Apu Terveys

Totta vai tarua? Jalkasieni on vaikea hoitaa – vaivaa jopa joka toista keski-ikäistä ja ikääntyvää miestä

Totta vai tarua? Jalkasieni on vaikea hoitaa – vaivaa jopa joka toista keski-ikäistä ja ikääntyvää miestä
Sanotaan, että jalkasientä on vaikea saada kuriin, vaikka kuinka hoitaisi. Pitääkö tämä paikkansa?
Julkaistu: 24.7.2022

Noin joka toisella keski-ikäisellä ja ikääntyvällä miehellä on jalkasieni. Naisilla ja nuoremmilla se on harvinaisempi. Kynsisientä on noin 8 prosentilla väestöstä.

tarua | Jalkasienen hoitaminen ei ole vaikeaa, kunhan hoito alkaa heti oireiden ilmaantuessa. Tyypillisesti jalkasientä tulee ensimmäiseksi reunimmaisten varpaiden väleihin. Yleensä iho punoittaa, hilseilee ja kutiaa. Se voi myös rikkoutua.

Oireet johtuvat rihmasienen aiheut­tamasta infektio­sta. Rihma­sientä on meillä kaikilla sarveis­aineissa eli iholla, kynsissä, karvoissa ja hiuksissa. Jalkasienen aktivoitu­miseen vaikuttavat erityisesti jalka­hygienian heikentyminen sekä ­samojen sukkien ja kenkien käyttö aamusta iltaan. Alttiutta lisäävät myös ylipaino, diabetes ja vastustuskykyä heikentävät perussairaudet.

Joskus jalkasienen hoidoksi riittää jalkahygienian tehostaminen eli jalkojen pesu päivittäin. Jalat kuivataan varpaanvälejä myöten. Varpaiden väliin voi levittää talkkia, joka pitää ihon kuivana. Lisäksi on syytä tarkistaa, ovatko kengät oikeankokoiset. Liian tiukat jalkineet puristavat ja hautovat varpaita. Kengät kannattaa myös vaihtaa päivän mittaan. Näin ne kuivuvat kunnolla välillä. Varpaiden hautumista lisäävät puuvilla- ja nailonsukat. Hengittävät tekokuitu- ja villasekoitesukat ovat parempi valinta. Hyvään hygieniaan kuuluu sukkien vaihtaminen joka päivä.

Usein tarvitaan myös apteekista reseptittä saatavia jalkasienituotteita. Ne hoitavat varvasväli­oireita tehokkaasti. Apteekin henkilökunta neuvoo valmisteiden valinnassa.

totta | Jos jalkasieni pääsee leviämään varpaanväleistä jalkapohjaan, kantapäähän, jalkojen ulkoreunoille tai päkiän alueelle, sen hoito vaikeutuu. Jalkapohjiin ja kantapäihin voi tulla kovettumia ja halkeamia, tai iho voi hilseillä mokkasiinimaisesti.

Hoitamaton jalkasieni voi kiivetä myös kynsiin. Kynsisieni oirehtii tyypillisesti kellertävän rusehtavana värimuutoksena. Kynsi alkaa paksuuntua, ja rakenne haurastuu höttöiseksi. Se voi olla kipeä. Tällöin on syytä kääntyä viiveettä lääkärin tai terveydenhoitoalan koulutuksen saaneen jalkojenhoitajan puoleen. Tarvittaessa jalkojenhoitaja ohjaa potilaan lääkärille tai päinvastoin.

Kynsisieni vaatii lähes aina suun kautta otettavaa sienilääkitystä kuukausien ajan. Myös jalkasientä hoidetaan tarvittaessa reseptilääkkeillä, mutta kuuri on lyhyempi. Jalkojenhoitaja poistaa varpaanväleistä hautuneen ihon ja jalkapohjista silsan sekä opastaa jalkojen omahoidossa.

Jalkasienellä on taipumus uusia. Huono jalkahygienia lisää uusimisriskiä, ja siksi tapojen tulisi muuttua pysyvästi, ei vain hoidon ajaksi. Kosteissa tiloissa, kuten uimahalleissa, kannattaa käyttää suihkutossuja, jotka suojaavat sienitartunnalta. Jalka­sieni voi tarttua myös toisen ihmisen kengistä. Siksi kirpputori­ostoksilla on syytä tarkistaa, että kenkien sisäpuoli on siisti. Mikäli mahdollista, kengät on hyvä pestä ennen käyttöön ottamista.

Asiantuntija: jalkojenhoidon AMT, sairaanhoitaja Saara Mattila, Terveystalo.

1 kommentti