Apu

Tokion mitalitoivo Ari-Pekka Liukkonen: "Salailu aiheutti stressiä ja sairastelua"

Tokion mitalitoivo Ari-Pekka Liukkonen: "Salailu aiheutti stressiä ja sairastelua"
Uimari Ari-Pekka Liukkonen hakee mitalia Tokiosta. Hän on ensimmäisenä suomalaisena huippu-urheilijana kertonut homoseksuaalisuudestaan.
Julkaistu: 4.7.2021

Toukokuussa Ari-Pekka Liukkonen ui 50 metrin vapaauinnin EM-finaalissa viidettä kertaa peräkkäin. Hän tiesi, että kaikki sijat yhdestä kahdeksaan ovat mahdollisia. Hän voitti kultaa. Tokiossa, kolmansissa olympialaisissaan, hän on yksi Suomen mitalitoivoja eikä koe paineita.

– Mitaleista kamppailee parikymmentä uimaria, ja kuulun porukkaan. Täytyy tehdä kaikki niin hyvin kuin osaa ja ­toivoa, että onneakin olisi matkassa, hän sanoo.

Mitä etua on 208 cm:n pituudesta, jolla olet kaikkien aikojen pisin suomalainen olympiaurheilija?

Uintinopeus on vedon pituuden ja veto­tiheyden summa. Pisimmätkin sprintterit pääsevät 65 vetoon minuutissa, lyhyemmät eivät saa otetta yli 70:n frekvenssistä. Me pitkät saamme etua vedon pituudesta. Vuodesta 2000 asti 50 metrin vapaa­uinnin olympiamitalistien keskipituus on 196 cm. Olen porukan pisin, mutta kahden metrin hujakoilla on suurin osa.

Isäsi Pekka Liukkonen on entinen maajoukkuelentopalloilija. Miksi sinusta tuli uimari?

Pelasin lentopalloa, mutta kasvoin nopeasti ja olin kömpelö. Se ei tuntunut omalta lajilta. En usko, että selkä ja polvet olisivat kestäneet lentopallon iskutusta. Olen enemmän yksilöurheilija. Siinä näkee tekemisensä tuloksen. Ryhmässä ja joukkueessa toimin viesteissä ja harjoittelussa.

"Se oli raskas pätkä, jonka aikana usko rupesi loppumaan. Kuitenkin koko ajan tiesin, että minulla on vielä mahdollisuus uida kovempaa."

Sinulla on ollut ongelmia selän kanssa ja sydämen rytmihäiriö korjattiin leikkauksella 2015. Mistä olet saanut uskoa tulevaisuuteen, kun terveys on reistaillut?

Syksystä 2017 syksyyn 2019 ei tiedetty, mikä selässä oli vialla. En pystynyt tekemään startteja, altaassa pystyin treenaamaan. Selvisi, että selässä oli bakteeritulehdus.

Se oli raskas pätkä, jonka aikana usko rupesi loppumaan. Kuitenkin koko ajan tiesin, että minulla on vielä mahdollisuus uida kovempaa.

Kerroit homoseksuaalisuudestasi Ylen suorassa lähetyksessä 2014. Olit ensimmäinen suomalainen huippu-urheilija, joka teki niin, ja olet saanut kiitosta. Miten avoimuus vaikutti elämääsi?

Salaaminen oli aiheuttanut stressiä ja olin sairastellut. Sen jälkeen asiaa ei tarvinnut enää peitellä. On myös helpompaa solmia parisuhde jossain vaiheessa. Pikkusiskoni tiesi asiasta etukäteen, vanhemmat ja mummoni vasta vähän ennen lähetystä.

Mummon kommentti oli, ettei asia ­tullut yllätyksenä. Varmasti ulostuloni vei asiaa eteenpäin. Kokonaisuudessa tärkein asia on ollut 2017 säädetty sukupuoli­neutraali avioliittolaki. Se on muuttanut yleistä suhtautumista avoimemmaksi ja myönteisemmäksi.

Miksi urheilussa on ahtaampi ilmapiiri kuin esimerkiksi musiikissa tai taiteessa?

Musiikissa ja taiteessa urat ovat pidempiä. Silloin on valittava jossain kohtaa: joko on avoin tai salaa koko elämänsä. Urheilussa moni on kokenut, että seksuaalinen suuntautuminen voi vaikuttaa sponsoreihin, ja miettinyt, miten muut asian kokevat.

Automaattisesti oletetaan, että urheilijat ovat heteroita, vaikka heissä on seksuaalivähemmistöjen edustajia siinä missä muuallakin. Nuoret urheilijat ovat hyvinkin avarakatseisia, he ovat nähneet maailmaa kilpailuissa ja leireillä. Urheiluorganisaatioissa on vanhakantaisempaa väkeä. Tasa-arvokysymykset eivät ole kansainvälisissä lajiliitoissa nousseet esille kuten urheilijat toivoisivat.

"Automaattisesti oletetaan, että urheilijat ovat heteroita, vaikka heissä on seksuaalivähemmistöjen edustajia siinä missä muuallakin."

Miltä tuntuu, kun tapaat gay-urheilijoita, joiden kotimaissa homoseksuaalisuus on rikos?

On surullista, että ihminen joutuu kätkemään ison osan identiteetistään. Jotkut ovat joutuneet hankkimaan tyttö- tai poikaystävän ja uskottelemaan, että ovat heteroita.

Elämä on sellaista aika isossa osassa maailmaa. Myös Suomessa, jossa ollaan pitkällä yhden­vertaisuudessa, kynnys urheilussa on yhä aika korkea.

Olet Jyväskylän kaupunginvaltuutettu (vihr.). Kaupunginjohtajan mukaan olet maailman nopein kaupunginvaltuutettu. Mikä sytytti politiikkakipinän?

Äitini sanoi, että jo pienenä vaadin perusteluja sille, miksi joku asia tehdään eri tavalla kuin olisin halunnut. Nuoresta pitäen olen halunnut puuttua epäkohtiin ja vaikuttaa. Olen pystynyt yhdistämään kaupunginvaltuuston ja huippu-urheilun.

En ainakaan vielä tähtää valtakunnanpolitiikkaan, mutta ei se ole poissuljettua. Huippu-urheilun ja kansanedustajan työn yhdistäminen ei onnistu.

"Nuoresta pitäen olen halunnut puuttua epäkohtiin ja vaikuttaa. Olen pystynyt yhdistämään kaupunginvaltuuston ja huippu-urheilun."

Seuraat arkkitehtuuria ja rakentamista. Millainen arkkitehtuuri puhuttelee sinua?

Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut korkeasta rakentamisesta.

Hongkong on uskomaton kaupunki. Jyväskylän kokoisella alueella asuu miljoonia ihmisiä, ja siellä on silti luontoa. Euroopassa Eindhoven on toimiva ja mielenkiintoinen kaupunki, jossa tornitalot rajaavat kävelykeskustan.

Ulkona syöminen on yksi harrastuksistasi. Mikä on mieleenpainuvin ateriakokemuksesi?

Olin tulossa Taipein universiadeista 2017, kun taifuuni Intian valtamerellä pakotti välilaskuun Hongkongiin. Virolaisen miekkailijan kanssa kävimme jatkolentoa odotellessa maailman edullisimmassa Michelin-ravintolassa, Tim Ho Wanissa. Se oli pienen pieni. Kokemus oli hieno.

Kerro jotain, jota emme tiedä sinusta.

Olen kesästä 2016 lähtien pelannut Pokémon Gota ja kiertänyt sen seurauksena aika lailla kaikki Keski-Suomen luonto­polut ja näkötornit.

Ari-Pekka Liukkonen

  • Syntynyt: 9.2.1989 Pieksämäellä.

  • Ammatti: Uimari.

  • Perhe: Sinkku. Sisko, vanhemmat ja mummo.

  • Harrastaa: Frisbeegolf, ulkoilu, Pokémon Go.

  • Ajankohtaista: Olympialaisten 50 metrin vapaauinti 30.7.–1.8.

1 kommentti