Suomen rennoin huippu-urheilija: rouva Mäkelä-Nummela
Puheenaiheet
Suomen rennoin huippu-urheilija: rouva Mäkelä-Nummela
Naisten trapkisa käydään Lontoossa lauantaina. Kävi miten kävi, Pekingin voittaja Satu Mäkelä-Nummela lähtee seuraavana aamuna mökille Kuusamoon.
Julkaistu 2.8.2012
Apu

Satu Mäkelä-Nummela nousi suomalaisten tietoisuuteen ottamalla neljä vuotta sitten olympiakultaa - farkut jalassa. Enää niitä ei kisa-asuna sallita, mutta muuten rempseän trapampujan elämä ei ole muuttunut.

- Tai on, kolmessa asiassa. Olen neljä vuotta vanhempi, vaihtanut työtä (huoltoasemalta urheiluvaateliikkeeseen) ja autoa. Mutta siinä se, ja auton merkkikin on sama, orimattilalainen tokaisi tuttuun tyyliinsä Olympiakylän vilinässä.

Mäkelä-Nummela on muiden ampujien tapaan tottunut siihen, että leipä pitää hankkia urheilun ulkopuolelta ja media sekä yleisö kiinnostuvat vain joka neljäs vuosi.

- Juttelin juuri tshekkiläisen miesten olympiavoittajan kanssa. Sama homma siellä eli vajaa vuosi oli mediahössötystä, sitten taas rauhoittui. Mutta mikäs: me ollaan mieluusti omillamme.

Tänä vuonna yli 25 000 kiekkoa ampunut ja yli tusina ulkomaan leiri- ja kisareissua tehnyt Mäkelä-Nummela ottaa lajin tosissaan - mutta niin hän ottaa kaiken. Perheenäiti ei osaa olla jouten, vaan höyryää jatkuvasti marjapuskissa, sienimetsässä, siivomassa, remontoimassa...

- Joo, ei meille voi ottaa siivoojaa, kun kulkisin sen perässä vahtimassa. Sohvat voisi kantaa kodista ulos, kun en osaa olla niillä enkä jouten, mutta mieheltä ja kakaroilta voisi tulla sanomista... Ei vaan. Tykkään kun on tekemistä ja suunnittelen aikatauluni, mutta vain päivän kerrallaan. Turhalla stressaamisella ei tule kuin vihaiseksi.

Mäkelä-Nummela pyrkii myös ammuntasuorituksessa siihen, että pää olisi positiivisella tavalla tyhjä. Kauden suoritukset ovat ailahdelleet, mutta merkkejä paremmasta on näkynyt. Italian maailmancupkisassa hän ampui kolmanneksi, ja toukokuun lopulla tuli haulikkolajien joukkuekisan EM-pronssia Kyprokselta. 

- Keväällä huomasi pahiten, että mättää mättää, sitten on onneksi tullut parempia kisoja. Mutta aina sinne joku nakkisarja on lipsahtanut sekaan.

Mäkelä-Nummela muistuttaa, että trapissa olympiavoittajaehdokkaita on oikeasti useita. Lajin luonne on sellainen, että lähes kuka tahansa Lontoon 22:sta kilpailijasta voi olla mitaleilla - tai yhtä hyvin ynnämuut-sijoilla.

- Sen vaan tuntee, koska lähtee, ja kuulee jo aseen ja kiekon äänestä.

Nelikymppinen nainen on kokenut kilpailija eikä hätkähdä olympialaisissakaan juuri mistään - radalla tai sen ulkopuolella. Kaikkea voi tietysti kisassa sattua, mutta on laillaan virkistävää nähdä huippu-urheilija, joka suhtautuu tekemisiinsä mutkattomasti kuin mihin tahansa hommaan.

Ja miksi Mäkelä-Nummela haluaa lähteä Lontoosta heti sunnuntaina? Koska hänellä on viikko kesälomaa - josta puolet on siis otettu olympialaisia varten - jäljellä, ja hän haluaa päästä mökille perheensä luo.

Kokemuksen suhteen toista ääripäätä edustaa painonnostaja Miika Antti-Roiko, joka sai pikahälytyksen 94 kilon sarjaan libanonilaiskilpailijan jätettyä saapumatta kisoihin. Perusasenne nuorella miehellä ja valmennuspäälliköllä, ex-huippunostaja Karoliina Lundahlilla on silti samantapainen kuin Mäkelä-Nummelalla.

- Mennään ja nostetaan. Siinä se, enemmän minua EM-kisat jännittivät, Kalajoelta kotoisin oleva ravivalmentaja Ahti Antti-Roikon poika, 23, virnistää.

Miika Antti-Roiko lähtee lauantaina tavoittelemaan omaa ennätystään. Nyt omat maksimit ovat  työnnössä 196  ja tempauksessa 152 kiloa. Syvästä takakyykystä nousee 260 ja rinnalle 212,5 kiloa. Sarjan ennakkosuosikki on hallitseva olympiavoittaja, Kazakstanin Ilja Ilin.

Kommentoi »