Tuulilasi

Tivoli – järkihauskaa Ssangyongilta

Tivoli – järkihauskaa Ssangyongilta
Ssangyong Tivoli esiteltiin maaliskuussa Geneven autonäyttelyssä, ja nyt kesän korvalla koeajoimme auton Rooman liepeillä sijaisevassa, aivan oikein, Tivolin kaupungissa.
Julkaistu: 29.5.2015

Ssangyong Tivoli sijoittuu monimuotoiseen pienten citymaasturien eli crossoverien luokkaan, johon miltei jokaisella autonvalmistajalla täytyy tänä päivänä olla jotain tarjottavaa. Kyseessä on korealaisvalmistajan ensimmäinen uusi malli sitten vuonna 2010 esitellyn hieman suuremman Korandon, jonka myynti (kuten koko Ssangyong-merkinkin) Suomessa alkoi tänä keväänä.  Ssangyongille pieni maasturi on siis uusi aluevaltaus – useimpien muiden automerkkien tapaan.

Valmistajan mukaan Tivoli rakentuu kokonaan uudelle perusrakenteelle eli kansankielellä pohjalevylle. Myöhemmin tästä perustasta on tarkoitus leipoa myös Korandon seuraaja. Autolla on pituutta 4 195 mm, leveyttä 1 795 mm ja korkeutta (ilman kattokiskoja) 1 590 mm. Akseliväli on tasan 2 600 mm.

Moottoripaletti kattaa vain kaksi konetta – bensiini- ja dieselvoimanlähteet, jotka ovat kumpikin 1,6-litraisia. Näistä bensiinikäyttöinen (128 hv ja 160 Nm) on parannettu painos aiemmin käytetystä voimanlähteestä, kun taas dieseliä polttavaa (115 hv ja 300 Nm) mainostetaan kokonaan uudeksi konstruktioksi.

Tivolia tehdään sekä etu- että nelivetoisena. Molemmat vetotavat saa kummankin moottorivaihtoehdon yhteyteen, mutta bensiinin ja nelivedon yhdistelmä jää meikäläisten markkinoiden ulkopuolelle. Vaihteistoksi voi valita molempiin moottoreihin joko kuusivaihteisen manuaalilaatikon tai kuusiportaisen automaattivaihteiston.

Pyöräntuennassa käytetään edessä joustintukia, takana joko yhdysheiluriakselistoa (etuveto) tai monivarsituentaa (neliveto). Kaikista nurkista raapiva malli on yleiseen tapaan pitävällä pinnalla etuvetoinen, ja takapyörät tulevat tarvittaessa avuksi sähköisen monilevykytkimen avittamana.

Tivolin muotoilu miellytti silmää jo Geneven show´ssa, ja italialainen visiitti vain vahvisti mielikuvaa. Niin ulkomuodot kuin sisustuksen ilme eivät häviä trendikkyydessä minkäänmaalaisille crossovereille. Pienenä detaljina mainittakoon mahdollisuus valita mittariston tehosteväri kuudesta eri vaihtoehdosta.

Ajoasennon löytymistä haittaa se, että ohjauspyörä säätyy vain korkeussuunnassa. Niinpä kuski joutuu säätämään selkänojan varsin pystyyn asentoon. Takatilat ovat auton pituuteen nähden hyvät, ja tavaratila syvä (tilavuudeltaan varsin mojovat 423 litraa). Takaistuimen selkänojan kaltevuutta voi säätää, ja noja kaatuu tavanomaiseen tapaan kahdessa erisuuruisessa osassa tavaratilan laajentumista silmällä pitäen. Säilytystiloista mainittakoon etukeskikyynärnojan alla oleva lokero, joka on tarpeeksi suuri vaikka taulutietokoneelle.

Ohjaustehostukseen voi valita kolme eri vahvuutta – toiselta korealaismerkiltä Kialta tuttuun tapaan. Ajettavuus vaikutti tähän autoluokkaan tavanomaiselta, eikä herättänyt intohimoja suuntaan tai toiseen. Jousitus oli epätasaisella pinnalla varsin jämäkkää sorttia.

Kokeilimme bensamallia sekä manuaalina että automaattina, eikä kumpikaan voimapaketti liikuttanut autoa mitenkään kiivaasti. Manuaalimallissa liikkeellelähtöjen ongelmana oli turhan herkkäliikkeinen kaasupoljin, automaattiautossa puolestaan haittasi vaihteiston viivyttely alaspäinvaihdoissa. Kaiken lisäksi moottorin ääni oli kiihdytyksissä varsin raaka. Mutta kuten aina, lopullisen tuomion autosta annamme vasta Suomen teillä.

Ssangyong Tivolin myynti alkaa syyskuussa. Etuvetoiset bensamallit saapuvat kauppoihin ensin, ja dieselit sekä dieselnelivedot seuraavat hieman myöhemmin. Myyntiin tulee kaksi varustetasoa, Crystal ja Quartz.  Jälkimmäinen eli parempi taso on  saatavilla vain automaattivaihteiston kanssa. Turvavarustus ei sisällä mitään tutka- tai kameraohjattuja järjestelmiä, vaikka muuten nykyaikaisen kattava onkin. Tivolin takuu on korealaistapaan pitkä, viisi vuotta tai 100 000 kilometriä. Hinnat pitäisivät olla selvillä kesäkuun loppuun mennessä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »