Mondo

Turun ihanat ravintolat – parhaat illalliset, vegeherkut ja muut makulöydöt.

Turun ihanat ravintolat – parhaat illalliset, vegeherkut ja muut makulöydöt.

Turkuun avautuu tuon tuosta houkuttelevia uusia ravintoloita. Etsimme kaupungin kiinnostavimmat ruokapaikat, mukana tietysti myös vegeherkut.
Teksti Valtteri Väkevä
Kuvat Andrew Taylor
Mainos

Turun kiinnostavimmat uudet kasvisruuan ravintolat

Kembuz Cafén annokset täytyy nähdä. Ne ovat kuin taideteoksia.

Yli kymmenen raaka-aineen salaatti näyttää siltä kuin sen olisi tehnyt roiskemaalauksistaan tunnettu Jackson Pollock.

Lautasella on sikin sokin kaikenlaista puolukoista pieniin syötäviin kukkiin. Eksoottisen marjan näköiset punaiset pallerot paljastuvat muotoon pursotetuksi punajuuritahnaksi. Kaunista ja kekseliästä.

Paikan nimi saattaa kuulostaa turkkilaiselta ravintolalta, mutta se on johdettu perustajien eli Erkki Kempin ja Areta Buzisin suku­nimistä.

Annokset ovat gluteenittomia, sokerittomia ja maidottomia. Tarjolla on pääasiassa kasvisruokaa, mutta valikoimasta löytyy myös yksi kana- ja yksi savulohisalaatti. Listalla vilahtelevat trendikkäät superfoodit, kuten chia­siemenet ja spirulina, ja juomaksi voi tilata vaikkapa kookosvettä tai kombucha-teetä.

Mikään nuhjuinen hippikahvila Kembuz ei kuitenkaan ole. Tunnelmallisessa liiketilassa on tumma puulattia ja hillityt kalusteet.

Lehtipinon päällimmäisenä lojuu tyylilehti Monocle, ja kauniit keramiikkalautaset on teetetty Kustavin savipajassa.

Turun Kembuz Cafessa kasvisruuan annokset ovat sekä maukkaita että kauniita.

Toinen uusi kasviskeidas löytyy aivan Kembuz Cafén vierestä. Kuori on Kauppahallissa usean vuoden ajan Roots Kitcheniä pyörittäneiden Marjaana Pohjolan ja Katariina Vesterisen kunnianhimoinen vegepaikka.

Lounasaikaan tarjolla on rento falafel­buffet, mutta illalla pöytiin asetellaan kynttilät ja tilata voi á la carte -annoksia tai peräti kuuden ruokalajin maistelumenyyn viineineen.

Annosten tyyli on fine diningin ja katuruuan välimaastosta, ja monet ruuista on tarkoitettu jaettavaksi pöytäseurueen kesken.

Listalla näkyvät etenkin aasialaisen keittiön vaikutteet. On höyrytettyjä bao-sämpylöitä ja salaatinlehdeltä syötävä moderni versio laosilaisesta laab-salaatista.

Marjaana Pohjola on toinen Kuori-ravintolan pitäjistä Turussa.

Kolmas hyvä vegevinkki Turussa on paikallisilmiöksi noussut pieni VG Wok -ketju, joka keskittyy aasialaiseen kasvis- ja vegaaniruokaan.

Se aloitti pienestä grillikioskista ja kasvoi viime vuoden aikana kolmella toimipisteellä. Hinnat eivät päätä huimaa: vatsansa saa täyteen noin kahdeksalla eurolla.

Turun parhaat baaripurtavat: tapaksista kokeelliseen katuruokaan

Viime vuonna avautunut Aune nousi saman tien kaupunkilaisten kestosuosikiksi.

50 asiakaspaikan gastropubissa on kodikas olohuonefiilis. Tila on sisustettu kierrätystavaralla: sohvapöydät on tehty vanhoista kaapelikeloista ja jakkarat metallitynnyreistä.

Paikan hittejä ovat simppelit tapakset, kuten juustot, leikkeleet ja bruschettat. Myös hampurilaisia ja muuta tuhdimpaa sapuskaa saa.

Etenkin mustaleimalla, cheddarilla ja Castello-juustolla höystetty kolmen juuston burgeri sekä punajuuriburger grillatulla halloumi­juustolla ovat löytäneet ystävänsä.

Kelloa ei Aunessa tarvitse katsoa. Keittiö on arkisin auki puoli kahteentoista yöllä ja perjantaisin ja lauantaisin puoli kahteen asti.

Turkulainen gastropubi Aune tarjoaa hyviä tapaksia ja rentoa tunnelmaa.

Tapaksia tarjoaa myös keväällä 2017 avattu espanjalainen ravintola Tres. Askeettisen tyylikäs paikka muistuttaa enemmän fine dining -ravintolaa kuin espanjalaista bodegaa.

Listalla on muun muassa pimientos de padrón -paprikoita, friteerattuja mustekala­renkaita ja tortilla española -perunamunakasta.

Hauska makuyllätys on manchegojuuston lisukkeena tarjottu hedelmäkompotti, joka on muhinut sinapinsiemenien kanssa ja saanut pienen tulisen vivahteen.

Turun kekseliäintä baaripurtavaa löytyy Torin laidalla sijaitsevasta Storagesta. Se on pop up -ravintolaprojekti, jonka on määrä sulkea ovensa toukokuussa 2019.

Väliaikaisuus näkyy. Liiketila on sisustettu pelkillä kierrätyshuonekaluilla, ja seinät on maalattu täyteen graffiteja. Listalla on nokkelia versioita katuruuista. Pöytään tuodaan esimerkiksi ”snagaripaperiin” kääritty minilihapiirakka, jonka sisällä on muun muassa ylikypsää karitsaa ja pikkelöityä kurkkua.

Paras annos on mustekalan musteella värjätty ruistortilla, jonka päällä on esimerkiksi sokerisuolattua siikaa. Muoto on Meksikosta mutta maut raikkaan skandinaavisia.

Jaakko Heinonen ja Kimmo Linnavuori pyörittävät Turussa tasokkaita ravintoloita. Blanko ja Tintå ovat jo paikallisia pikkuklassikkoja, Nerå maukas tulokas.

Rennon baariaterioinnin edelläkävijöitä Turussa ovat jokirannan ravintolat Blanko ja Tintå.

Viime kesänä avautui samojen omistajien uusi paikka Nerå. Se sijaitsee vanhan tiilitalon alakerrassa, ja tunnelma on kuin kööpenhaminalaisbistrossa. Tyyliltään Nerå on ravintolan, baarin ja kahvilan hybridi.

Myyntitiskin vitriinistä löytyy oman leipurin tekemiä leivonnaisia. Ruokalista ulottuu salaateista pitsoihin, joiden täytevaihtoehdot ovat samat kuin huippusuositussa Tintåssa. Erikoisimpia ovat vuohenjuusto—mansikka—pistaasi ja päärynä—sinihomejuusto.

Ravintoloitsija Suvi Nurmi valmistaa Kakolanruusussa alkumaljaa, peltimukiin tehtävää "Kakolan klassikkoa".

Turun mainiot illallispaikat rantapaviljongista vanhaan vankilaan

Fine dining -sarjassa Turun ehdoton ykkönen on Kaskis. Se on Suomen ensimmäinen Helsingin ulkopuolella sijaitseva ravintola, joka on noteerattu Michelin-oppaassa. Pöytä­varauksen saaminen Kaskikseen suosituimmille päiville ja kellon­ajoille onkin lähes mahdotonta.

Ei hätää, paikan omistajilla on kaupungissa toinenkin ravintola, Kakolanruusu. Se avautui viime kesänä Kakolanmäelle, vanhan vankilan tiloihin.

Emoravintolasta paikka poikkeaa muun muassa siinä, että täällä tarjotaan jaettavia annoksia eli ”Kakolan pitoja”, joihin sisältyy 3–5 ruokalajia. Tyyli on myös Kaskista rons­kimpi. Yhteistä on samojen tuottajien ja lähiraaka-aineiden käyttäminen.

Pöytään tuodaan muun muassa kylmäsavuporoa ja kimchihenkisiä mummonkurkkuja. Pohjoismaisissa tunnelmissa siis liikutaan. Vankilateema näkyy yksityiskohdissa, kuten peltimukeissa, joista alkucocktailit tarjotaan.

Kakolanruusun valtti on sijainti hiljaisella mäellä, etäällä keskustan hälystä. Eristäytyneisyys tekee illallishetkestä erityisen.

Toisenlainen tunnelma löytyy mäen juurelta, jokirannasta. Siellä toimii keväällä 2017 avattu Nooa.

Lasiseinäinen tyylikäs paviljonki on vierasvenesataman yhteydessä, ja kesällä ravintolan katolla on satapaikkainen terassi. Sisätilassa on design­kalusteet ja iso avokeittiö.

Nooan ruoka on tyyliltään modernia pohjoismaista. Annokset ovat hiottuja ja kauniita.

Näin nättiä tartarpihviä näkee harvoin. Naudanlihan kera on muun muassa ohuita punajuurisiivuja sekä rakuunakreemiä. Keskellä nököttää kananmunankeltuainen, jota on kypsennetty pitkään matalassa lämpö­tilassa. Näin se pysyy koossa syödessä.

Jos haluaa yhdistää jokinäkymät, kovatasoisen ruuan ja tyylikkään tunnelman, Nooalle ei löydy Turusta helpolla haastajaa.

Ravintola Rosterin seinillä on teoksia naapurissa sijaitsevasta taidegalleriasta.

Turun tuomiokirkon takaa löytyy ravintola Roster, samannimisen helsinkiläisravintolan sisarpaikka.

Tuntuu kuin taidegalleriassa söisi. Alakerran seinillä roikkuu maalauksia, jotka ovat lainassa vieressä toimivasta Makasiini Contemporary -galleriasta.

Seinien värisävytkin ovat kuin maalarin paletista. On syvää tummansinistä ja siellä täällä vivahde kultaa.

Rosterin menyy vaihtuu neljä kertaa vuodessa ja jaettavien annosten Roster Share -lista joka toinen viikko. Ruokiin on napattu vaikutteita niin Aasiasta kuin Lähi-Idästä.

Rosterissa on myös cocktailbaari, jonne voi mennä pelkille juomille.

Artikkeli on julkaistu alun perin Mondo-lehden numerossa 3/2018.

Julkaistu: 30.4.2018