Apu

Unto Hämäläinen: Trumpin valhepuhe Suomen hävittäjähankinnoista olisi voinut tulla kalliiksi, mutta siitä selvittiin säikähdyksellä

Unto Hämäläinen: Trumpin valhepuhe Suomen hävittäjähankinnoista olisi voinut tulla kalliiksi, mutta siitä selvittiin säikähdyksellä
Oliko möläytys äkkinäinen päähänpisto vai julkea painostusyritys? Oli kumpi tahansa, Trump osoitti, ettei hän joko tiennyt tai välittänyt kansainvälisen toiminnan pelisäännöistä yhtään mitään, kirjoittaa politiikan toimittaja Unto Hämäläinen kolumnissaan.
Julkaistu: 19.1.2021
Sauli Niinistön yhteistyö Donald Trumpin kanssa alkoi huonosti. Niinistö kävi elokuussa 2017 Valkoisessa talossa ja kertoi Trumpille, että Suomi aikoi järjestää uusien torjuntahävittäjien hankinnasta tarjouskilpailun, johon osallistuisi amerikkalaisia ja eurooppalaisia lentokonevalmistajia.
Tapaamisen jälkeen presidentit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden. Siinä Trump yllätti kaikki tokaisemalla, että Suomi hankkisi amerikkalaiset Hornet-hävittäjät.
Niinistö malttoi mielensä ja ilmoitti vasta tilaisuuden jälkeen, että Trumpin kertoma uutinen oli täysi ankka. Niinistön maltin ansiosta kumpikin presidentti säilytti kasvonsa.
Oliko valhepuhe Trumpille ominainen äkkinäinen päähänpisto vai julkea painostusyritys? Oli kumpi tahansa, Trump osoitti, ettei hän joko tiennyt tai välittänyt kansainvälisen toiminnan pelisäännöistä yhtään mitään.
Trumpin möläytys olisi voinut tulla kalliiksi Suomelle, sillä eurooppalaiset yhtiöt suhtautuivat aluksi epäluuloisesti kilpailuun. Suomi oli 1990-luvun alussa järjestänyt hävittäjistä kilpailun, jonka oli voittanut Hornet. Ranskalaiset ja ruotsalaiset kilpailijat olivat pahoittaneet siitä mielensä ja epäilivät, että amerikkalaisilla olisi taas etulyöntiasema.
"Helsingin huipputapaamista seuranneet ulkomaiset toimittajat noteerasivat Trumpin eleet hämmästyneenä. Kohteliaisuus ei juuri kuulunut hänen tapoihinsa."
Selvittiin säikähdyksellä, tuumasi puolustushallinnon virkamies, kun kysyin häneltä muutaman kuukauden päästä, mitä vaikutuksia Trumpin lausunnolla oli ollut. Suomi lähetti myöhemmin Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdys­valtain hallinnoille tarjouspyynnöt, ja hallinnot toimittivat pyynnöt eteenpäin viidelle yritykselle. Kaikki lähtivät kilpaan mukaan.
Sauli Niinistön toinen kohtaaminen Donald Trumpin kanssa sujui paljon paremmin. Trump halusi tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin, ja tapaamispaikaksi valittiin Helsinki.
Kun Niinistö otti Trumpin vastaan ja huolehti isännyydestä, tämä osoitti Niinistöä ja Suomea kohtaan jopa ystävällisyyttä ja arvostusta. Helsingin huipputapaamista seuranneet ulkomaiset toimittajat noteerasivat Trumpin eleet hämmästyneenä. Kohteliaisuus ei juuri kuulunut hänen tapoihinsa.
"Biden on niin kokenut ja harkitseva, ettei yllätyksiä tarvitse pelätä. Hävittäjäpäätöstä valmistelevat poliitikot, virkamiehet ja sotilaat voivat huokaista helpotuksesta."
Hävittäjähankintoihin Trump ei ole toista kertaa puuttunut. Suomi on saanut hieroa kauppoja rauhassa. Lopullinen tarjouspyyntö on tarkoitus lähettää lähiviikkoina kahdelle amerikkalaiselle sekä yleiseurooppalaiselle, ranskalaiselle ja ruotsalaiselle yhtiölle. Hallitus ja presidentti tekevät ostopäätöksen vielä tämän vuoden aikana.
Presidentti Sauli Niinistö on avainasemassa, sillä hän on sekä ulkopolitiikan johtaja että puolustusvoimien ylipäällikkö. Päätös on merkittävin ja kauaskantoisin yksittäinen ratkaisu hänen kaudellaan.
Yhdysvaltain presidentti vaihtuu Suomelle sopivaan aikaan. Uusi presidentti Joe Biden on niin kokenut ja harkitseva, ettei yllätyksiä tarvitse pelätä. Hävittäjäpäätöstä valmistelevat poliitikot, virkamiehet ja sotilaat voivat huokaista helpotuksesta.
Syvin huokaus kuuluu Mäntyniemestä.
2 kommenttia