Tuulilasi

Tuleeko litiumista uusi öljy? – Tesla tarvitse huimasti lisää litiumia akuilleen


Yhdysvaltalaiset uutislähteet kertovat, että Tesla Model 3:n suuren suosion takia sähköautonvalmistaja tarvitsee kipeästi uusia litiumin tuottajia.
Teksti Max Lange
Kuvat Tesla Motors

Tesla Motors on juuri saanut valmiiksi valtavan Gigafactorynsa Nevadan aavikolle Yhdysvaltoihin. Kyseessä on maailman suurin akkuja valmistava laitos, joka tuottaa jatkossa Teslan sähköautojen akut. Jättitehdas tulee vaatimaan myös valtavan määrän litiumia, jos se aikoo tuottaa Teslan lupausten mukaisesti akuston jopa 500 000 autolle vuodessa.

Asiantuntijat toteavat, että sähköautojen sekä pistokehybridien räjähdysmäisen kasvun myötä litiumin tarve kaksinkertaistuu nykyisestä vuoteen 2020 mennessä, kerrotaan Autoblogissa. Teslan lisäksi myös lukuisat muut autonvalmistajat tulevat tarvitsemaan akkuihinsa litiumia, mikä takaa korkean kysynnän jatkossa.

Onkin mielenkiintoista seurata, nouseeko litiumin merkitys tulevaisuuden teollisuudessa aivan uudelle tasolle. Maailman eniten litiumia tuottavat maat vuonna 2015 olivat Australia ja Chile, kertoo Industrial Minerals. CNBC:n mukaan litium ei tule loppumaan lähitulevaisuudessa, mutta sen hinta voi nousta tuntuvasti.

CNBC:n lähteiden mukaan peräti 17 prosenttia maailman litiumin tuotannosta voi mennä Teslan Gigafactoryn käyttöön, kun se toimii täydellä kapasiteetillaan. Teslasta on tulossa erittäin iso peluri tulevaisuudessa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 15.4.2016