Tuulilasi

Vaihdatko renkaat viikonloppuna? Tässä vinkit


Kevään myötä tulee myös renkaanvaihdon aika. Ohessa ammattilaisen vinkit turvalliseen renkaanvaihtoon:
Kuvat Tuomas Kolehmainen

1. Tunkki

Jotta renkaat saa vaihdettua, on auto ensin kohotettava irti maasta. Tähän käytetään perinteisesti tunkkia, mutta jo tässä kohtaa on mahdollista tehdä vakavia virheitä.

"Usein ei muisteta löysätä renkaan pultteja tai muttereita etukäteen silloin, kun auto on vielä maassa tai sitten renkaita on ryhdytty vaihtamaan epätasaisella tai liian pehmeällä alustalla. Kaikista näistä voi olla seurauksena tunkin ja sen myötä auton kaatuminen", varoittaa Continentalin rengasasiantuntija Jari Alopaeus.

Itse tunkki voi myös osoittautua vaaralliseksi.

"Mikäli auton mukana on siihen kuuluva tunkki, voi se olla tarkoitettu vain vararenkaan vaihtoon hätätapauksessa. Tällainen tunkki ei välttämättä kestä useamman vuoden talvi- ja kesärenkaiden vaihtoa."

2. Renkaiden pyörimissuunta

Renkaita tulisi kierrättää vaihdon yhteydessä. Yleinen ohje on, että kulutuspinnaltaan paremmat renkaat tulee asentaa taka-akselille. Vikaan kuitenkin mennään, jos renkaan pyörimissuunta vaihtuu.

"Joissakin renkaissa pyörimissuunta on ennalta määrätty. Väärä tai vaihtunut pyörimissuunta saattaa vaikuttaa renkaan käyttöominaisuuksiin. Nastallisen talvirenkaan nastat taas irtoavat hyvin todennäköisesti ennen aikojaan", Alopaeus sanoo.

Asennuspaikat kannattaakin merkitä renkaisiin selkeästi esimerkiksi rengasliidulla, jotta tiedetään missä kohtaa autoa rengas on pyörinyt edellisellä käyttökerralla.

3. Pultit ja mutterit

Voisi kuvitella, että hävinneen pultin tai mutterin voi korvata helposti samantyyppisellä. Näin ei kuitenkaan ole.

"Väärät pultit ja mutterit tai niiden väärä kiristysmomentti saattavat johtaa renkaan irtoamiseen, ja aiheuttaa todellisen vaaratilanteen. Samalla renkaan kiinnitysosat, eli vanne, pyörän napa sekä pultit ja mutterit vaurioituvat", Alopaeus varoittaa.

Renkaat tulee ehdottomasti kiinnittää juuri kyseiseen autoon ja vanteeseen tarkoitetuilla pulteilla ja muttereilla ja varmistaa kiinnityksen kireys momenttiavaimella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 28.3.2014