaa, mutta tasokasta loma-asuntoa kiireisimpään sesonkiaikaan suositussa loma-kohteessa, jossa kaikki muut kohteet on vuokrattu jo vuotta ennen sesonkia. Kohdetta, josta kukaan ei ole kirjoittanut arvosteluja mihinkään paikkaan, kehutaan ylitsevuotavasti.

Hälytyskellojen pitää soida, jos yhteydenoton jälkeen vuokraaja painostaa tekemään vuokrauspäätöksen ja/tai maksamaan varausmaksun/vuokran heti uhkaamalla, että varaus menee muuten sivun suun. Samoin, jos kaikki kohteeseen liittyvä keskustelu käydään sähköpostitse/ vuokraaja ei vastaa yhteydenottoyrityksiin. 

Jos olet vuokraamassa yksityishenkilöltä tai paikalliselta asunnonvälitysfirmalta, tarkista netistä, löytyvätkö vuokranantajan yhteystiedot ja puhelinnumero. Jos löytyvät, soita ja kokeile, vastaako kukaan numerosta. Jos yhteystietoja ei löydy, eikä numeroon vastata, voi olla syytä unohtaa kyseinen asunto. 

Välittäjää valitessa on varminta käyttää sellaista, jolla on katuosoite. Pelkästään netissä toimivaa yrittäjää voi olla vaikea saada kiinni, jos tulee ongelmia. Jos välittäjästä ei löydy mitään mainintaa netissä, on mahdollista että koko yritystä ei ole olemassa eikä myöskään asuntoa. 

Luotettavuudesta kannattaa hieman maksaa. Jos ulkomailta vuokraaminen kiinnostaa, mutta lopputulos mietityttää, kannattaa hoitaa vuokraukset suomenkielisten välitystoimistojen kautta. Esimerkiksi Interhomen asiakaspalvelu on suomeksi ja se tarjoaa vuokraajille myös paikallisen yhteyshenkilön, joka auttaa ongelmatilanteissa.

Lopullinen valinta on sinun. Haluatko käyttää vuokraamiseen yritystä tai välityspalvelua vai vuokraatko suoraan yksityiseltä?

Jos käytät välityspalvelua, se maksaa vähän enemmän, mutta  oikeutesi ja velvoitteesi ovat selkeästi kirjattuja,  ja kuluttajasuojalaki on turvanasi. Jos haluat vuokrata loma-asunnon suoraan yksityishenkilöltä, joudut itse huolehtimaan vuokrasopimuksen teosta eikä kuluttajansuojalakia sovelleta. 

Euroopan lomakohteissa pätevät samat säännöt kuin Suomessa: Euroopan kuluttajakeskukseen (suomenkieliset sivut: www.ecc.fi) voi tehdä valituksen vain, jos asunto on vuokrattu yritykseltä. Kuluttajansuojalaki ei siis koske kahden yksityisen keskinäistä kauppaa, vaan yksityishenkilöiden väliset riidat ratkotaan tuomioistuimessa. 

Näin vältät ongelmat!

Jos vuokraat yksityiseltä, pyydä kaikki aina vahvistuksesta alkaen kirjallisena.  Vuokrasopimukseen on kirjattava vuokrasumma, vuokra-aika, mahdollinen ennakkomaksu, maksutapa, peruuttamiseen liittyvät ehdot sekä vuokrahintaan sisältyvät asiat. 

Peruutus täytyy tehdä riittävän ajoissa ja varauksen viimeinen peruutuspäivä kannattaa aina kysyä jo varausta tehtäessä. Liian myöhäisestä peruutuksesta voi joutua maksamaan koko vuokran tai osan siitä. 

Sopimusehdoista pitää käydä myös ilmi kohteen varustelu sekä mahdollisesti muut maksut kuten sähkö, kaasu tai loppusiivous. Muista, että sähkö maksaa useissa maissa paljon enemmän kuin Suomessa. 

Jos haluat matkustaa Euroopan lomakohteisiin kuumimpaan aikaan, heinä-syyskuussa, varmista, että loma-asuntoon kuuluu ilmastointi. Ilman sitä lomasta voi tulla tukala. Helteellä on myös juotava, mutta hanavesi ei ole kaikkialla juomakelpoista. Miten saat kohteeseen vettä? Onko lähellä kauppoja, onko käytössäsi auto? Voiko vuok- ranantajan kanssa sopia, että vesipullot toimitetaan loma-asunnolle?

Ota selvää varustelutasosta. Onko kauppa lähellä? Yleensä loma-asunnoissa ei ole mitään perusruokatarpeita, esimerkiksi mausteita tai öljyä. Vuokraan ei vät myöskään sisälly pesuaineet ja vessapaperit. 

Varaus vahvistetaan yleensä maksamalla etumaksu hyvissä ajoin ennen matkaa, loppu ennen lähtöä. Sovi tarkka aika ja paikka avaimen luovutukselle ja varmista, että saat avaimen luovuttajan tarvittaessa kiinni myös matkan varrelta. Talleta numero puhelimeesi. Lento saattaa olla myöhässä tai ajomatka viivästyy jostain syystä. 

Kun saavut perille, tarkista paikat yhdessä omistajan kanssa sekä tullessa että lähtiessä, jotta vältyt yllättäviltä laskuilta tai huijausyrityksiltä. Jos kohde ei vastaa sovittua, ota heti yhteyttä vuokranantajaan. Jos et ilmoita puutteista tai epäkohdista, niitä ei voida korjata. Suomalaisten suosima jälkikäteen valittaminen on epäreilua.  Hinnanalennusta voi pyytää, jos virhettä ei saada korjattua. 

Muista, että olet ulkomailla. Jos vessapaperit pyydetään laittamaan pöntön sijaan roskakoriin, älä nyrpistele vaan tee niin.  Maassa maan tavalla. Ja monessa maassa jätevesiputkistot ovat Suomeen verrattuna heikompaa tasoa.

Kommentoi »