Upea haavekohde Meksikon Jukatan: jännittävät nähtävyydet ja kauniit lepoloman paikat
Matkailu
Upea haavekohde Meksikon Jukatan: jännittävät nähtävyydet ja kauniit lepoloman paikat
Jukatanin niemimaa tarjoaa Meksikon parhaita asioita: kauniita rantoja, maya­temppelien historiaa ja luonnon nähtävyyksiä. Kokosimme oppaan sen kohteisiin.

1 | Leppoisia lomakohteita

Useimmat matkailijat suuntaavat Jukatanilla itärannikon loma­kohteisiin, joissa voi ­loikoilla uima-altaalla tai rannalla.

Tunnetuin näistä keskuksista on Playa del Carmen. Se ei tarjoa aidoimman tuntuista Meksikoa, mutta Playa del Carmenista löytyy silti hyviä paikallisia ruokapaikkoja, kun etsii niitä kävelykatujen ulkopuolelta. Erinomaista ruokaa saa esimerkiksi meksikolaisten suosimasta El Fogon -tacoravintolasta ja Los Aguachiles -ketjun ravintoloista. Niissä kannattaa maistaa ainakin erilaisia cevichejä.

Playa del Carmenia ­vastapäätä on Cozumelin saari, joka sopii rauhallista lomapaikkaa etsivälle. Cozumelilla on pikku hotelleja ja ravintoloita sekä tavallisen meksikolaiskaupungin ­ilmapiiriä. Saarelle on hyvät ­lauttayhteydet, ja sieltä voi tehdä päiväretkiä mantereen nähtävyyksille.

Vielä rauhallisempaa tunnelmaa löytyy uneliaalta ja kuvankauniilta Holboxin saarelta. Autottomalla Holboxilla taksien virkaa hoitavat golfkärryt, ja saaren pitkillä, valkoisina hohtavilla hiekkarannoilla voi makoilla riippukeinuissa. Holboxille kannattaa suunnata etenkin uudenkuun aikaan. Silloin voi Punta Cocon rannalla ­ihastella pimeällä upeaa ilmiötä: itse­valaisevaa planktonia, joka sytyttää meren siniseen valohehkuun.

2 | Mayakaupunkeja

Jyrkkiä kiviportaita ­kiivetessä ei tee mieli katsoa alas, mutta perillä ylhäällä matkailijan mieli muuttuu. Näkymät maya­temppelin katolta sademetsän yli ovat henkeäsalpaavat.

Jukatan on erityisen tunnettu raunioituneista mayakaupungeistaan. Niistä kuuluisin on Chichén Itzá, joka on valittu ­yhdeksi maailman uudesta ­seitsemästä ihmeestä. Se näkyy kuitenkin paikan kävijämäärissä. Lähellä sijaitsevilla, vaikuttavilla Ek Balamin raunioilla kokee samanlaisia näkymiä leppoisammin.

Muita käymisen ­arvoisia historia­kohteita ovat ainakin Tulumissa meren rannalla sijaitsevat mayakaupungin rauniot sekä Uxmalin raunio­kaupunki. Tulumissa on myös ­monenlaista majoitusta, kuten tyylikkäitä hotelleja rantalomailua varten.

Uxmal on aikanaan ollut merkittävä maya­kulttuurin keskus.

3 | Nouseva kohde Bacalar

Aivan Jukatanin niemimaan eteläosassa, lähellä Belizen rajaa, sijaitsee pitkä ja kapea Bacalarin laguunijärvi. Se on ­nousemassa Jukatanin trendikohteeksi.

Bacalaria kutsutaan ­seitsemän värin laguuniksi, sillä sen valkea hiekkapohja saa veden värin vaihtelemaan turkoosin ja sinisen eri sävyissä. Päivät täällä saa kulumaan jo loikoilemalla laguunin rannoille rakennetuilla laitureilla, mutta vesi houkuttelee myös uimaan, melomaan tai vene­retkelle. Laguuniin johtavassa joessa voi jopa laskea koskea.

Bacalarin kylästä löytyy ravintoloita ja tyylikkäitä bungaloweja, mutta siellä voi nauttia vielä omasta rauhasta. ­Turistimääriä on rajoittanut pitkä matka Cancunin lentokentältä, mutta tilanne voi muuttua. Esimerkiksi The New York Times suitsutti alkuvuonna Bacalaria uutena hittikohteena. Sen lähellä on tulevaisuudessa avautumassa yleisölle Ichkabalin rauniokaupunki, joka on ollut mayojen tärkeä keskus.

Jukatanilla ­snorklaillessa voi hyvällä tuurilla nähdä myös kilpikonnia.

4 | Pulahda cenoteen

Jukatanin-matkan kohokohta on uiminen cenoteissa, eli kalkkikiveen syöpyneissä, vedellä täyttyneissä kuopissa ja luolissa. Osa cenoteista on kuin maan pinnalla välkehtiviä luonnon ­uima-altaita, jotkin taas ovat syvällä luolissa. Ne houkuttelevat sukeltajia ja snorklaajia. Cenotejen oheispalve­lut ja pääsymaksut vaihtelevat.

Käymisen arvoinen ja vähemmän ruuhkainen on esimerkiksi San Lorenzo Oxmanin cenote Valladolidin seudulla. Paikan tunnelma on maaginen. Hauska pikkucenote taas on luolamainen Calavera Tulumin lähellä.

Hacienda VIP on yksi Méridan ­kaupungin kivoista boutique­hotelleista.

5 | Mahtava Mérida

Rantakohteita aidompaa meksikolaista tunnelmaa löytyy Méridan kaupungista, jota on luonnehdittu Jukatanin kulttuuri­pääkaupungiksi. ­Espanjalaiset konkistadorit perustivat sen mayojen T’hó-kaupungin paikalle 1500-luvun puolivälissä. Noin miljoonan asukkaan Méridan historiallisen keskustan siirto­maatyylisiin rakennuksiin on käytetty mayakaupungin kiviä.

Méridasta löytää hyvää ruokaa huippu­ravintoloista katuruoka­kioskeihin. ­Tarjolla on myös boutiquehotelleja. Suositeltava on vaikka Rosas & ­Xocolate, jonka jokaiseen huoneeseen kuuluu oma ulkoilmakylpyamme.

Méridan pastellinsävyisistä taloista löytyy putiikkeja ja gallerioita, ja sen museoissa näkee niin nykytaidetta kuin meksikolaista kansantaidettakin. Oma museonsa, Gran Museo del Mundo Maya, on omistettu mayojen kulttuureille. Mérida toimii myös hyvänä tukikohtana retkille lähiseudun rauniokohteisiin ja cenoteille.

Holboxin saari on laiskottelevan lomailijan paratiisi.

Kommentoi »