Apu

Trumpin perintö – ”Kun USA:n pitää valita valkoisen vallan ja demokratian välillä, ei ole lainkaan selvää, kumpi voittaa”

Trumpin perintö – ”Kun USA:n pitää valita valkoisen vallan ja demokratian välillä, ei ole lainkaan selvää, kumpi voittaa”
Suomalaisasiantuntija uskoo, että Trumpin kauden jäljiltä Yhdysvalloissa jatkuu vastakkainasettelu, puolueiden väliset ja sisäiset kiistat ja taistelu valkoisen vallan ja demokratian välillä.
Julkaistu: 15.1.2021
Loppiaisena Donald Trumpin yllyttämä joukko valtasi kongressin. Seuraavana päivänä sosiaalisessa mediassa levisi kuvapari, jossa oli päällekkäin kuva kongressirakennuksesta Trumpin virkaanastujaispäivänä ja kuva, joka oli otettu mellakan aikaan.
Ensimmäisessä rakennus on verhoiltu Yhdysvaltain lippuihin ja punavalkoisiin koristeisiin. Kunniavieraat ovat kokoontuneet juhlistamaan rauhanomaista vallansiirtoa. Jälkimmäisessä väkijoukko on vallannut amerikkalaisen demokratian pyhätön estääkseen rauhanomaisen vallansiirron, Trump-liput liehuvat kaiteilla ja jostain nousee epämääräistä savua.
Moni Yhdysvalloissa kokee, että käynnissä on kirjaimellisesti taistelu hyvän ja pahan välillä. Railo on niin syvä, että neljä viidestä amerikkalaisesta sanoo olevansa toisen puolueen kannattajien kanssa eri mieltä paitsi politiikan prioriteeteista myös ydinarvoista.
Yhdysvalloissa asuva tutkija, analyysiyritys Americas Outlookin perustaja Lauri Tähtinen uskoo, että kongressin valtaus oli tapahtuma, jonka jälkeen paluuta entiseen ei enää ole.
– Miksi joku uskoo, että sovittelemalla tästä vielä päästään jonnekin? Republikaanit ylittivät Rubiconin, ja se ei lupaa hyvää Yhdysvaltain tulevaisuudelle.
Rubiconin ylittäminen on kielikuva, jolla tarkoitetaan peruuttamattoman askeleen ottamista.
Kaksi kuvaa Capitol-­kukkulalta. Ylläolevassa kuvassa ollaan Donald Trumpin virkaan­astujaisissa vuonna 2017, allaolevassa kuvassa näkyy mellakka kongressitalolla loppiaisena 2021.

Tutkija näkee neljä keskeistä murrosta

Moni asia on muuttunut maassa Trumpin kaudella.
Lauri Tähtinen nostaa esille neljä merkittävää murrosta.
– Yksi: Puolueetonta virkamiestä ei ole. Jo kautensa alussa Trump vaati liittovaltion poliisin johtajaa James Comeya olemaan hänelle henkilökohtaisesti lojaali. Hiukan myöhemmin Comey sai lähteä.
– Kaksi: Viraltapanomenettely voi ulottua yli puoluerajojen. Republikaani Mitt Romney oli historian ensimmäinen senaattori, joka äänesti oman puolueen presidentin viraltapanon puolesta.
"Kun syvässä etelässä valkoisilla ei aikanaan ollut enemmistöä, mustien äänioikeutta rajoitettiin, joten olemme nähneet aikaisemmin, miten Yhdysvalloissa käsitellään tämä tilanne."
Lauri Tähtinen
– Kolme: Viihde syrjäytti politiikan amerikkalaisten mielissä. Trump valtasi maailman merkittävimmän areenan ja kampanjoi läpi presidenttikautensa.
– Neljä: Trump kyseenalaisti Yhdysvaltain globaalin liittolaisjärjestelmän. Samalla hän ihaili autoritaarisia johtajia ympäri maailman.
Trumpin kannattajien mieleen jäävät myös konservatiiviset tuomarinimitykset, hurmokselliset massatapahtumat, puheet etelärajan muurista sekä evankelikaalisten kristittyjen vaikutusvallan kasvu.
Arvostelijoiden mielestä Trumpin perintöön kuuluvat pakolaisten karu kohtelu, asiantuntemuksen alasajo, rotusuhteiden kärjistyminen ja lähes 400 000 amerikkalaista tappaneen pandemian laiminlyönti.
Mies kuljetti Etelävaltioiden vanhaa sotalippua ohi orjuutta vastustaneen senaattori Charles Sumnerin muotokuvan kongressi­rakennuksessa. Yhdysvalloissa Konfederaation lippua pidetään rasistisena tunnuksena.

Republikaanien kaksi leiriä

Sisäpolitiikassa Trump otti kautensa aikana aluksi vastahakoisen republikaanipuolueen täysin hallintaansa. Presidentinvaalien 2020 alla puolue ei julkistanut perinteistä puolueohjelmaa vaan kirjasi, että sen linja on, mitä Trump milloinkin haluaa.
Trump armahti ystäviään ja poliittisia liittolaisiaan, kuten hänen puolestaan viranomaisille valehdelleet entisen neuvonantajansa Michael Flynnin, entisen neuvonantajansa Roger Stonen ja entisen kampanjapäällikkönsä Paul Manafortin, joka tuomittiin myös mittavista talousrikoksista.
Trump haukkui mediaa ennennäkemättömällä tavalla ja hyötyi taloudellisesti virastaan esimerkiksi laskuttamalla salaista palvelua golfreissujensa aikaisista turvatoimista ja majoituksista.
Trumpin hotelli Washingtonin keskustassa alkoi menestyä, kun liikemiehet ja ulkovaltojen delegaatiot käyttivät siellä rahaa päästäkseen presidentin suosioon.
Lopulta Trump kieltäytyi tunnustamasta vaalitappiotaan Joe Bidenille ja ilmoitti, ettei osallistu seuraajansa virkaan­astujaisiin.
"Paljon on kodittomia republikaaneja tämän jälkeen. Moni toivoi, että kun tämä Trump-juttu on ohi, he voisivat mennä takaisin kotiin. En tiedä onko sitä kotia enää olemassa – se taisi palaa tuossa keskiviikkona."
Lauri Tähtinen
Trump muutti myös tapaa, jolla presidentti kommunikoi. Edeltäjistään poiketen hän lähes korvasi lehdistötilaisuuksia twiiteillä, levitti uusnatsien ja QAnon-seuraajien viestejä, lateli törkeitä solvauksia ja valehteli – yleisömääristä, vaalituloksista ja edeltäjästään Barack Obamasta.
Kongressin valtauksen jälkeen Twitter sulki itseään 140 merkin Hemingwayksi kutsuneen Trumpin tilin.
Vaakalaudalla on Donald Trumpin kohtalon lisäksi myös valkoisten johtoasema, josta Trump on voimaansa ammentanut. Väestöennusteiden mukaan valkoisten osuus laskee reilun 20 vuoden kuluttua alle 50 prosentin.
– Kun Yhdysvaltain pitää valita valkoisen vallan ja demokratian välillä, niin ei ole lainkaan selvää, kumpi voittaa. Kun syvässä etelässä valkoisilla ei aikanaan ollut enemmistöä, mustien äänioikeutta rajoitettiin, joten olemme nähneet aikaisemmin, miten Yhdysvalloissa käsitellään tämä tilanne, Tähtinen sanoo.

Valkoisten puolue

Republikaanit on vuosikymmeniä ollut voimakkaasti valkoisten puolue, mutta vasta Trump on nostanut avoimen rasismin häpeilemättä osaksi agendaansa.
– Jokin liikahti isommin, kun kongressin sisällä Sumnerin maalauksen edessä liehui tämä Etelävaltioiden sotalippu. Trump on ollut sen lipun suurin puolustaja nyt monta vuotta, Tähtinen sanoo viitaten orjuutta vastustaneeseen senaattori Charles Sumneriin ja laajalle levinneeseen uutiskuvaan.
"On outoa, kun kielletään, että amerikkalaista fasismia voisi olla edes olemassa."
Lauri Tähtinen
– Paljon on kodittomia republikaaneja tämän jälkeen. Moni toivoi, että kun tämä Trump-juttu on ohi, he voisivat mennä takaisin kotiin. En tiedä onko sitä kotia enää olemassa – se taisi palaa tuossa keskiviikkona, kongressin valtauksen jälkeen haastateltu Tähtinen sanoo viitaten Capitol-kukkulan tapahtumiin.
Tähtinen kuvaa, että yhdysvaltalaiset puolueet ovat “isoja telttoja”, joiden sisään on aina mahtunut monenlaista. Silti hänestä tuntuu mahdottomalta ajatukselta, että trumpismi ja perustuslaillisuus voitaisiin yhdistää – tai että senaatissa radikaali Josh Hawley ja maltillinen Mitt Romney jakaisivat jatkossakin saman R-kirjaimen puoluetunnuksena.
– Kyllä jomman kumman laidan pitää saada ilmaherruus, ja ei ole poissuljettua, että se päätyy näille Hawleyn tyyppisille kavereille. Sitten ne, jotka eivät pysty elämään sen kanssa, yksinkertaisesti vain lähtevät puolueesta.
Missourilainen Hawley tuli vuodenvaihteessa tunnetuksi siitä, että tämä oli ensimmäinen senaatin jäsen, joka vaati presidentinvaalien tuloksen kumoamista. Hän vaati sitä vielä Capitol-kukkulan hyökkäyksen jälkeenkin.
Mies piteli Georgiassa järjestetyssä mielenosoituksessa kylttiä, jossa hän vaati Donald Trumpin asettamista virkarikossyytteeseen Capitol-kukkulan tapahtumien jälkeen.

Rotusorron historia painaa taustalla

Samaan aikaan Yhdysvallat pyrkii voimallisesti käsittelemään rotusorron tahrimaa historiaansa. Kymmeniä orjuuden puolustajien kunniaksi pystytettyjä patsaita poistettiin viime vuonna julkisilta paikoilta. Teitä, kouluja ja armeijan tukikohtia on nimetty uusiksi.
Viime kesänä poliisiväkivaltaa ja rakenteellista rasismia vastustaneet mielenosoitukset valtasivat kadut kuukausien ajaksi. Päivä ennen kongressin valtausta Georgia valitsi ensimmäisen afroamerikkalaisen senaattorinsa, ja varapresidentiksi nousee ensi kertaa tummaihoinen nainen, Kamala Harris.
Samaan aikaan Trump pyrki kumoamaan vaalituloksen juuri Philadelphian, Atlantan ja Detroitin kaltaisissa afroamerikkalaisten asuttamissa suurkaupungeissa.
Virkavalta myös kohteli valkoisia kongressinvaltaajia verrattain kohteliaasti. Kun Black Lives Matter -aktivistit kokoontuivat kesällä Washingtonin keskustaan, heitä pahoinpideltiin, kaasutettiin ja pidätettiin.
"Nyt on vaikea nähdä luottamusta republikaanien ja demokraattien välillä, republikaanien sisällä, saati kansan keskuudessa, kun kymmenet miljoonat ihmiset hyväksyivät hyökkäyksen kongressiin."
Lauri Tähtinen
Trumpista onkin muodostunut äärioikeiston ihailun kohde. Fanaattisten kannattajien niin sanottu stokastinen tai kauko-ohjattu väkivalta, jossa johtaja määrittelee vihollisen ja lietsoo seuraajiaan toimimaan osallistumatta itse varsinaiseen veritekoon, on uhka myös presidenttikauden jälkeen.
– On outoa, kun kielletään, että amerikkalaista fasismia voisi olla edes olemassa, tai sanotaan, että ollakseen fasisti pitää käyttää univormua ja myös onnistua niissä fasistisissa tarkoitusperissään, Tähtinen sanoo.
Trumpista on Tähtisen mukaan silti turha odottaa uutta Hitleriä, vaikka tämä kansankiihottaja onkin.
Mitä Trumpista sitten voisi jatkossa tulla? Tähtinen nostaa esiin päivän 11.9.2001, jolloin edellisen kerran vallan keskittymään, Pentagoniin, hyökättiin.
– Ehkä malli Trumpin vaikutusvallalle löytyykin toisesta Yhdysvaltain arkkivihollisesta, ja hänestä tulee Osama bin Ladenin kaltainen kaveri, jolla on iso alusta ja joka pystyy saamaan aikaan ympäri maailman. Vaikka Trump suljettaisiin Facebookista ja Twitteristä, niin kyllä hän aina jonkun kanavan löytää ja hänestä haetaan innoitusta.
Trumpin kauden jälkipyykki repii republikaaneja mutta voi tuoda päänvaivaa myös presidentti Bidenille.
– Hän halusi olla kansaa yhdistävä henkilö, joka istuu neljä vuotta ja palauttaa maansa kurssille, josta voisi syntyä joku uusi järkevä tasapaino. Nyt on vaikea nähdä luottamusta republikaanien ja demokraattien välillä, republikaanien sisällä, saati kansan keskuudessa, kun kymmenet miljoonat ihmiset hyväksyivät hyökkäyksen kongressiin, Tähtinen arvioi.
– Bideniä ei käy kateeksi!

Tästä on kyse

  • Donald Trumpin kaudesta muistetaan esimerkiksi virkamiesten ja presidentin väliset suhteet, Twitter-viestintä, virka- rikossyytteet sekä Yhdysvaltain muuttunut rooli maailmassa.
  • Yhdysvaltain kansan lisäksi myös republikaanipuolue on jakautunut maltillisiin ja radikaaleihin.
  • Tutkijan mukaan niin sanottu kauko-ohjattu väkivalta on todellinen uhka myös Trumpin presidenttikauden jälkeen.
  • Uudella presidentillä Joe Bidenilla on edessään paljon työtä kansan yhdistämisessä.
3 kommenttia