Tuulilasi

Tutkimus: Sähköauto tulee jo nyt elinkaarensa aikana edullisemmaksi kuluttajalle kuin polttomoottoriauto

Tutkimus: Sähköauto tulee jo nyt elinkaarensa aikana edullisemmaksi kuluttajalle kuin polttomoottoriauto
Moni kauhistelee vielä sähköautojen messeviä hintalappuja, vaikka hinnat koko ajan alaspäin tulevatkin. Nyt on kuitenkin laskettu, että jo nykyhinnoilla sähköauto tulee käyttäjälleen halvemmaksi elinkaarensa aikana kuin vastaava polttomoottoriauto.
Julkaistu: 17.2.2021

Massachusettsin Teknologiainstituutti MIT julkisti tammikuun lopulla uutta dataa, missä oli laskettu eri käyttövoimien autojen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä sekä niiden elinkaarikustannukset käyttäjille. Kävi ilmi, että sähköauto tulee lopulta omistajalleen edullisemmaksi kuin polttomoottoriauto jopa nykyhinnoilla.

Päästöjen osalta sähköauto vie selvän voiton, vaikka sähköä ei olisi tuotettu uusiutuvilla energialähteillä ja vaikka autojen akkutuotanto aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä.

Hybridien osalta MIT sai hieman ristiriitaisia tuloksia; osa hybrideistä maksaa saman verran ja päästöt ovat samat kuin polttomoottoriautoilla, osa maksaa vähemmän ja saastuttaa vähemmän.

Sähköauton käyttökustannuksia laskee se, ettei niihin tarvitse vaihtaa öljyjä, huollot ovat muutenkin edullisempia, koska moottori on yksinkertaisempi.

Tutkimuksessa oli vertailtu mm. Teslan Model 3:a ja Toyota Camry XLE:tä. Teslan koko elinkaaren keskimääräiseksi kuukausikustannukseksi saatiin 426 dollaria, Camryn 449 dollaria. Jälkimmäinen kuitenkin aiheuttaa päästöjä ainakin tuplasti enemmän.

Nissan Leafin ja Hyundai Ioniqin kuukausikustannukseksi saatiin 300 dollaria, vastaavan polttomoottoriauton Honda Civicin 350 dollaria. Sähköauto käy vielä edullisemmaksi maissa, missä sähkön hinta on alhainen. Ero kasvanee tulevaisuudessa yhä enemmän sähköautojen hyväksi, kun akkujen hinnat halventuvat – ja sitä kautta myös autot.

MIT:n Carbon Counterilla voi vertailla eri autojen kustannuksia. Laskurin löydät tästä linkistä.

18 kommenttia