Tuulilasi

Uudelle C-Mersulle täydet 5 tähteä kolaritestissä


Euro NCAP testasi Mercedes-Benzin uuden C-sarjan kolariturvallisuuden.
Kuvat Euro NCAP

Tuulilasinkin testissä hiljan ollut (TL 6/2014) uutuus saavutti täydet viisi tähteä.

Testitulokset on julkaistu Autoliiton nettisivuilla. Alla yhteenveto niistä.

Aikuismatkustajien suoja: 35 pistettä (92 %)

Matkustamon rakenteet säilyttivät etutörmäyksessä hyvin muotonsa, ja testinuket osoittivat, että etupenkeillä istuvien polvet ja reidet saivat hyvän suojan. Erikokoiset ja eri asennoissa istuvat henkilöt saavat yhtä hyvän suojan. Sivutörmäystestissä kaikki vartalonosat saivat hyvän suojan, mutta sivutörmäystä voimakkaammassa pylvästestissä rintakehä sai vähäisen suojan. Etuistuimet antoivat hyvän suojan peräänajoa seuraavaa piiskaniskuvammaa vastaan, mutta takaistuimien pääntuet suojasivat vain vähäisesti.

Lapsimatkustajien suoja: 42 pistettä (84 %)

C-sarja sai täydet pisteet 1,5-vuotiasta lasta simuloivalle nukelle antamastaan suojasta. Kasvot menosuuntaan asetetussa turvaistuimessa olleen 3-vuotiasta simuloivan nuken pään liike ei ollut liiallista, mutta rintakehä sai kuitenkin vain vähäisen suojan ja lisäksi niskaan kohdistui voimakas rasitus. Sivutörmäystestissä molemmat nuket pysyivät hyvin turvaistuimissaan, mikä ehkäisee pään osumista auton koviin rakenteisiin.

Jalankulkijatörmäys: 28 pistettä (77 %)

Lähes kaikki puskurille tehdyt testit antoivat hyvän suojan jalankulkijan jaloille. Sen sijaan konepellin etureunan antama suoja oli huono lähes kauttaaltaan ja sai vain vähän pisteitä.

C-sarjassa on aktiivinen konepeitto paremman jalankulkijasuojan saavuttamiseksi. Kun sensorit huomaavat törmäyksen jalankulkijaan, konepeitto kohoaa tehden lisää tilaa sen ja moottorin kovien rakenteiden väliin. Mercedes-Benz osoitti, että järjestelmä havaitsi erikokoiset jalankulkijat ja toimi myös testinopeutta suuremmissa nopeuksissa. Siksi testi tehtiin järjestelmä aktivoituna. Tulokset olivat hyviä lähes kaikissa testatuissa kohdissa.

Turvavarusteet: 9 pistettä (70 %)

Elektroninen ajonvakautusjärjestelmä ja kaikkien paikkojen turvavyömuistuttimet ovat Mercedes-Benz C-sarjan vakiovarusteita. Kuljettajan asettaman huippunopeuden säädin on lisävaruste, mutta sen oletetaan tulevan asennetuksi lähes kaikkiin C-sarjan autoihin, joten se huomioitiin arvioinnissa. Järjestelmät vastasivat Euro NCAP:n vaatimuksia.

Vakiona oleva Collision Prevention Assist PLUS® törmäyksenestoavustin jarruttaa automaattisesti estääkseen kolarin sekä kaupunki että maantienopeuksilla. Järjestelmä ehkäisi tehokkaasti törmäyksiä tiettyyn nopeuteen saakka ja lievensi törmäyksen voimakkuutta sitä kovemmilla nopeuksilla.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 18.5.2014