Tuulilasi

Toteutuessaan Gigafactory voisi tuoda tuhansia työpaikkoja SuomeenToteutuessaan Gigafactory voisi tuoda tuhansia työpaikkoja Suomeen

Vaasan kaupungin ilmoitus hakea Teslan Gigafactorya Suomeen otettiin ilolla vastaan. Toteutuessaan tehdä työllistäisi useita tuhansia ihmisiä, jos sitä verrataan Yhdysvaltojen Gigafactoryyn.
Teksti Max Lange
Kuvat Tesla Motors, Energy Vaasa

Teslan ensimmäinen valtava akkutehdas Gigafactory on vasta työn alla, mutta se työllistää tässä vaiheessa jo yli 850 työntekijää, kertoo Electrek. Tesla aikoo palkata Nevadassa sijaitsevalle tehtaalle alkuvuonna yli 1 000 työntekijää lisää.

Nämä ovat siis vain Teslan omia työntekijöitä, sillä samassa rakennuksessa on myös akkuvalmistaja Panasonicin henkilökuntaa, joita on myös satoja, kirjoittaa Electrek. Lisäksi valtava tehdasalue työllistää tällä hetkellä noin 1 700 rakennusmiestä. Kun tehdasprojekti käynnistettiin vuonna 2014, olivat arviot tehtaan lopullisesta työllistymismäärästä noin 6 500 työntekijää.

Ensimmäisen Gigafactoryn aikanaan valmistuessa olisi se tuolloin maailman toiseksi suurin rakennus. Teslan Elon Musk on ilmoittanut, että yritys tutkii parhaillaan toisen Gigafactoryn mahdollisuutta Euroopassa. Jos toinen tehdas olisi kooltaan lähellekään samaa mittakaavaa kuin ensimmäinen, toisi se valtavasti työpaikkoja alueelleen.

Nevadan osavaltiossa sijaitseva Gigafactoryn on saanut myös valtavia verokevennyksiä ja avustuksia, jotta tehdas rakennettiin nimenomaan Nevadan osavaltioon. Vastaavasti Tesla odottanee samanlaisia apuja myös Euroopassa alueelta tai maalta, johon tehdas potentiaalisesti rakennetaan.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 9.12.2016