Apu

Tokiossa tapahtuu: pidä silmällä näitä suomalaisurheilijoita

Tokiossa tapahtuu: pidä silmällä näitä suomalaisurheilijoita
Olympialaisissa nähdään kuusi uutta lajia ja kiinnostavia suomalaisnimiä.
Julkaistu: 22.7.2021

Tokiossa olympiaohjelmaan nousee uusia lajeja, joiden Kansainvälinen olympiakomitea toivoo houkuttelevan etenkin nuoria katsojia. Kisaestradeilla debytoivat rullalautailu, kiipeily ja surffaus. Isäntämaan toiveesta muka- na ovat myös karate sekä baseball ja softball.

Rullalautailussa kisataan kahdessa lajissa. Streetissä rataan voi kuulua esimerkiksi ramppeja ja kaiteita, kun parkissa suorituspaikka on kulhomainen ja kumpuileva. Parkissa kilpailee yksi Suomen mitalitoivoista, Yhdysvalloissa asuva lajin maailmantähti Lizzie Armanto.

Tokion olympialaisissa nähdään useita uusia olympialajeja. Kuvassa rullalautailun maailmantähti Lizzie Armanto.

Kiipeilyssä mitalit ratkotaan kolmiottelussa, joka koostuu nopeuskiipeilystä, boulderoinnista ja köysikiipeilystä. MM-tasolla nämä ovat erilliset lajit ja nopeuskiipeilyä harrastetaan melko harvoissa maissa, joten yllätyksiä voi olla edessä.

Surffauksessa eli lainelautailussa kilpaillaan naisten ja miesten shortboardissa eli vajaan kahden metrin laudoilla. Osallistujat kamppailevat aaltoja ja toisiaan vastaan 30 minuutin erissä, joista jatkoon pääsee tuomaripisteillä.

Baseballissa – toisin kuin esimerkiksi koripallossa – Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga ei katkaise pelikauttaan Tokion takia, eli kisoissa ei nähdä maailman kärkipelaajia. Aiemmin lajia onkin olympialaisissa hallinnut Kuuba.

Karate on kehittynyt Japanissa Okinawan saarella. Muualle maailmaan laji levisi toisen maailmansodan jälkeen amerikkalaissotilaiden mukana. Karatessa sekä naisissa että miehissä kilpaillaan painoluokissa ja katassa eli liikesarjakilpailussa.

Pidä heitä silmällä

Suomella on Tokiossa varsin pieni ja nuori joukkue. Kiinnostavia nimiä ovat esimerkiksi vapaauinnin tuore EM-kultamitalisti Ari-Pekka Liukkonen sekä rintauimari Matti Mattson.

Mielenkiintoista on myös nähdä, miten Elias Kuosmanen pärjää painin raskaassa sarjassa, jonne hän hankki pika-aikataululla olympiapaikan, kun Arvi Savolainen valittiin sarjaa alempaa kisoihin.

Golfissa silmällä kannattaa pitää Matilda Castrénia, joka on kohonnut naisten maailmanlistalla 152 sijaa. Ampujista vahvin kilpailurutiini on Pekingin olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummelalla. Rion pronssimitalistia, nyrkkeilijä Mira Potkostakaan ei kannata unohtaa.

Yleisurheilussa mukana on seitsemän tänä vuonna Suomen ennätyksen tehnyttä urheilijaa. Heistä silmällä kannattaa pitää esimerkiksi kolmiloikkaaja Senni Salmista, moukarinheittäjä Silja Kososta sekä 110 metrin aitajuoksija Elmo Lakkaa. Keihäänheittäjä Toni Kuuselan tämän vuoden rankingtuloskin lupaa hyvää kisoja ajatellen.

Kommentoi »