Uskoisitko, että tässä hymyilee masentunut ihminen? 147 sairastunutta astuu ulos häpeästä
Terveys ja hyvinvointi
Uskoisitko, että tässä hymyilee masentunut ihminen? 147 sairastunutta astuu ulos häpeästä
Masennus ei välttämättä näy naamasta. Valokuvaprojekti saa ihmiset puhumaan masennuksestaan – mutta miksi heidät on meikattu?
19.2.2020
 |
Apu

Lähes puoli miljoonaa suomalaista käyttää vuosittain masennuslääkkeitä, mutta silti sairauteen liittyy edelleen turhaa häpeää. Harva kehtaa kertoa masennuksestaan, ja vielä harvempi uskaltaa astua aiheen tiimoilta julkisesti esiin. Nyt 147 rohkeaa ihmistä aikoo kuitenkin sen tehdä.

Valokuvaaja Mojo Erämetsän Sairaan kauniit kasvot -projekti kuvaa masennusta sairastavia henkilöitä, jotka ovat kuvissa kauniisti meikattuja, iloisia, onnellisia ja tyytyväisiä. Kuvien sanoma on se, ettei masennus näy ulospäin.

– Pinta voi kiiltää, vaikka sisin on rikki. Kuvausten ohella myös haastattelen henkilöt. Heidän tarinansa on olennaisin osa tätä projektia, sillä tarkoituksena on levittää tietoa masennuksesta ja häivyttää häpeää sairauden ympäriltä, Erämetsä kertoo.

Projektiin on ilmoittautunut 147 ihmistä. Myös 15 meikki- ja hiustaitajaa haluaa antaa työpanoksensa siihen ilmaiseksi.

Erämetsä ei ole itse masennusta sairastanut, mutta hän on seurannut kavereittensa ja kollegoidensa sairaustapauksia. Projektin idea lähti siitä, että masennus on jo kansantauti, mutta siihen liittyy edelleen paljon vääriä käsityksiä.

–  Projektin osallistujat tahtovat, että tabut rikotaan ja sairaudesta aletaan puhua. Osallistumalla he näyttävät, että masennusta on turha hävetä.

Projekti on hyvin ajankohtainen. Helmikuun 11. päivänä julkistettiin uusin kansallinen mielenterveysstrategia, joka linjaa viisi tulevien vuosien mielenterveyspolitiikassa painottuvaa kokonaisuutta.

Yksi niistä painottaa työtä mielenterveysongelmiin kohdistuvien ennakkoluulojen, syrjinnän, virheellisten käsitysten sekä vastakkainasettelun lopettamiseksi.

Kuvat ja niihin liittyvät tarinat ovat nähtävillä täällä, Facebookissa ja Instagramissa .

Kuvassa 21-vuotias Jenna, joka kertoo oman tarinansa projektin sivuilla.
Kommentoi »