Tuulilasi

Teslojen omistajat käärmeissään Norjassa: “En olisi koskaan voinut kuvitella tällaista”


Norjalaisen Tor Havard Wiigin Tesla Model S hajosi viime helmikuussa. Hän kuvitteli olevansa takaisin tien päällä parissa viikossa, kun auto on saatu korjattua. Nyt, viisi kuukautta myöhemmin hän odottaa edelleen varaosia – ja on valmis myymään kaksi vuotta vanhan autonsa.
Kuvat All Over Press

Jatkuvat viivästykset ja heikko kommunikaatio Teslan puolelta osoittaa 43-vuotiaan teknologiakonsultin Wiigin mukaan, että ”Teslalta puuttuu aika paljon”.

”Vaurio autossa ei ole edes iso, en olisi voinut koskaan kuvitella, että vian korjaaminen kestää näin älyttömän kauan”, Wiig kertoo Bloombergille.

Norjassa on myyty Tesloja todella paljon viime vuosina. Nyt monet ovat kiukkuisia huoltoverkoston heikkoudesta. Vaikka pääjohtaja Elon Musk sanoo, että Teslasta on nyt jo tullut tuotannon kiihdyttämisen myötä ihan oikea autonvalmistaja, Norjan tilanne kertoo, että yhtiön murheet eivät ole kiinni ainoastaan tuotantolinjoista.

Norjassa yli puolet uusista autoista on jo lataushybridejä tai sähköautoja. Siellä Tesla on rankattu automerkeistä viimeiseksi huoltopalvelujen suhteen ja neljänneksi viimeiseksi yritykseksi kaikilla sektoreilla.

Teslan myynti Norjassa nousi viime vuonna 50 % ja kesäkuussa peräti 70 %. Samalla Teslan huoltopalveluiden henkilökunta maassa on kasvanut vain kolmanneksella.

”Näitä voisi kuvailla kasvukivuiksi. Tesla paahtaa täydellä vauhdilla massamarkkinoille, on selvää, että asiakkaat vaativat parempaa palvelua. Norja on ensimmäinen maa, missä tällaisia ongelmia on esiintynyt”, sanoo Norjan Sähköautoyhdistyksen pääsihteeri Christina Bu.

Elon Muskin mukaan norjalaisilla on oikeus olla tuohtuneita, mutta hän syyttää asiasta viranomaisten hidastelua antaa teknikoille lupia mennä ihmisten luokse korjauksia tekemään. Tesla ei ole myöskään tehnyt virallista hakemusta liikkuvista huoltopalveluautoista, vaikka niistä on ollut puhetta, Norjan viranomaiset kertovat.

Teslan mukaan se on rakentamassa uutta huoltokeskusta Osloon ja se on jo palkannut sinne lisää työntekijöitä, Finn.no-sivuston mukaan teknikoita ja mekaanikkoja on palkattu jo tässä kuussa 33.

“He ovat jo palkanneet monia ihmisiä. Tesla ei todellakaan vain odottele, he tekevät tilanteen eteen töitä hullun lailla”, sanoo Tesla Owners Club Norwayn puheenjohtaja Satheesh Varadharajan.

Julkaistu: 25.7.2018