Unohtumaton matka yöjunalla Lontoosta Skotlannin ylämaille
Matkailu
Unohtumaton matka yöjunalla Lontoosta Skotlannin ylämaille
Lontoosta pääsee Skotlantiin myös mukavasti ­nukkuessaan, ja reitillä ehtii päivänvalossa bongata hienoja näkymiä. Fort Williamista voi jatkaa ­Skotlannin tutkimista vaikkapa vuokra-autolla tai busseilla, ja saarille pääsee lauttayhteyksillä.
Julkaistu 3.5.2020
Mondo

Matka Skotlannin taianomaisten Ylämaiden läpi löytyy monen reissaajan haavelistalta. Lontoon ja Edinburghin välillä kulkeekin junia tiuhaan, mutta eniten tunnelmaa voi kokea astumalla uudistetun ­yöjunan kyytiin. Näitä harvinaisuuksia on Britanniassa enää kaksi: Skotlannin-­junien lisäksi yöjunia kulkee vain Lontoosta Penzanceen.

Ilta on jo kääntynyt yöksi, kun juna aloittaa matkan kohti Edin­burghia. Kun reissaaja vielä asettuu hyttiinsä, juna jo ohittaa Lontoon lähiöt ja ottaa suunnan kohti Liverpoolia. Nopeus kiihtyy 130 kilometrin tuntivauhtiin. Makuuvaunuissa yöpyvät voivat siirtyä ravintolavaunuun maistelemaan vaikka haggista tai nauttimaan yömyssyksi skottiviskiä.

Aamuyön tunteina juna saapuu Edinburghiin , jossa se jaetaan kahtia: osa vaunuista jatkaa kohti Fort Williamia. Aamulla näiden matkaajien maisemat ovatkin vaihtuneet Rannoch Moorin ylänköön. Juna kulkee yksisuuntaista West Highland Line -rataa pitkin, ja reitillä voi nähdä peurojen puikkivan pakoon: juna on saanut nimekseenkin The Deerstalker, peuranvaanija.

Edinburgin katunäkymää.

Matka jatkuu Britannian korkeimman vuoren Ben Nevisin alueella, missä voi bongata Loch Eil -järven. Sitten reitti jo päättyykin Fort Williamin asemalle. Sieltä omaa matkaa voi jatkaa esimerkiksi kalastajakylä Mallaigiin. Ikkunasta voi nähdä Harry Potter -elokuvista tutun Glenfinnanin viaduktin 3 eli rautatiesillan.

Ben Nevisin alueella voi bongata Loch Eil -järven.

Caledonian Sleeper -junat uudistuivat toukokuussa 2019. Raiteiden luksushotelleiksi ylistettyihin vaunuihin lanseerattiin kolme erihintaista hyttiluokkaa ja istuma­paikat uudistettiin. Osassa hyteistä on parisänky ja kylpy­huone hygieniatarvikkeineen, ja hyttien lämpöä ja valojen kirkkautta voi säätää. Vaunujen luvataan olevan aiempaa hiljaisempia. Alku ei ole sujunut ongelmitta: osa junista on myöhästellyt ja palvelut takkuilleet. Yhtiö on vakuuttanut aikovansa parantaa tilannetta.

Caledonian Sleeper -junien vaunujen hytit jon uudistettu.

Hinta

Istumapaikka maksaa noin 60 euroa, edullisin hytti noin 150 euroa. Reittiä suosivat niin liikematkustajat kuin retkeilijät, ja lippu kannattaa ostaa ajoissa verkosta: sleeper.scot.

Matka-aika

Junamatka Lontoon Eustonista Fort Williamiin kestää noin 13 tuntia. Juna kulkee kahdesti päivässä sunnuntaista perjantaihin.

Vinkki

Alle kuusivuotiaat lapset matkustavat yöjunalla ilmaiseksi, mutta hytteihin ei ole mahdollista tilata pinnasänkyä.

Kommentoi »