
Sous vide -sirkulaattorit vertailussa – Tällaisia eroja kypsentimien välillä paljastui
Sous vide -sirkulaattorit kypsentävät ruoan pääosin erinomaisesti. Eroja on etenkin kypsennysajassa ja käyttömukavuudessa.
Sous vide on ranskaa ja tarkoittaa sanatarkasti tyhjiössä. Kypsennettävä ruoka tyhjiöpakataan ilmatiiviiseen, elintarvikekelpoiseen muoviin ja kypsennetään vesihauteessa matalassa, tarkoin kontrolloidussa lämpötilassa.
Menetelmällä saadaan maukasta, kypsyysasteeltaan juuri sellaista ruokaa kuin halutaan. Vesi pidetään tasaisen lämpimänä tyhjiöpakkaukseen pakatun ruoan ympärillä koko kypsennyksen ajan, kunnes ruoka on samanlämpöistä kuin vesi. Samoilla asetuksilla raaka-aineet saavat täsmälleen samanlaisen tuloksen joka kerralla.
Sous vide -kypsennys sopii hyvin lihan ja kalan sekä kasvisten valmistamiseen, mutta esimerkiksi lihan pinta pitää ruskistaa pannulla erikseen.
Sous vide -laitteita on kahdenlaisia: patamallisia kypsentimiä, joissa on sisäänrakennettu vedensekoitin eli sirkulaattori, sekä tässä testissä olevia sauvamallisia sirkulaattoreita, joita käytetään kattilan kanssa.
Testivoittaja Clas Ohlsonin suorituskyky on huikean hyvä: kahta arvosanaa lukuun ottamatta kaikki ovat erinomaisia. Huonon arvosanan laite saa ainoastaan siitä, kuinka kauan naudanpaistin kypsyttämiseen kuluu aikaa.
Testivoittajan lisäksi huonon arvosanan naudanpaistin valmistusajasta saa OBH Nordica – arvosana on jopa erittäin huono. Lisäksi OBH Nordican kypsentämän lohifileen laatu todettiin huonoksi. Muilla neljällä lohifileistä tuli erinomaisia.
Käyttömukavuudesta OBH Nordica saa ainoana erittäin hyvän arvosanan. Sen vahvuuksia ovat erityisesti käytön helppous ja käyttöohjeet. Myös testivoittaja Clas Ohlson ja Melissa saavat hyvän kokonaisarvosanan käyttömukavuudesta, vaikka Clas Ohlsonia onkin vaikea puhdistaa. Championil- la on ainoana erittäin huonot käyttöohjeet.
Kaikki testin sous vide -laitteet kuluttavat paljon sähköä kypsennettäessä kasvissekoitusta, Clas Ohlson ja OBH Nordica myös naudanpaistin valmistuksessa ja Melissa lohifileen valmistuksessa. Valmiustilassa kaikkien laitteiden sähkönkulutus on vähäistä.
Steba, Champion sekä OBH Nordica saavat rakenteesta ja materiaalien laadusta erittäin hyvän arvosanan. Testivoittajan ja Melissan arvosana rakenteesta ja materiaaleista on tyydyttävä.
Kaikki viisi laitetta läpäisivät sähköturvallisuustestin puhtain paperein. Lämpöturvallisuustestissä Clas Ohlsonin pinta kuumeni turhan paljon, enimmillään lähes 63-asteiseksi.
Näin testasimme
- Ruuan valmistus: Testattiin valmistajan suosittelemilla kypsennysajoilla ja -lämpötiloilla. Jos suositusta ei ollut, lohifileen lämpötilaksi asetettiin 52 °C, naudanpaistin 57 °C ja kasvissekoituksen 84°C. Kypsästä ruoasta arvioitiin laatu, suutuntuma ja väri. Kypsennysajat mitattiin.
- Veden lämmön tarkkuus: Mitattiin kattilan sivulta, pohjalta ja keskeltä.
- Käyttömukavuus: Kolme laboratorion asiantuntijaa arvioi.
- Sähkönkulutus: Mitattiin esilämmitykseen ja varsinaiseen ruuan valmistamiseen kulunut sähkö sekä tehontarve valmiustilassa.
- Melu: Asiantuntijat arvioivat viisiportaisella asteikolla ja kuvailivat melua, jos se oli erityisen kovaa tai ärsyttävää.
- Rakenne ja materiaalit: Asiantuntijaraati arvioi rakenteen vankkuutta, materiaalien paksuutta, pinnan kolhun- ja naarmunkestävyyttä, liitoksia sekä kytkinten ja painikkeiden kiinnitystä.
- Turvallisuus: Arvosana koostuu sähkö-, turvallisuus- ja lämpöturvallisuustesteistä.






Testi julkaistiin alun perin 30.8.2023 Kuluttaja-lehden verkkosivuilla. Tutustu testiin osoitteessa Kuluttaja.fi.
