Mondo

Turku nyt! Tästä hyvät ravintolat, hotellit ja trendit KESKEN


Turkuun avautuu tuon tuosta houkuttelevia uusia ravintoloita. Etsimme kaupungin kiinnostavimmat ruokapaikat, mukana tietysti myös vegeherkut.
Kuvat Andrew Taylor

Turku ja tuoreet, hauskat hotellit

Turussa avattiin vuonna 2019 kaksi uutta S-ryhmän paikkaa, mutta tylsiksi ketju­hotelleiksi niitä ei voi kutsua.

Remontoitu Turun Seurahuone (Humalistonkatu 2) on Erik Bryggmanin ja Ilmari Ahosen suunnittelema. Alun perin vuonna 1928 valmistunut klassikko­hotelli on sisustettu ripauksella 1920-luvun henkeä: tummia puu­­kalusteita, kiiltävää marmoria, tyylikästä kalanruotoparkettia ja art deco -julisteita.

Aamupalalla on panostettu valikoituihin laatutuotteisiin, ja hotellin ravintola Gunnar satsaa lähialueen tuottajien raaka-aineisiin. Seurahuone on mainio valinta esimerkiksi pariskuntien hemmotteluviikonlopulle (2 hh alkaen 180 euroa).

Seurahuoneen huoneessa on 20-luvun tunnelmaa.

Hotelli Wiklundin (Eerikinkatu 11) huoneet on sisustettu hillityn vaaleilla värisävyillä (2 hh alkaen 150 euroa). Turkulaisuus näkyy sarjakuvataiteilija Mika Lietzénin piirtämissä julisteissa, joihin on ikuistettu Turun kaupungin­osia.

Palvelut ovat todella lähellä, sillä hotelli toimii samassa rakennuksessa kuin tavaratalo Wiklund, ja vastaanotto sijaitsee Coffee House -kahvilan yhteydessä. Hissillä pääsee suoraan ravintolamaailmaan. Hotellin ylimmästä kerroksesta löytyy vielä Walo Rooftop Bar, josta avautuvat hienot näkymät Turun ylle.

Koe ja maista Kakolanmäki

Etukäteen hilpeyttä herättäneen funikulaarin eli rinne­hissin on määrä aloittaa liikennöinti Kakolan­mäelle 24. toukokuuta. Retki kannattaa ajoittaa lauantaille, sillä silloin ovat auki pienpanimo Kakola Brewing Companyn kauppa ja kahvipaahtimo Frukt Coffee Roastersin kahvila. Ne löytyvät saman oven takaa (Graniittilinnankatu 1).

Aluetta kannattaa pitää silmällä, sillä sinne ilmestyy koko ajan uutta ja viihdyttävää: leipomo, hotelli ja kylpylä. Lue alta myös ravintola Kakolanruusun arvio.

Panimomestari Peter Torniainen Kakola Brewing Companysta.

Turun innostavat kasvis- ja kalaravintolat

Vähätorin laidalla sijaitsee kasvisravintola Hügge (Linnankatu 3). Vaikka nimi viittaa skandinaaviseen kodikkuuteen, korituolit, ruokoseinät ja valtavat viherkasvit tuovat tyylikkääseen sisustukseen trooppisen vivahteen.

Ruokalistalla seikkaillaan maan­osasta toiseen, ja tarjolla on kaikkea avokado-­cevichestä ramen-nuudeleihin. Etenkin alkuruuat ovat kymmenen pisteen suoritus. Hauskoja ovat maissinpaloista tehdyt ”ribsit”.

Tyylikäs ja maukas Hügge.

Toinen kiinnostava on Bassi (Läntinen Rantakatu 9). Se erikoistuu kala- ja äyriäisruokiin. Esikuvana toimivat Tukholman ja Kööpenhaminan kalaravintolat, joihin mennään sekä syömään että juhlimaan. Bassista löytyykin myös cocktailbaari ja yökerho. Hittiannos on seurueen kesken jaettava äyriäisvati (45 euroa/hlö).

Ravintolasta ei kannata poistua maistamatta cocktaileja. Kokeile historiallisten turkulaisnaisten nimikkojuomia, kuten Katariina Jagellonikaa (12 euroa). Siinä on koristeena pieneen haarukkaan tökätty appelsiiniviipale. Jagellonika (1526–1583) toi aikoinaan mukanaan Turun linnaan uuden eurooppalaisen keksinnön: haarukan.

Kembuz Cafén nimi saattaa kuulostaa turkkilaiselta ravintolalta, mutta se on johdettu perustajien eli Erkki Kempin ja Areta Buzisin suku­nimistä. Annokset ovat kuin taideteoksia! Yli kymmenen raaka-aineen salaatti näyttää siltä kuin sen olisi tehnyt roiskemaalauksistaan tunnettu Jackson Pollock. Lautasella on sikin sokin kaikenlaista puolukoista pieniin syötäviin kukkiin. Eksoottisen marjan näköiset punaiset pallerot paljastuvat muotoon pursotetuksi punajuuritahnaksi. Kaunista ja kekseliästä.

Annokset ovat gluteenittomia, sokerittomia ja maidottomia. Tarjolla on pääasiassa kasvisruokaa, mutta valikoimasta löytyy myös yksi kana- ja yksi savulohisalaatti. Listalla vilahtelevat trendikkäät superfoodit, kuten chia­siemenet ja spirulina, ja juomaksi voi tilata vaikkapa kookosvettä tai kombucha-teetä.

Lehtipinon päällimmäisenä lojuu tyylilehti Monocle, ja kauniit keramiikkalautaset on teetetty Kustavin savipajassa.

Turun Kembuz Cafessa kasvisruuan annokset ovat sekä maukkaita että kauniita.

Toinen uusi kasviskeidas löytyy aivan Kembuz Cafén vierestä. Kuori on Kauppahallissa usean vuoden ajan Roots Kitcheniä pyörittäneiden Marjaana Pohjolan ja Katariina Vesterisen kunnianhimoinen vegepaikka.

Lounasaikaan tarjolla on rento falafel­buffet, mutta illalla pöytiin asetellaan kynttilät ja tilata voi á la carte -annoksia tai peräti kuuden ruokalajin maistelumenyyn viineineen.

Annosten tyyli on fine diningin ja katuruuan välimaastosta, ja monet ruuista on tarkoitettu jaettavaksi pöytäseurueen kesken.

Listalla näkyvät etenkin aasialaisen keittiön vaikutteet. On höyrytettyjä bao-sämpylöitä ja salaatinlehdeltä syötävä moderni versio laosilaisesta laab-salaatista.

Marjaana Pohjola on toinen Kuori-ravintolan pitäjistä Turussa.

Hyvä vegevinkki Turussa on paikallisilmiöksi noussut pieni VG Wok -ketju, joka keskittyy aasialaiseen kasvis- ja vegaaniruokaan.

Se aloitti pienestä grillikioskista ja kasvoi viime vuoden aikana kolmella toimipisteellä. Hinnat eivät päätä huimaa: vatsansa saa täyteen noin kahdeksalla eurolla.

Turun parhaat baaripurtavat: tapaksia ja

Aune noussut kaupunkilaisten kestosuosikiksi. 50 asiakaspaikan gastropubissa on kodikas olohuonefiilis. Tila on sisustettu kierrätystavaralla: sohvapöydät on tehty vanhoista kaapelikeloista ja jakkarat metallitynnyreistä.

Paikan hittejä ovat simppelit tapakset, kuten juustot, leikkeleet ja bruschettat. Myös hampurilaisia ja muuta tuhdimpaa sapuskaa saa. Etenkin mustaleimalla, cheddarilla ja Castello-juustolla höystetty kolmen juuston burgeri sekä punajuuriburger grillatulla halloumi­juustolla ovat löytäneet ystävänsä.

Kelloa ei Aunessa tarvitse katsoa. Keittiö on arkisin auki puoli kahteentoista yöllä ja perjantaisin ja lauantaisin puoli kahteen asti.

Turkulainen gastropubi Aune tarjoaa hyviä tapaksia ja rentoa tunnelmaa.
Jaakko Heinonen ja Kimmo Linnavuori pyörittävät Turussa tasokkaita ravintoloita. Blanko ja Tintå ovat jo paikallisia pikkuklassikkoja, Nerå maukas tulokas.

Rennon baariaterioinnin edelläkävijöitä Turussa ovat jokirannan ravintolat Blanko ja Tintå. Viime kesänä avautui samojen omistajien uusi paikka Nerå. Se sijaitsee vanhan tiilitalon alakerrassa, ja tunnelma on kuin kööpenhaminalaisbistrossa. Tyyliltään Nerå on ravintolan, baarin ja kahvilan hybridi.

Myyntitiskin vitriinistä löytyy oman leipurin tekemiä leivonnaisia. Ruokalista ulottuu salaateista pitsoihin, joiden täytevaihtoehdot ovat samat kuin huippusuositussa Tintåssa. Erikoisimpia ovat vuohenjuusto—mansikka—pistaasi ja päärynä—sinihomejuusto.

Ravintoloitsija Suvi Nurmi valmistaa Kakolanruusussa alkumaljaa, peltimukiin tehtävää "Kakolan klassikkoa".

Turun mainiot illallispaikat rantapaviljongista vanhaan vankilaan

Fine dining -sarjassa Turun ehdoton ykkönen on Kaskis. Se on Suomen ensimmäinen Helsingin ulkopuolella sijaitseva ravintola, joka on noteerattu Michelin-oppaassa. Pöytä­varauksen saaminen Kaskikseen suosituimmille päiville ja kellon­ajoille onkin lähes mahdotonta.

Ei hätää, paikan omistajilla on kaupungissa toinenkin ravintola, Kakolanruusu. Se avautui viime kesänä Kakolanmäelle, vanhan vankilan tiloihin.

Emoravintolasta paikka poikkeaa muun muassa siinä, että täällä tarjotaan jaettavia annoksia eli ”Kakolan pitoja”, joihin sisältyy 3–5 ruokalajia. Tyyli on myös Kaskista rons­kimpi. Yhteistä on samojen tuottajien ja lähiraaka-aineiden käyttäminen.

Pöytään tuodaan muun muassa kylmäsavuporoa ja kimchihenkisiä mummonkurkkuja. Pohjoismaisissa tunnelmissa siis liikutaan. Vankilateema näkyy yksityiskohdissa, kuten peltimukeissa, joista alkucocktailit tarjotaan.

Kakolanruusun valtti on sijainti hiljaisella mäellä, etäällä keskustan hälystä. Eristäytyneisyys tekee illallishetkestä erityisen.

Toisenlainen tunnelma löytyy mäen juurelta, jokirannasta. Siellä toimii keväällä 2017 avattu Nooa.

Lasiseinäinen tyylikäs paviljonki on vierasvenesataman yhteydessä, ja kesällä ravintolan katolla on satapaikkainen terassi. Sisätilassa on design­kalusteet ja iso avokeittiö.

Nooan ruoka on tyyliltään modernia pohjoismaista. Annokset ovat hiottuja ja kauniita.

Näin nättiä tartarpihviä näkee harvoin. Naudanlihan kera on muun muassa ohuita punajuurisiivuja sekä rakuunakreemiä. Keskellä nököttää kananmunankeltuainen, jota on kypsennetty pitkään matalassa lämpö­tilassa. Näin se pysyy koossa syödessä.

Jos haluaa yhdistää jokinäkymät, kovatasoisen ruuan ja tyylikkään tunnelman, Nooalle ei löydy Turusta helpolla haastajaa.

Ravintola Rosterin seinillä on teoksia naapurissa sijaitsevasta taidegalleriasta.

Turun tuomiokirkon takaa löytyy ravintola Roster, samannimisen helsinkiläisravintolan sisarpaikka.

Tuntuu kuin taidegalleriassa söisi. Alakerran seinillä roikkuu maalauksia, jotka ovat lainassa vieressä toimivasta Makasiini Contemporary -galleriasta.

Seinien värisävytkin ovat kuin maalarin paletista. On syvää tummansinistä ja siellä täällä vivahde kultaa.

Rosterin menyy vaihtuu neljä kertaa vuodessa ja jaettavien annosten Roster Share -lista joka toinen viikko. Ruokiin on napattu vaikutteita niin Aasiasta kuin Lähi-Idästä.

Rosterissa on myös cocktailbaari, jonne voi mennä pelkille juomille.

Baari, museokahvila ja designpaikka

Portsa eli Port Arthur on Turun kaupunginosista tunnelmallisimpia. Se koostuu pääosin vanhoista puutaloista, jotka säästyivät 1970-luvun purkuvimmalta. Alueella kannattaa piipahtaa kortteli­ravintola Arvoon (Puutarhakatu 34). Vaikka se toimii puutalojen keskelle myöhemmin rakennetussa elementtitalossa, sisällä on lämminhenkisen korttelikapakan tunnelmaa. Ruokaa ei saa, mutta juomalistalla on kiinnostavia cocktaileja. Maista vaikkapa alueelle omistettu Port Sour (9 euroa) tai Cafe Portsa (8 euroa).

Kahvittelija suuntaa Turun taidemuseon kahvilaan, Café Victoriin (Aurakatu 26). Leivonnaiset tehdään itse ja kahvi tulee paikallisilta pien­paahtimoilta. Museon korkea aulatila antaa tunnelmalliset puitteet kahvittelun lisäksi akustisille keikoille ja viikonloppu­aamiaisille.

Yksilöllisten designtuotteiden ystävän kannattaa pyörähtää Echo Dek -kaupassa (Yliopistonkatu 10), jota pyörittää Lontoosta Turkuun muuttanut Mark Bromley.

Myynnissä on muun muassa t-paitoja, muistikirjoja, astioita sekä sisustusesineitä. Erityistä on, että kaikki tuotteet ovat lontoolaisten suunnittelijoiden käsialaa. Bromley myy käsityönä valmistettuja tuotteita, joita on tehty pieniä eriä. Monet suunnittelijoista ovat hänen vanhoja tuttujaan Lontoosta. Kauppaan on tulossa pienimuotoista kahvilatoimintaa.

Julkaistu: 22.9.2019