Apu

Viisi vinkkiä: Näin opit sietämään tinnitusta – korvien soimisen yleisimmät syyt meluvamma ja sisäkorvarappeuma

Viisi vinkkiä: Näin opit sietämään tinnitusta – korvien soimisen yleisimmät syyt meluvamma ja sisäkorvarappeuma
Soivatko korvasi häiritsevästi? Tinnituksella tarkoitetaan kuulohavaintoa, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä. Ääni voi kuulostaa esimerkiksi kimeältä vinkunalta tai matalalta suhinalta – ja käydä hermoille.
Julkaistu: 14.5.2022

1. Rikasta ääniympäristöä

Yleisimmät syyt korvien soimiseen ovat meluvamma ja iän myötä tuleva sisäkorvarappeuma. Meluvamma voi syntyä esimerkiksi työkoneiden äänistä, musiikista, räjähdyksestä tai laukauksesta korvan juuressa.

Vamma syntyy, kun pitkään jatkuva melu tai voimakas hetkellinen ääni vaurioittaa sisäkorvan aistinsoluja. Kun sisäkorva vaurioituu, kuulohermon ärsytyskynnys muuttuu. Ihminen aistii sen korvien soimisena, vaikka ääntä ei kuulukaan.

Sopiva määrä taustaääniä auttaa tinnituspotilasta, sillä silloin tinnitusta on vaikeampi havaita. Tinnitus häiritseekin enemmän illalla nukkumaan mennessä, kun on hiljaista. Yksi keino hillitä tinnitusta on laittaa radio asemien väliin ja kuunnella sieltä tulevaa suhinaa. Soivaa korvaa kannattaa myös suojata melulta. Jos korva vaurioituu lisää, tinnitus voimistuu.

2. Hae apua lääkäristä

Jos tinnitus sykkii pulssin tahdissa, taustalla voi olla verisuoniperäinen ongelma, kuten synnynnäinen valtimoiden ja laskimoiden välinen suorayhteys tai verisuoniperäinen kasvain. Tällöin on syytä suunnata lääkäriin.

Apua kannattaa hakea myös silloin, kun tinnitukseen liittyy toispuoleinen kuulonalenema tai se häiritsee normaalia elämää. Kuulohermoa painavan kasvaimen ainoita oireita voivat olla toispuoleinen kuulon aleneminen ja korvan soiminen. Korvatulehduksessa korvaan kertyvä lima voi aiheuttaa huminan tunnetta, ja myös korvakäytävässä oleva vaikkukertymä saattaa johtaa tinnitustuntemukseen. Kasvaimia ja verisuonihäiriöitä hoidetaan kirurgisesti.

Jos ulko- ja välikorva ovat terveet, kuulo on normaali eikä tinnitus syki pulssin tahtiin, potilasta auttaa yleensä jo tieto siitä, ettei taustalla ole mitään vakavaa. Lähes jokaisella esiintyy elämänsä aikana ohimenevää tinnitusta. Kymmenellä prosentilla se on jatkuvaa ja häiritsevää. Vaikea, keskittymiskykyä rikkova tinnitus on noin prosentilla väestöstä. Siitä voi seurata nukahtamisvaikeuksia, unen laadun heikentymistä ja ärtyneisyyttä, jopa masennusta.

3. Hanki tarvittaessa kuulolaite

Ikähuonokuuloisuudessa sisäkorvan aistisoluja surkastuu ja kuulo heikkenee. Silloin korvien soiminen on keskimääräistä tavallisempaa. Kuulolaite peittää tinnitusta, sillä se vahvistaa ympäristön ääniä. Kuulokojetta käyttävien on myös helpompi tottua tinnitukseen. Jos kuulo on normaali, kannattaa kokeilla, auttaisiko tinnitusmaskeri. Se on kuulokoje, joka antaa kompensoivaa ääntä korvaan ja peittää tinnituksen ääntä.

4. Kokeile rentoutusharjoituksia

Kun ihminen kiihtyy, myös tinnitus yltyy. Tätä edistää se, että tunnekuohu saa verenpaineen nousemaan. Tutkimusten perusteella tinnitus on yleisempää verenpainetautia sairastavilla. Korkea verenpaine saattaa vaurioittaa sisäkorvan simpukan hentoja verisuonia.

Rentoutusharjoituksia voi tehdä hengittämällä tai vaikka lihasryhmä kerrallaan. Tinnitus menettää tehoaan, kun ihminen rentoutuu, koska siihen ei keskity enää yhtä voimakkaasti.

Fysikaalisten hoitojen tehoa tinnitukseen on tutkittu paljon, mutta laajoissa tutkimuksissa siitä ei ole saatu näyttöä. Jos kärsii tinnituksesta ja niskalihasjännityksestä, fysikaalinen hoito ja hieronta kuitenkin rentouttavat. Tällöin tinnitus ei ehkä niin häiritse niin paljon. Luotettavaa näyttöä esimerkiksi akupunktion tehosta tinnitukseen ei ole.

5. Opi uudelleen ja hae vertaistukea

Uudelleenoppimishoidon (tinnitus retraining therapy, TRT) tarkoituksena on vaimentaa tinnitukseen liittyvää kehon hälytysreaktiota. Näin aivot alkavat vähitellen tottua ääneen. Vaikka korvien soiminen ei täysin häviäisi, ihminen ei enää tulkitse sitä uhaksi. Tavoitteena on, ettei korvien soiminen kaappaisi huomiota, vaan siitä tulisi tavallinen, arkipäiväinen ääni muiden joukossa. Myös vertaistuesta on apua. Sitä saa esimerkiksi Tinnitusyhdistyksestä.

Tinnitus on yleensä subjektiivista, eli sen kuulee vain ihminen itse. Harvinaisen objektiivisen tinnituksen kuulee suhahduksena myös toinen ihminen. Se johtuu päässä olevasta verisuoniepämuodostumasta.

Asiantuntija: korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Markku Perälä, Pihlajalinna.

Kommentoi »